szerda, 2018. szeptember 19., Vilhelmina

Egészség

Szívgyógyászat régen és ma

Talán valamennyi orvosi terület közül szívgyógyászatban került Magyarország leginkább a világ élvonalába. Az amúgy is viharos sebességgel fejlődő orvostudomány itt különösen komoly eredményeket hozott. Ma már olyan betegek is életesélyhez juthatnak hazánkban is, akikről korábban lemondtak az orvosok.

Mióma – minden negyedik fogamzóképes korú nő érintett

A mióma, vagyis a méhizom jóindulatú daganata, leggyakrabban 35 és 45 éves kor között fejlődik ki. A fogamzóképes nők közül minden negyedik, a klimax időszakára akár a nők fele is érintett lehet. Sokféle változata ismert, akár apróbb göbökként, vagy gyerekfej nagyságú, az egész méhet kitöltő elváltozásként is jelentkezhetnek.

Gombás fertőzés - a házi praktikák nem segítenek

A gombás fertőzés talán a legkellemetlenebb, legutáltabb betegségek egyike. Elsősorban a bőr, köröm, szájüreg, hüvely, illetve más nemi szervek fertőződnek, súlyosabb esetben a belső szerveket, a bélrendszert, vagy akár a vérrendszert is megtámadhatja. Az egyik leggyakoribb kórokozó a Candida, amely az egészséges szervezetben is megtalálható, akkor okoz panaszokkal járó megbetegedést, ha legyengül az immunrendszer, felborul a szervezetünk belső egyensúlya. Ezt előidézheti egy krónikus, vagy akár akut betegség, illetve annak kezelése is. A különböző kórokozókon kívül életvitelünk, az egészségtelen táplálkozás, vagy az állandó stressz is gyengítheti az immunrendszerünk működését, így védtelenné válhatunk a gombás fertőzéssel szemben.

Szimpla anyajegy, vagy életveszélyes elváltozás?

Melanoma, az egyik legalattomosabb, pedig már idejekorán nagyon is észrevehető betegség. Csakhogy anyajegyeinket megszoktuk, sokszor észre sem vesszük, ha valamelyik hirtelen megváltozik, vagy megjelenik valahol a testünkön egy újabb barna pötty. Hiába hallunk mind gyakrabban a melanomáról, a bőrrák leggyakoribb fajtájáról, mégsem jut eszünkbe szakemberhez fordulni. Pedig ez az apró figyelem, akár életmentő is lehet: a melanoma ugyanis időben észlelve gyógyítható, viszont az idő kevés: nagyon gyorsan ad áttétet, amikor már sokszor nincs segítség.

Oldalak