kedd, 2018. október 23., Gyöngyi

Egészség

Magyar kutatók vizsgálták a kínzó szemszárazság okát

A szemfelszíni szárazság okozta kellemetlen érzés a betegek által az egyik leggyakoribb szemészeti panasz.  Mit jelent ez konkrétan? A betegek szemszárazságra, idegentest érzésre, égő-csípő érzésre panaszkodnak, emellett fényérzékeny a szemük és gyakran bevörösödik. Sok esetben hideg hatására is jelentkeznek a tünetek.

Fontos a teljes körű szűrés

HPV – egy olyan víruscsalád, amely bizonyítottan okozója lehet egyes tumoros betegségeknek. 170 különböző típusa közül ma már 14-nek azonosítható szerepe van a daganatok kialakulásában, legalább 40 típusa pedig szexuális úton terjed. Éppen ezért küzdenek a nőgyógyászok azért, hogy mindenki HPV alapú nőgyógyászati szűrést kérjen, a jelenlegi hivatalos rendszerben ez ugyanis citológiai alapú, amely az esetek 30 százalékában nem mutatja ki a problémát.

Szívgyógyászat régen és ma

Talán valamennyi orvosi terület közül szívgyógyászatban került Magyarország leginkább a világ élvonalába. Az amúgy is viharos sebességgel fejlődő orvostudomány itt különösen komoly eredményeket hozott. Ma már olyan betegek is életesélyhez juthatnak hazánkban is, akikről korábban lemondtak az orvosok.

Mióma – minden negyedik fogamzóképes korú nő érintett

A mióma, vagyis a méhizom jóindulatú daganata, leggyakrabban 35 és 45 éves kor között fejlődik ki. A fogamzóképes nők közül minden negyedik, a klimax időszakára akár a nők fele is érintett lehet. Sokféle változata ismert, akár apróbb göbökként, vagy gyerekfej nagyságú, az egész méhet kitöltő elváltozásként is jelentkezhetnek.

Gombás fertőzés - a házi praktikák nem segítenek

A gombás fertőzés talán a legkellemetlenebb, legutáltabb betegségek egyike. Elsősorban a bőr, köröm, szájüreg, hüvely, illetve más nemi szervek fertőződnek, súlyosabb esetben a belső szerveket, a bélrendszert, vagy akár a vérrendszert is megtámadhatja. Az egyik leggyakoribb kórokozó a Candida, amely az egészséges szervezetben is megtalálható, akkor okoz panaszokkal járó megbetegedést, ha legyengül az immunrendszer, felborul a szervezetünk belső egyensúlya. Ezt előidézheti egy krónikus, vagy akár akut betegség, illetve annak kezelése is. A különböző kórokozókon kívül életvitelünk, az egészségtelen táplálkozás, vagy az állandó stressz is gyengítheti az immunrendszerünk működését, így védtelenné válhatunk a gombás fertőzéssel szemben.

Oldalak