szerda, 2019. június 19., Gyárfás

Egészség

Gyermekre várva

A gyermekek általában csak úgy megfogannak és megszületnek – vágyottan, tervezetten, vagy épp véletlenül, becsúszva. A természet rendje szerint két ivarsejt találkozásából válnak új életté, mindenféle segítség nélkül. Általában. Ám mi van akkor, ha a vágyott, a tervezett gyermek nem tud megfoganni? Magyarországon nagyjából 300 ezer pár vár babára úgy, hogy nem tudhatják, vajon sikerül-e a család bővítése vérszerinti gyermekkel.

Rendhagyó anyák napi köszöntés

Boldog anyák napját kívánok anyámnak és az anyámban terjedő ráknak. Mert ő és anyám egyek. Nő benne, nevelkedik, mint egy gyermek, csak épp olyan gyermek, aki végül az anyja halálát okozza. Hogy hova fog kifutni ez az írás, még nem tudom, hisz tele vagyon fájdalommal, indulattal, kétségbeeséssel. Csak azt sejtem, (illetve anyám mondja), hogy valószínűleg ez lesz az utolsó anyák napja, amikor a szokásos kis citromtortát és szál virágot eljuttatja hozzá a debreceni cukrászlány, akit minden évben megkérek erre. Mert anyám rákja mohó és nem sikerült kiműteni, többedjére sem.

Amikor az alvás zavar!

Régebben – és ez alatt több száz, akár ezer évet is értünk - kínoztak úgy embereket, hogy nem hagyták őket aludni. Az alvásmegvonás ugyanis előbb pszichotikus állapotot okoz, majd halálhoz vezet. Az alvás ugyanis nem luxus, hanem elengedhetetlen, pótolhatatlan élettani folyamat. De mi van, ha nem megy, vagy rosszul megy?

Oldalak