szombat, 2019. április 20., Tivadar

Egészség

Amikor az alvás zavar!

Régebben – és ez alatt több száz, akár ezer évet is értünk - kínoztak úgy embereket, hogy nem hagyták őket aludni. Az alvásmegvonás ugyanis előbb pszichotikus állapotot okoz, majd halálhoz vezet. Az alvás ugyanis nem luxus, hanem elengedhetetlen, pótolhatatlan élettani folyamat. De mi van, ha nem megy, vagy rosszul megy?

Amikor az evés zavar

Őrült fogyókúrázás, aztán este falásrohamok, elalvás előtt dühös sírás vagy dühös szobabiciklizés – több nőt érintenek az evéssel kapcsolatos problémák, mint azt gondolni merjük. Szerencsés esetben csak fellángolás szintjén, rosszabb esetben életre szóló lelki betegségként küzdenek azzal, hogy kontroll alatt szeretnék tartani a táplálkozásukat és testsúlyukat. Érdekes, hogy már a 12. században is találtak esetleírásokat evészavarral kapcsolatban, a 17. századtól pedig már orvosi esetleírások is vannak! Nem mai tehát a jelenség, ám az érintettek száma most sajnos növekszik. Egy anorexiából gyógyult fiatal nő mesélt nekem a küzdelmeiről.

A humor változik az életünk során

A humor és a nevetés életünk fontos része. Meghatározza világszemléletünket, nehéz vagy épp kínos szituációkon segíthet át. Feszültségoldó és derűfakasztó hatása van, a stresszel vagy krízishelyzetekkel való megküzdésben szintén kifejti hatását – olvasom az online pszichológiában az interneten.

Oldalak