csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Richter Aranyanyu Díj

Újabb nyolc, egészségügyben és pedagógusként dolgozó nő vehette át a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat. A többi között szívbetegek életkedvét visszaadó gyógytornász, édesanyja halála után féltestvérét egyedül nevelő fiatal asszisztens, mellrákot legyőző, és azóta önkéntes munkát végző orvosnő, valamint diákjának jótékonysági rendezvényt szervező tanárnő kapta meg az Aranyanyu-szobrocskát a tavaly év végén rendezett díjkiosztó gálán.

A Richter gyógyszercég és Rácz Zsuzsa, a Terézanyu-könyvek szerzője közösen alapította az elismerést még 2011-ben, hogy a klasszikus, női segítő szakmákban dolgozó nők is megkapják a nekik járó figyelmet és megbecsülést. Már indulásakor nagy sikert könyvelhetett el a kezdeményezés, a következő évben pedig még többen írták meg jelölésüket arról, kit szeretnének jutalmazni a díjjal.
A Richter Aranyanyu Díj 2012-es felhívására megmozdult az egész ország, csaknem félezren érezték úgy, hogy szívesen mondanának hálát egy egészségügyi szakdolgozónak, pedagógusnak vagy orvosnőnek azzal, hogy jelölik az elismerésre. A jelölésekből kategóriánként 4 döntőst választottak ki, így összesen 12 Aranyanyu-jelöltet neveztek meg, akiket bemutattak az interneten is, ahol a nagyközönség szavazhatott rájuk. Két hét alatt csaknem 90 ezer szavazat érkezett a döntősökre, így született meg kategóriánként egy közönségdíj. Emellett egy hattagú zsűri is odaítélt ugyanígy egy-egy díjat. A zsűriben Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, Dobó Kata színésznő, Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó, Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Rácz Zsuzsa író foglaltak helyet.
Pedagógus kategóriában a közönségdíjat az érdi Kovács Adrienn vehette át, akinek mindkét fiánál autizmust diagnosztizáltak. Mivel az oktatási intézmények nem fogadták be őket, beiratkozott a gyógypedagógiai főiskolára, hogy saját iskolát hozzon létre Down-kóros és autista gyerekeknek. A zsűri Börcsök Klárának, a derecskei Bocskai István Általános Iskola gyermekvédelmi felelősének ítélte a díjat. Klára az iskolai munkája mellett hozta létre a Tanodát, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket támogatnak tanulmányaikban.
Orvosnő kategóriában a legtöbben Dr. Kenessey Andreára voksoltak, aki a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológiai osztályán dolgozik. Két éve mellrákot diagnosztizáltak nála. Felépülése óta önkéntesként hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, előadásokat tart, és szűrőprogramokat támogat. A zsűri választása Dr. Kelemen Edit neonatológus főorvosra esett, aki a kecskeméti kórház újszülött- és csecsemő osztályán dolgozik. Egyik jelölője azt szeretné megköszönni a doktornőnek, hogy 3 és fél hónapig küzdött sikeresen a 740 grammal született kisfiáért, és mellette még sok másik kisbabáért.
Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Kovácsné Tóth Hajnalka lett, aki az Orosháza Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozik főnővérként, emellett az intézmény ápolási igazgatóhelyettese. Az elmúlt 12 évben egy remekül működő csapatot kovácsolt a nővérekből. A zsűrinek talán ebben a kategóriában volt a legnehezebb dolga, ezért is döntött úgy, hogy megosztott díjat ad át. Az egyiket Szemes Alexandra, a Sárvári Rendelőintézet sebészeti szakrendelésén dolgozó asszisztens kapta. A 23 éves lány és két testvére életét néhány hónappal ezelőtt tragédia árnyékolta be, elvesztették édesanyjukat. Azóta Szandra neveli négy éves kishúgát, emellett a munkahelyén is lelkiismeretesen helytáll. A másik díjat Dr. Palotásné Faragó Gabriella budapesti gyógytornásznak adták át, aki az idei rekorder a rá érkezett jelölések számát nézve. Rengeteg páciense ragadott klaviatúrát, hogy kifejezze háláját. Komoly szívműtéten átesett emberek járnak tornájára, és kapják vissza a reményt, hogy érdemes élni.
A Nők Lapja Cafe különdíját Vigyikánné Horák Andrea, a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola történelem és földrajz szakos tanára vehette át. A pedagógus jótékonysági rendezvényt szervezett korábbi diákjának, amikor megtudta, hogy a kosárlabdázó fiú lábfejét amputálni kellett. Az Önzetlenség Napján az egész város összefogott, így összegyűlt a lábprotézishez szükséges pénz.

Blvd

Rovat: