szombat, 2019. április 20., Tivadar

Reykjavík – a „füstölgő" város

Izland központja a világ legészakibb fővárosa mintegy százezer lakossal. Nagyon közel fekszik az Északi-sarkkörhöz, így tél közepén csak négy órára jön fel a nap, viszont nyár közepén nem sötétedik be. 

Reykjavík – a „füstölgő" város

A város jellegzetesen skandináv: tiszta, hűvös, elegáns. Reykjavíkról sokaknak elsőre az jut az eszébe, hogy unalmas és drága, ez utóbbi igaz, az előbbi viszont már korántsem. Izgalmas kalandok sora várja a hideggel és széllel bátran dacoló felfedezőket.

Ősi erők, természetes energiaforrások

Vulkánok és gejzírek, gőzfelhőket lehelő lávamezők - Izlandon még érezhetjük, hogy bolygónk valaha tüzes golyó volt. De Izland a jég országa is: felületének több mint egytizedét hatalmas gleccserek borítják. Az Észak-Atlanti-óceán távoli szigetén közelebbről láthatjuk a természet őserőinek működését, mint bárhol másutt a földkerekségen. Az izlandiak a vikingek közvetlen leszármazottai. Elődeik a 9. században Norvégiából menekülve érkeztek a szigetre. Azóta nyelvük úgyszólván semmit sem változott: az Eddát és a klasszikus sagákat az izlandiak ma is eredetiben tudják olvasni.

A főváros nagy része a Seltjarnarnes-félszigeten található, de a külvárosok délre és keletre messzire elnyúlnak. Reykjavík nevét (Füstölgő öböl) az első telepesek adományozták a helynek, a föld repedéseiből feltörő gőzök láttán. Pedig mi sem áll távolabb a várostól, mint a légszennyezettség. A fűtést és a melegvíz-szolgáltatást a termálvizek adják, ezért nincs füst és nincs semmilyen szag. Izlandon bárki megtapasztalhatja, hogy milyen érzés az, amikor „harapni lehet a levegőt".

A modern város

Reykjavík nagyon büszke új épületeire: a Hallgrímskirkja szokatlan, piramisra emlékeztető tornyával Izland legnagyobb temploma, a Perlan pedig a város melegvíz-tartályai fölé épített futurisztikus üvegpalota. De a leghangulatosabb utcácskák mégis a Tjörnin-tó környékén találhatók. Az új városháza félig vízen nyugvó épülete jól megfér a jellegzetes izlandi házakkal. A múlt századi lakóházakat farönkökből ácsolták, és élénk színekre pingálták, leginkább a sötét téli nappalok ellensúlyozásául. A legszembeötlőbb Reykjavíkban a skandináv színvilág visszafogottsága, valamint az a szokatlan érzés, hogy sehol nincs tumultus vagy dugó.

Pörgés és regenerálódás

A város kikötője és környéke népszerű találkahely, csaknem kétszáz bár és étterem közül válogathat a látogató. A kevésbé fázósak elugorhatnak a jégbárba is, ahol a csapos és a vendégek kivételével szinte minden jégből van. Zenei fesztiváljai, modern művészei és élénk éjszakai élete miatt lehet igazán értékelni ezt az eldugott, de bájos helyet.

A szórakozás mellett természetesen a sziget feltöltődésre is ad lehetőséget. Aki ide vetődik, annak feltétlenül érdemes felkeresnie a Kék Lagúnát, egy gejzírek által fűtött, télen-nyáron 41 fokos tavat, amely egy hatalmas lávamező közepén terül el. A világoskék színű víz szinte világít a sötétszürke lávasziklák között, a látogatható fürdőrész mellett elzárt tavacskák gőzölögnek. A sziklák között kialakított, amorf alakú medencében, illetve annak partján minden van, amire csak vágyhat az ember: kiszolgáló épület zárt pihenőterasszal, szauna lávasziklába vájva, gőzkabin, finn szauna, forró vizes zuhanymasszázs, VIP vendégeknek valódi masszázs. A medence partján kis dobozokban fehér színű iszapot is lehet vételezni, amely a bőrre kenve fejti ki jótékony hatását.

PM

Rovat: