csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Pozsonyi piknik

Szeptemberben ismét mindenki beleveti magát a munkába, hosszabb nyaralásban ilyenkor már kevesen gondolkodhatnak. Nem kell azonban túl messzire utazni ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadjunk az otthoni környezetből, csodás barokk óvárosi környezetben lazítsunk, igyunk egy jó sört és együnk egy finom sztrapacskát. Szlovákia bájos kis fővárosa tökéletes kikapcsolódást nyújt egy hétvégére, aki egyszer oda látogat, egyetért majd azzal, hogy Pozsony megér egy estet.

Pozsonyi piknik

Szlovákia szívének felfedezése vagy újra felfedezése tökéletes program egy kellemes, napos hétvégén, hiszen könnyen és gyorsan elérhető, a belvárosba érve pedig elfelejthetjük az autót, hiszen gyalogosan is végigjárhatóak a nevezetességek. A belváros bebarangolása előtt feltétlenül fel kell menni a Pozsonyi várhoz, amely a Duna mellett magasodik egy 85 méter magas dombon. A fontos határvédő szerepet betöltő építményben korábban a magyar koronázási ékszereket őrizték.

A szűk, középkori hangulatot árasztó utcácskákkal tarkított Óvárosban alapvetően a barokk stílus dominál, de találunk lenyűgöző klasszicista, szecessziós sőt rokokó épületeket is. Az óvárosban található, fontos társadalmi események színhelyéül szolgáló Fő tér már önmagában is sok látnivalót kínál: itt található az Óvárosháza, melynek tornyából szinte az egész város megcsodálható, a helyiek kedvenc találkahelyének számító Roland-kút vagy a Városi Múzeumként funkcionáló Apponyi palota. A Fő tér a Ferenciek terébe torkollik, ahol természetesen egy ferences templomot találunk, valamint a rokokó stílusban épült Mirbach palotát, ahol a Pozsonyi Városi Galéria működik. Az Óváros déli részén terül el az egykor Sétatérnek nevezett Hviezdoslav tér, ahol szintén impozáns épületekbe botlanak a turisták. Itt található a monumentális Nemzeti Színház, az elegáns Carlton szálló, a Vígadó, a Szlovák Nemzeti Galéria, és a tér közepén a város leghíresebb kútja, a Ganümédesz-kút. Az Óváros északi részén áll a középkori időkből megmaradt Mihály torony, amelynek tetejébe szintén érdemes felmenni az egyedülálló panoráma miatt. Innen tovább haladva belefutunk a Grassalkovich palotába, ahol a Köztársasági Elnöki Hivatal kapott helyet. Ennek szomszédságában pedig már megérkeztünk a vásárlásra és kikapcsolódásra csábító bevásárló- és bulinegyedbe, amely akár késő éjszakáig is ott marasztalja a látogatókat.

Vásárlás után és szórakozás előtt azonban mindenképpen térjünk be egy kis vendéglőbe, ahol a magyarok által jól ismert és kedvelt szlovák ételek közül választhatunk. Noha a helyi konyha meghatározó alapanyaga a káposzta és a krumpli, a húsos ételeket is érdemes kipróbálni. Ugyancsak közkedveltek a tartalmas levesek káposztával, kolbásszal, babbal. A forró előétel felmelegíti a testet és a lelket, akár csak az itteni specialitásoknak számító aperitifek, a boróka (borovička) és szilva (slivovica) pálinka. Az estét zárhatjuk vagy folytathatjuk a kiváló szlovák sörökkel, melyeknek Magyarországon nem kell a cégér.

Rovat: