vasárnap, 2017. december 17., Lázár, Olimpia

Pillekönnyű túrógombóc

Bátran felejtsük el, amit eddig a túrógombóc készítésről gondoltunk. Csak semmi dara, Hölgyeim!

Pillekönnyű túrógombóc

A klasszikus túrógombóc búzadarával és zsemlemorzsával készül. A pille (és szerintünk sokkal finomabb) változatnak mindössze három titka van, és pontosan ezek különböztetik meg a mindenki által ismert verziótól: a finomra szitált túró, a sütőpor és a fehérmorzsa. A finom szemcséjű túró és a sütőpor biztosítja a könnyedséget, a fehérmorzsa (a kenyér belső részéből készült, nagyobb darabos morzsa) pedig egész egyszerűen különlegessé teszi.

Tipp: Ha legközelebb rántott húst készítünk, használjunk a panírozáshoz fehér morzsát! Egészen más ízélményt ad a klasszikus panírozó morzsához képest.

Hozzávalók a gombóchoz:

80 g teavaj

1 db tojás

3 db tojássárgája

2 ek porcukor

1 kk sütőpor

450 g tehéntúró

60 g fehérmorzsa

1 csipet só

 

A morzsához:

50 g fehérmorzsa

3 ek teavaj

A teavajat lágyra olvasztjuk, hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel habosra verjük. A túrót finom szitán áttörjük. Ne sajnáljuk erre a lépésre az időt (és az energiát), ugyanis ez az egyik kulcsa a kívánt állag elérésének. Ezután hozzáadjuk a sütőport, és kevés sóval, cukorral ízesítjük. A fehérmorzsát mozsárban vagy zacskóban apróra törjük, és részletekben hozzáadjuk a túrós keverékünkhöz.

Vizes kézzel gombócokat formázunk, melyeket fél órára hűtőbe teszünk.

Közben előkészítjük a morzsát: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk az előzetesen áttört fehérmorzsát. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve megpirítjuk.

A hűtőből kivett gombócokat még egyszer átgyúrjuk, majd lobogó, sós vízbe tesszük. Nagyon hamar feljönnek a víz tetejére, ezt követően még egy-két percig főzzük, majd kivesszük és megforgatjuk őket a pirított morzsában.

Tipp: Vaníliás cukorral kikevert tejföllel leöntve tálaljuk.

VD

Rovat: