szerda, 2019. április 24., György

Pécs – a mediterrán magyar város

Ha még nem döntötted el, hol nyaralj a pároddal, családoddal vagy a barátokkal idén, tűzd ki úti célodnak Pécs városát és környékét. A gazdag kulturális élet, a sokféle szórakozási lehetőség, valamint a mediterrán hangulat garantáltan felejthetetlen élményekkel fog gazdagítani. Déli városunk nemcsak a magyarok körében kedvelt turisztikai célpont, külföldi listákon is előkelő helyen szerepel.

Pécs – a mediterrán magyar város

Kevés város van hazánkban, ami ennyi szempontból kiemelkedne a többi közül. Az ötödik legnagyobb hazai település rendkívül gazdag történelmi múltra tekint vissza. Ennek maradványai lépten-nyomon felfedezhetőek. Az idelátogatók római és török korabeli műemlékeket, romokat, díszes vallási épületeket, hangulatos utcákat találnak szinte mindenfelé. De a kereszténység is mély nyomokat hagyott itt, néhány régi épület felkerült a világörökségi listára is.

Séta közben a történelmi emlékek mellett megcsodálhatjuk a híres Zsolnay porcelán termékeit, az épületkerámiával díszített gyönyörű házakat is. Ilyen például a jelenleg is postaként működő belvárosi Postapalota. Pécs szerte szépen rendben tartott, hangulatos parkok és terek nyújtanak látnivalót és pihenőhelyet. Európa egykori kulturális fővárosaként nem meglepő, hogy az itteni művészeti-, szellemi- és zenei élet igen változatos és nagy értéket képvisel. Számos művészeti galéria, színház és múzeum közül válogathatunk. Érdemes ellátogatnunk egyebek között a Csontváry Múzeumba, a Vasarely Múzeumba, vagy a Modern Magyar Képtárba, emellett természettudományi és helytörténeti kiállítások is megtekinthetőek a városban.

A Pécsi Egyetem kimagasló hallgatói létszámával rengeteg fiatalt tart a közelben. Az ország elsőként létrehozott egyetemeként dinamikus tudományos és értelmiségi közeget biztosít, emelve a város színvonalát. Az itt tanulók diákéveit megszépíti a hangulatos város, a szórakozási lehetőségek színes tárháza.

A látnivalók mellett intenzív kikapcsolódást is választhatunk. Főként nyáron szinte egymást érik a különböző témájú és stílusú rendezvények, fesztiválok. Ilyen például a Pécsi Napok, a Rockmaraton Fesztivál, a Szamárfül Családi Fesztivál, a Sétatér Fesztivál, a Zsolnay Fényfesztivál, a különféle hangversenyek és előadások. Jelentős a gasztro- és borkultúra. A városban van állatkert és kisvasút, a közelben pedig a Mecsextrém park. Kirándulhatunk is a környéken, a Mecsek számos látnivalót kínál.

Ha a természetbe vágyunk, tökéletes választás a Pécstől 14 km-re fekvő mesés kis község, Orfű. Az itteni erdőkben fokozza a mediterrán érzést a kabócák éneke. A falu már önmagában is megérne egy külön nyaralást, annyi programot kínál, de tökéletes kiegészítője lehet a pécsi pihenésnek is. Orfűn három tó található, melyek lehetőséget biztosítanak szabadtéri fürdésre, horgászatra, csónakázásra, vitorlázásra, a parton kellemes sétára. Aki a kalandosabb strandokat szereti, igénybe veheti a tavak közelében levő aquapark szolgáltatásait. A közelben sok túraútvonal, tanösvény járható vagy biciklizhető végig. A környéken több barlang is látogatható, például az abaligeti cseppkőbarlang. Bár a község kicsi, az itteni élet a turisták miatt igen mozgalmas. Orfű több nagy rendezvénynek is helyet ad, például a Medvehagyma Fesztiválnak, a Fishing on Orfű fesztiválnak, és az Orfűi Lovas Napoknak.

PM

Rovat: