kedd, 2019. június 25., Vilmos

Ősszel a legjobb barátod a sálad

Vannak dolgok, amikből egy darab sosem lehet elég a női szekrényben: cipő, táska, kiskabát… Ilyenkor ősszel kiderül, hogy a sál vagy kendő is ilyen. Ez a praktikus darab igen meghatározó eleme a hűvösebb időnek, hiszen sokan ki sem lépnek az utcára nélküle. Mivel októbertől néhányunk mindennapi kiegészítője, nézzünk szét kicsit a sál trendek között.

Ősszel a legjobb barátod a sálad

A gyönyörű őszi napsütésben remekül mutat minden meleg szín: barna, sárga, okker, bordó, narancs. Merítsünk ihletet a fák levelinek színéből, ezek minden évben slágerek. Az a jó bennünk, hogy ha felvesszük, mi is egy kis melegséget és vidámságot árasztunk a megjelenésünkkel. Sokan ilyenkor is csak sötét színeket választanak, de ha legalább a sálunk szép színes, nem lesz olyan komor a külsőnk.

Ilyenkor igyekszünk rétegesen öltözködni, és nehezebben érvényesülnek a szép ékszerek, felsők. De a sálak színeinek és mintájának variálásával kihangsúlyozhatjuk a nőiességünket. Válasszunk olyan sálat, ami kiemeli a szemünk színét, hiszen közel hordjuk az arcunkhoz. Például a zöld szeműeknek jó választás lehet egy bordó vagy türkiz sál, a barna szemhez jól megy a narancs és zöld, a szürke vagy kék szeműeknek a kék árnyalatai és a pasztellszínek. A szemszínhez igazított öltözködés képes vetekedni egy jó sminkkel is.

Divatosak idén az egyszínűek melletta mintás sálak. Sokan nyúlnak vissza az időnként fel-felbukkanó állatmintákhoz, amik jól illenek a sötét, egyszínű kabátokhoz. A modern geometriai minták is sok kendőn megjelennek, remekül kiegészítve például egy monokróm szettet. Választhatunk újra divatos kockásat, matróz csíkosat, vagy bohém pöttyöset is. A különféle festékfoltos vagy virágos minták általában vidám hangulatot kölcsönöznek.

Milyen anyagból legyen a sálunk? Többféle funkciót is betölthet, így érdemes először ezen a vonalon elindulni. A nyakunkat szeretnénk melegíteni a hűvösebb időben, szélben? Szeretnénk feldobni egy önmagában unalmas pulcsit vagy kabátot? Ha úgy alakul, poncsónak szeretnénk, hogy jól melegítse a hátunkat? Választhatunk vastagabbat, vékonyabbat. Örök kedvencek a kötött sálak, jó a hangulatuk és kellemesen melegítenek. Jól mutatnak a szövött anyagok is, vagy a meleg, horgolt gyapjú. Olykor tökéletesen megfelel egy vékony selyemsál vagy pamut kendő; ezek elegánsak és kényelmesek.

Van olyan sál, ami szinte olyan vékony, mint egy nyakkendő. És van olyan is, ami vetekszik egy terítő vagy kisebb takaró méretével. Ez utóbbi nagy teret hódított magának, és sok nő szekrényében lapul legalább egy belőle. Ezek a darabok nagyon jól melegítik nemcsak a torkunkat, de a hátunkat és mellkasunkat, sőt akár még a kezünket is. Másik nagy előnyük, hogy jótékonyan takarnak. Nyugodtan leérhetnek a kabátunk aljáig is, lazák és vagányak leszünk tőle.

Nagy kedvenc az utóbbi években a körsál, ami szinte már mindenféle anyagból és stílusban kapható. Gyorsan felkapjuk, egyet hurkolunk rajta, és kész is. De sok képet és videót találni a neten arról, hányféle variációban lehet hordani egy ilyen praktikus darabot.

Igazítsuk a sálunkat a többi kiegészítőnkhöz, hogy egységes stílus legyen a kabáttal, sapkával, csizmával. Ha igazán gondosak akarunk lenni, választhatunk egy hozzá passzoló fülbevalót is. Ha így teszünk, még várni is fogjuk a hűvös időt.

PM

Rovat: