szerda, 2019. augusztus 21., Sámuel, Hajna

Nyárbúcsúztató koktél party

Egy házi koktél party rendezésére mindig találhatunk jó okot. Kiváló indok például az idei forró nyártól való búcsúzás, az elmúlt néhány hónap élményeinek megosztása a barátokkal, családtagokkal egy jó hangulatú összejövetelen. Kertben vagy lakásban, mediterrán, karibi, mexikói hangulatban vagy egyszerűen magyarosan – egy ilyen partyt egyetlen ismerősünk sem hagy ki.

Nyárbúcsúztató koktél party

Koktélozni mindenki szeret, a hűsítő alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése pedig igazán nem bonyolult, tehát a konyhában kevésbé otthonosan mozgók is bátran belevághatnak. Az előkészítés sem vesz túl sok időt igénybe, mivel egy ilyen este elsősorban a különleges mixekről szól, és nem az ételekről. Nem szükséges tehát órákat a főzéssel foglalkoznunk, csak némi sós falatkákról gondoskodnunk, amelyeket a sarki cukrászdából is beszerezhetünk.

Ha jó házigazdák szeretnénk lenni, és igazán emlékezetes estét szervezni, mindenképpen érdemes néhány dolgot előre eltervezni, kitalálni. Elsősorban azt, hogy milyen stílusú partyt szeretnénk. A mostani apropó nem éppen kis fekete koktélruhát és elegáns környezetet követel meg, inkább a nyárra emlékeztető bohémebb hangulatot, de erről mindenki ízlésének megfelelően dönthet. Egy kellemes nyaralás felidézése a mediterrán országokban például visszaidézhető egy este erejéig az otthonunkban is, de egy távoli ország hangulatát is megidézhetjük a szobánkban, kertünkben, így lehet hawaii-i, karibi vagy mexikói, brazil, kubai stílust is választani. Ha erről döntöttünk, igazítsuk ehhez a dekorációt, a snackeket, harapnivalókat és természetesen a felszolgált italokat. A legnépszerűbb koktélok tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek egy-egy országhoz köthetőek, a party stílusához megfelelően választhatunk tehát tequilát, gint, bort, illetve a különleges ízeket és színeket biztosító édes szirupokat, likőröket. Azért a magyar feelingről sem feledkezzünk meg, amihez pálinkát vagy bort tartalmazó italokat készíthetünk, és különféle pogácsákat kínálhatunk hozzájuk.

Nyár végén, ősz elején még rengeteg friss gyümölcs áll a rendelkezésünkre, amelyekkel alkoholos és alkoholmentes frissítőket is összeállíthatunk. Számtalan koktélreceptre bukkanhatunk az interneten, amelyek vagy a klasszikus, jól ismert italok, vagy új, „üdítő" keverékek, a kísérletező kedvűek azonban természetesen saját mixekkel is próbálkozhatnak attól függően, éppen mi van otthon. Fontos, hogy a mélyhűtőben legyen elegendő jegünk, valamint különböző alakú és színű poharunk, szívószálunk, díszítésként kisesernyőnk, lime-unk és koktélcseresznyénk, mert ezek elengedhetetlen kellékei egy igazi koktél partynak!

Ami az est főszereplőit illeti, a legnépszerűbb alkoholos italok a Tequila Sunrise, Cuba Libre, Long Island, Sex ont he Beach, Pina Colada és a Mojito. Ez utóbbit a hölgyek különösen kedvelik, az elkészítése pedig nagyon egyszerű: egy magas falú pohárban törjünk össze 4 gerezd lime-ot két teáskanálnyi cukorral, ezekre dobjunk néhány megmosott mentalevelet, töltsük fel félig a poharat összetört jégdarabokkal, adjunk hozzá Bacardi rumot, majd újra jeget és a végén szódavizet. Nem mindenki szereti azonban az alkoholt, nekik hideg, gyümölcsös limonádékat is kínálhatunk. Dinnyéből például kiváló és különleges frissítőt készíthetünk: a felkockázott dinnyeszeletek felét mixeljük össze citromlével és kevés szódavízzel, és töltsük üvegkancsóba. A poharakba tegyünk dinnyekockákat, adjuk hozzá a dinnyés-citromos mixet, a tetejét pedig mentalevéllel díszítsük. Ha valaki egyszerre vágyik bódító és gyümölcsős ízre, annak érdemes kipróbálnia a sárgadinnyés-körtés-pálinkás koktélt: egy fél sárgadinnyét, két körtét felszeletelve turmixoljunk össze két vékony szelet gyömbérrel és 1,5 deci eperlével. A körtepálinkát öntsük hűtött, magas pohárba, és adjuk hozzá a keveréket, díszítőelemként pedig sárgadinnye szeletet helyezzünk a pohár szélére.

PM

Rovat: