szerda, 2019. december 11., Árpád

Nyárbúcsúztató koktél party

Egy házi koktél party rendezésére mindig találhatunk jó okot. Kiváló indok például az idei forró nyártól való búcsúzás, az elmúlt néhány hónap élményeinek megosztása a barátokkal, családtagokkal egy jó hangulatú összejövetelen. Kertben vagy lakásban, mediterrán, karibi, mexikói hangulatban vagy egyszerűen magyarosan – egy ilyen partyt egyetlen ismerősünk sem hagy ki.

Nyárbúcsúztató koktél party

Koktélozni mindenki szeret, a hűsítő alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése pedig igazán nem bonyolult, tehát a konyhában kevésbé otthonosan mozgók is bátran belevághatnak. Az előkészítés sem vesz túl sok időt igénybe, mivel egy ilyen este elsősorban a különleges mixekről szól, és nem az ételekről. Nem szükséges tehát órákat a főzéssel foglalkoznunk, csak némi sós falatkákról gondoskodnunk, amelyeket a sarki cukrászdából is beszerezhetünk.

Ha jó házigazdák szeretnénk lenni, és igazán emlékezetes estét szervezni, mindenképpen érdemes néhány dolgot előre eltervezni, kitalálni. Elsősorban azt, hogy milyen stílusú partyt szeretnénk. A mostani apropó nem éppen kis fekete koktélruhát és elegáns környezetet követel meg, inkább a nyárra emlékeztető bohémebb hangulatot, de erről mindenki ízlésének megfelelően dönthet. Egy kellemes nyaralás felidézése a mediterrán országokban például visszaidézhető egy este erejéig az otthonunkban is, de egy távoli ország hangulatát is megidézhetjük a szobánkban, kertünkben, így lehet hawaii-i, karibi vagy mexikói, brazil, kubai stílust is választani. Ha erről döntöttünk, igazítsuk ehhez a dekorációt, a snackeket, harapnivalókat és természetesen a felszolgált italokat. A legnépszerűbb koktélok tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek egy-egy országhoz köthetőek, a party stílusához megfelelően választhatunk tehát tequilát, gint, bort, illetve a különleges ízeket és színeket biztosító édes szirupokat, likőröket. Azért a magyar feelingről sem feledkezzünk meg, amihez pálinkát vagy bort tartalmazó italokat készíthetünk, és különféle pogácsákat kínálhatunk hozzájuk.

Nyár végén, ősz elején még rengeteg friss gyümölcs áll a rendelkezésünkre, amelyekkel alkoholos és alkoholmentes frissítőket is összeállíthatunk. Számtalan koktélreceptre bukkanhatunk az interneten, amelyek vagy a klasszikus, jól ismert italok, vagy új, „üdítő" keverékek, a kísérletező kedvűek azonban természetesen saját mixekkel is próbálkozhatnak attól függően, éppen mi van otthon. Fontos, hogy a mélyhűtőben legyen elegendő jegünk, valamint különböző alakú és színű poharunk, szívószálunk, díszítésként kisesernyőnk, lime-unk és koktélcseresznyénk, mert ezek elengedhetetlen kellékei egy igazi koktél partynak!

Ami az est főszereplőit illeti, a legnépszerűbb alkoholos italok a Tequila Sunrise, Cuba Libre, Long Island, Sex ont he Beach, Pina Colada és a Mojito. Ez utóbbit a hölgyek különösen kedvelik, az elkészítése pedig nagyon egyszerű: egy magas falú pohárban törjünk össze 4 gerezd lime-ot két teáskanálnyi cukorral, ezekre dobjunk néhány megmosott mentalevelet, töltsük fel félig a poharat összetört jégdarabokkal, adjunk hozzá Bacardi rumot, majd újra jeget és a végén szódavizet. Nem mindenki szereti azonban az alkoholt, nekik hideg, gyümölcsös limonádékat is kínálhatunk. Dinnyéből például kiváló és különleges frissítőt készíthetünk: a felkockázott dinnyeszeletek felét mixeljük össze citromlével és kevés szódavízzel, és töltsük üvegkancsóba. A poharakba tegyünk dinnyekockákat, adjuk hozzá a dinnyés-citromos mixet, a tetejét pedig mentalevéllel díszítsük. Ha valaki egyszerre vágyik bódító és gyümölcsős ízre, annak érdemes kipróbálnia a sárgadinnyés-körtés-pálinkás koktélt: egy fél sárgadinnyét, két körtét felszeletelve turmixoljunk össze két vékony szelet gyömbérrel és 1,5 deci eperlével. A körtepálinkát öntsük hűtött, magas pohárba, és adjuk hozzá a keveréket, díszítőelemként pedig sárgadinnye szeletet helyezzünk a pohár szélére.

PM

Rovat: