hétfő, 2019. május 27., Hella

Nyár végi para

Na, ezt a nyarat is elcsesztem, és már csak napok vannak hátra belőle. Mindjárt itt az ősz – ami majdnem olyan, mintha egy új év lenne. Évszakváltás, új tervek, új… új… mik is?

Nyár végi para

Kihívások?

Köszönöm, nekem már nincs szükségem rájuk, kihívások nélkül is épp elég bonyolult az életem. A gyerek újra suliban, tehát kezdődik a „keljmárfel!”, „mitvettélmagadra / ígymegfogszfázni” mantrázások ideje reggel. Délután meg a „mégnincskészaleckéd?” „mármeginthármasthoztál?” „mileszígybelőled?” játszmák végeérhetetlen, folyton ismétlődő monoton ritmusa. Szóval kihívás ne legyen – csak nyugis kamaszgyerek. Oké?

Álljunk meg egy pillanatra. A kihívás igenis kell. Ha örökké a langyos pocsolyában maradunk, akkor egy idő után azt vesszük észre, hogy nem vesznek minket észre, és mi sem vesszük észre magunk körül a világot – max. akkor, ha a pocsolya kiszárad alólunk. Akkor viszont stresszként ér minket a felismerés, hogy már évek óta nem küzdünk semmiért és elkényelmesedtünk. Nem mondom, hogy nincs szükség a nyugalomra, akár hetekre, hónapokra is, de a 21. század nem az az időszak, amikor békésen üldögélhetünk a saját kis kuckónkban. Szóval igenis, tartsuk karban magunkat ebből a szempontból is és tűzzünk ki magunk elé célt. Mondjuk megtanulni valamit, amit szeretnénk, de eddig halogattunk.

Akkor mi is jöhet még szeptemberben? Új munkatársak?

Mindig ilyenkor jönnek újak – főleg pályakezdők – „jajcsakeztne”! Még ott a tojáshéj a fenekén, de már mindent tudnak, kávét főzni vagy segíteni túl megalázó számukra… Szóval nem akarok új kollégákat!

Pedig ez nem rajtunk múlik, hacsak nem mi vagyunk a főnökök. Akkor pedig épp azért fogunk új kollégákat felvenni, mert tudjuk, hogy ott a lehetőség, hogy olyan tudás birtokában vannak, amit csak mostanában tanítottak a főiskolán, egyetemen, így akár néha okosabbak is lehetnek az eddig nálunk dolgozóknál. Vérfrissítés, egy kis versenyhelyzet, ami felkavarja az állóvizet… Profitáljunk mi is az újoncokból! Legyünk velük jóban, segítsünk nekik beilleszkedni legyünk a tyúkanyóik. Cserébe rengeteg lelkesedést, segítséget kaphatunk, és megosztják velünk azt a tudást is, amit frissen sajátítottak el. Nyerjük meg őket magunknak és mindenki jobban jár!

A szeptember az újratervezés időszaka is

Mégis mit tervezzek újra? A ruhatáram? Ahhoz persze lenne kedvem, de azt a pénztárcám nem engedi. Egyébiránt örülök, hogy végre halad minden magától, még ha lassabban is… bár néha persze toporgásnak tűnik… vagy egy-két lépés hátra – de ez belefér, nem?

Hát, attól függ, mit szeretnénk elérni. A szeptember egy mini újév. Vége a nyárnak, a herdálásnak, lazításnak (már ha a munkádban, életedben létezik ez a fogalom), vége az álmodozásnak – megvalósítás időszaka jön. Van két-három jó és keményen kihasználható hónapod. Mit kezdesz vele? Belehúzol? Megpróbálod megvalósítani az álmaidat? Ne tologasd, mert az idő nem vacakol és elhúz melletted. Ha nyelvtanulásra van szükséged, most vesd bele magad. Ha valaminek a gyakorlása vinne előre, akkor hajrá, mindent bele! Ha magaddal kellene foglalkoznod ahhoz, hogy kiaknázhasd az értékeidet, akkor fektess energiát (és időt!) ebbe idén ősszel.

Szeptemberben van esélyed az életmódváltásra

Nyáron egy dekát sem fogytam, hiába volt rengeteg gyümölcs és zöldség, ha a jégkrém és a finom borok, koktélok ellensúlyozták a csökkentett kalóriabevitelt. Dehát mégsem sérthettem meg a Mártiékat, amikor azon a grillezős délutánon olyan finom borokkal kínáltak! És Pistáék pálinkái! Meg hozzá a pogácsa… Meg a többi kedves vendéglátó. A nyaralásról ne is beszéljünk! Nem, a nyár kifejezetten nem a diéta betartásának ideje!

Ha a nyári terveket a hőség, az állandó utazás, vendégeskedés miatt nem sikerült megvalósítani, akkor az új határidő mindig a „majd ősszel!”. Szóval szeptember remek hónap arra, hogy belefogjunk a tervezett edzésbe, normalizáljuk az étkezésünket (esetleg konzultáljunk egy dietetikussal is) és újra rendszeresen étkezzünk, aludjunk. Menni fog!

Használjuk ki a következő pár napot arra, hogy átgondoljuk: mit szeretnénk elérni és hogyan. Milyen rövid és hosszútávú terveink vannak, ezeknek milyen megvalósítási szakaszai lehetnek. Tűzzük ki ehhez mérten a céljainkat.

Ne sajnáljunk erre szánni pár órát, mert karácsonyig sokat tehetünk mind az egészségünk, mind a (pár)kapcsolataink, mind a karrierünk javítása érdekében!

Kéky Kira

Rovat: