csütörtök, 2018. június 21., Alajos, Leila

A nyár jeges ízei

Ahogy közeleg a melegebb idő, szívesen fogyasztunk finomabbnál finomabb hideg frissítőket, nyalánkságokat. A legjobb pedig mindig az, amit magunk készítünk otthon a családnak. És mihez nyúlnánk nyáron, ha nem a friss, zamatos gyümölcsökhöz?

A nyár jeges ízei

Nyakunkon az eperszezon, lassan érik a cseresznye, közeleg a sokféle bogyós gyümölcs ideje. Nyersen, pici cukorral vagy anélkül, önmagukban is remekül felüdítenek egy melegebb napon, de számos lehetőségünk van a feldolgozásukra is. Készíthetünk fagylaltot, hideg turmixot, krémleveseket, gyümölcskrémeket.

A családban már jól bevált, nagyon egyszerű házi fagyi receptem a következő: a friss gyümölcsöt (mondjuk epret, barackot) megtisztítom, felvágom, és egy kevés cukorral meghintve egy darabig állni hagyom, ezután összenyomkodom. Habverővel felverek egy adag habtejszínt, majd ezt összekeverem a gyümölccsel, esetleg ízlés szerint még cukorral, fahéjjal, vaníliával, levendulával vagy mézzel. A gyümölcs és habtejszín arányát is az egyéni ízlésre bízom, mindenki máshogy szereti. Kicsit édesebbre kell csinálni, mint gondolnánk, mert a hideg nyalánkságok valamennyire lefagyaszthatják az ízlelőbimbóinkat. Cukrozott gyümölcs helyett használhatunk lekvárt vagy friss dzsemet, esetleg keverhetjük is a különböző ízeket. Én a kész masszát kiürült joghurtos dobozokba szoktam tölteni, fóliával alaposan letakarni, majd betenni a fagyasztóba pár órára. Ha fél óránként keverünk rajta egyet, krémesebb állagot kapunk. Ha kész, kiskanállal lehet fogyasztani, vagy még letakarás előtt bele kell szúrni egy jégkrém pálcikát. Valaki habtejszín helyett szívesebben használ joghurtot, krémsajtot, ízesítéshez egy kis plusz gyümölcslevet, édesítőszert. Az interneten számos receptet találni, köztük sok diétásat is. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kész fagylaltot fogyaszthatjuk magában, friss gyümölccsel, vagy sütemény mellé, valamint remek desszertje lehet egy könnyű nyári ebédnek.

A reggeli induláshoz biztosan jólesne egy hűsítő gyümölcsös turmix. Az én kedvencem a banános, de rengeteg féle gyümölccsel finom. Két-három banánt felkarikázunk, annyi tejjel öntjük fel, hogy éppen elfedje, majd mézzel, fahéjjal ízesítjük. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk hidegre, tegyük a banánt pár órára fagyasztóba, vagy használjunk pár szem jégkockát. De sokszor elég a tej hűtő-hőmérséklete is. A reggeli müzlinket is feldobhatjuk pár szem friss gyümölccsel, máris egészen máshogy esik. Ebédre pedig könnyű gyümölcslevest készíthetünk, ami jól lehűtve felfrissít munka közben. 

Az illatos fűszernövényeket, mint például a citromfüvet, a borsmentát, a levendulát, felhasználhatjuk a limonádénk ízesítésére. Vagy ha a kész italunkat szeretnénk hűteni, készítsünk különleges jégkockákat. Válasszunk egy mutatós jégkockaformát, és a beleengedett vizet ízesítsük pár csepp citrom-, vagy lime lével, vagy a fentebb említett növények friss leveleivel. Néhány ehető virág színpompás szirmát is belecsempészhetjük, vagy egy szép szem áfonyát, ribizlit.

PM

Rovat: