csütörtök, 2019. június 20., Rafael

Női infarktus, ami sokszor észrevétlen marad

A Magyar Kardiológusok Társaságának adatai szerint a nők 57 százaléka szívproblémák miatt veszti életét, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj.  A szív-és érbetegségek férfiakra és nőkre egyaránt veszélyesek, sőt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké, hiszen sokkal kevésbé gondol bárki is infarktusra.

Női infarktus, ami sokszor észrevétlen marad

A szívinfarktus a köztudatban klasszikusan a férfiak, főleg a túlhajszolt, stresszes életet élő, folyton rohanó, családfők betegségeként él. Ehhez képest a nőkre sokszor legalább akkora, ha nem nagyobb teher hárul, így még nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A statisztikák szerint több nő hal meg keringési betegségek következtében, mint férfi. Ennek oka az is, hogy nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétlenek, ráadásul magasabb a fájdalomtűrő küszöbük, így könnyebben hagynak figyelmen kívül akár komoly bajt jelző panaszokat is, ezért ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban közölt norvég vizsgálat eredményei szerint azon nők között, akiknek a fájdalomtűrő küszöbe magasabb volt, gyakrabban zajlott le a múltban észrevétlen infarktus.

Melyek lehetnek ezek a tünetek?

- légzési nehézségek

- nyomásérzet a mellkas alsó szakaszán, melyet könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorbetegséggel is

- légszomj

- gyengeség, bágyadtság

- szokatlan, indokolatlan kimerültség

- hányinger, szédülés

- felső gyomortáji diszkomfortérzés

- hátfájás

Dacára annak, hogy mi él a köztudatban, a nőknek ötször nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben. Annak ellenére, hogy a nőket az ösztrogén hormon is védi, segíti, hogy az érfal sima és rugalmas maradjon, a vér pedig megfelelő sűrűségű legyen, tehát késlelteti az érelmeszesedést és akut értágító hatása is van. Viszont tény, hogy az érzelmi terhelést gyakran nehezebben viselik, mint a férfiak, ráadásul a hormonvédelem idővel meg is szűnik és a mesterséges pótlás nem nyújt védelmet szív- és érrendszeri szempontból. Idővel azonban rájuk nézve mégis fenyegetőbb a veszély - csak éppen körülbelül 10 évvel később jelentkezik. Fiatalabb korban a dohányzás, a menopausa után pedig a hormonvédelem elvesztése növeli a kockázatot.  A cukorbetegségben szenvedőknél négyszeres, a magas vérnyomás esetében kétszeres az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, illetve jelentősen nő az újbóli infarktus kockázata, miközben a túlsúly is komoly rizikófaktort jelent, ha figyelmeztető tünetek jelentkeznek, a nőknek is fokozottabban ügyelniük kell.