hétfő, 2019. május 27., Hella

Német fegyelmezettséggel egyszerűbb

Kikerültünk az óvodából, és egy rendszeresen számonkérő közegben kell helytállnunk. Amikor azonban az iskoláinkkal is végzünk, a feladataink és a felelősségünk nő, a munkahelyen a létfenntartásunk is a tét. Lehetünk lazák, mint a déli népek, vagy fegyelmezettebbek, mint a németek és a skandinávok, a teljesítményünk jutalmazása attól függ, hogyan találjuk meg az egyensúlyt a pedagógusokkal vagy a főnökkel.

Német fegyelmezettséggel egyszerűbb

A gyerekkorunkban kapott nevelés, a szülői minta sokkal többet nyom a latban, mint azt gondolnánk. Ha nem tanultunk fegyelmezettséget, nem láttunk megfelelő példát magunk előtt, később nehezebb elsajátítanunk ezt a tulajdonságot, azonban sokat segíthet a mindennapokban. Nem kell németnek születni, hogy kicsit mégis azok legyünk. Kis odafigyeléssel a hasznunkra válhat, ha 8-tól 6-ig németek vagyunk.

A pontosság nem lesz hátrányunkra, akárhogy is nézzük. Megadjuk a tiszteletet a másiknak és mi sem izzadunk a futástól, hogy késve indulunk a megadott helyre. Ha nagyritkán késésben vagyok, engem stresszel, úgyhogy a saját nyugalmam érdekében kezdtem leszokni róla. A fegyelmezettséggel azonban kiskorom óta együtt élek. Ha feladatot kapok, megcsinálom és nem a kibúvókat keresem. Sokmindenen segít hamarabb túllenni, hiszen nem az ellenkezéssel, a halogatással kell kezdeni a feladat megoldását és teljesítését, hanem csak neki kell állni és ezzel máris közelebb kerülhetünk az eredményes befejezéséhez. Ez igaz az iskolára, a munkára és a szabadidős tevkenységekre, a sportra is. Szintén nagy erény a lelkiismeretesség is. Ha valaki rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, kedvelni fogjuk, mert számíthatunk rá, a munkáját és feladatokat pontosan ellátja és tudjuk, nem azon mesterkedik, hogy átverje a környezetét. Ha rendszerető nemzetről van szó, akkor is a németek jutnak eszünkbe. Van, aki a káoszt szereti maga körül és rendetlen lakásban is szívesen él, az íróasztalán, munkakörnyezetében átlátja a káoszt. Az én szememnek azonban megnyugtatóbb a rendezettség látványa, amikor minden a helyén van, nem kell helyet keresni az asztalon, hogy a bögrémet letehessem és a fehér színű pulóveremet csukott szemmel is megtalálom a szekrényben.

Az elsők közt tetszett meg a németek környezettudatossága. A szelektív hulladékgyűjtés náluk évtizedek óta működik. A fegyelmezett lakosok minimum négyfelé válogatják a szemetet, ezen kívül az üvegek és a többi háztartásban keletkezett hulladék elhelyezésére is komoly figyelmet fordítanak. Elviszik az önkormányzatok által létesített hulladékudvarokra és nem az erdő szélén teszik ki azokat. Ez a viselkedésmód túlmutat az egyéni érdekek képviselésén, annál inkább a környezet tisztaságáért, rendezettségéért és a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseket szolgálja.

Németországban nem csak a tudománnyal, költészettel és filozófiával szimpatizálók érezhetik jól magukat. A hétköznapi emberek egyesületekben találkoznak és élhetnek kedvenc időtöltésüknek, hobbijuknak. Lehet, hogy nem viccklubbokban töltik a délutánokat, mert sokan mondják, hogy a németeknek nincs humoruk. Helyesbítenék, mert vannak, akik mégis meg tudnak nevettetni minket, de összességében a magyarok jobb hummorral vannak megáldva. Ezért ebben nem kell feltétlenül a németekre hasonlítanunk. Azonban egyenesebbek kérdéseikben és gondolataikban, nem kombinálnak és pletykálnak annyit, mint honfitársaink. Lehet, hogy nem tűnnek udvariasnak, de cserébe nem édekli őket, mekkora tévéje van a szomszédnak és honnan volt pénze új autót venni. Ugye, jobb, ha az emberek nem egymás életével vannak elfoglalva, hanem a saját házuk táján söprögetnek? Noha önmagukat néha pesszimistáknak mondják, a magyarok pesszimizmusához képest sehol nem járnak. Viszont barátságosak és társaságkedvelők. Mi is jóban lehetünk a szomszédainkkal, szabadidő egyesületben találkozhatunk a közös hobbi iránt érdeklődőkkel vagy együtt mulathatunk a fesztiválon sörrel és pereccel a kezünkben.

Maradjunk magyarok, de érdemes a körülöttünk élő nemzeteket megfigyelni és a számunkra szimpatikus, hasznos tulajdonságokat megtanulni! Mindezt azért, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben. Többször mondták rám, hogy nem csak szeretek Németországban lenni, hanem egy kicsit német is vagyok. Nem baj, ha a fegyelmezettség látszódik az emberen, gondoltam. Azonban odafigyelek, hogy a humor a környezetemben mindig meglegyen és, hogy a szabadidőmben egyre inkább olasszá váljak, ezáltal egyensúlyt teremtsek a kötelességtudat és a lazaság terén a mindennapokban.

WR

Rovat: