csütörtök, 2019. június 20., Rafael

A nem is olyan hideg Észak

A kellemes otthon télen meleg, nyáron hűvös. Mit tegyünk, ha nem vagyunk építészek? Teremtsük meg utólag a hangulatot! Kezünkben a lakberendezés lehetősége, amivel kedvünkre formálhatjuk a teret. Mivel most otthonos melegre vágyunk, forduljunk ebben a legjobbakhoz, az északi népekhez.

A nem is olyan hideg Észak

Minél hidegebb van kint, annál jobban szeretnénk jó meleget bent. A svédek, dánok, norvégok nagyon gyakorlottak a fagyos hidegek kompenzálásában. Fontosnak tartják, hogy az otthonuk kellemes és meghitt hangulatú legyen, ahol szívesen töltenek el hosszú téli estéket. Ebben legfontosabb eszközük a fény. Hatalmas, lehetőleg függönytelen ablakokkal annyi természetes világosságot eresztenek be, amennyit csak lehetséges. Ha lement a nap, különféle gyertyákkal, mécsesekkel és lámpákkal pótolják a kintről jövő fényt, például hangulatos papírlámpákkal. A korai sötétedés miatt ezt mi is bátran alkalmazzuk. A nagy fehér felületekkel – például a falakon és a nagyobb bútorokon – tovább fokozzák a ragyogást, nem mellesleg pedig tágítják teret. Szürke falakkal és monokróm vagy pasztell kiegészítőkkel is hasonló a hatás. A jellemzően világos színű hajópadló is elősegíti ezt, és persze emellett jellegzetes hangulatot kölcsönöz a szobának.

Berendezési tárgyaikat leginkább így írhatnánk le: kreatívan ötvözik a praktikusságot a szépséggel. Törekednek az egyszerűségre és a természettel való harmóniára, így a végeredmény kifinomult, légies és letisztult összhatású lesz. Hogyan valósíthatjuk mi ezt meg otthon? Ha jól megfigyeljük a lakberendezési újságok képeit, a skandináv házakban és lakásokban csak annyi bútor és tárgy van, amennyire valóban szükség van. A felesleges dolgok összenyomnák a teret, és kényelmetlen érzést keltenének az emberben. Így mi is törekedjünk a szellős berendezésre, kerüljük a haszontalan holmik gyűjtögetését. Ha kell, tartsunk közös családi selejtezést, így könnyebb lesz a rendet is megtartani. A skandináv lakberendezés bútorai leginkább formatervezett és ergonomikusan kialakított tárgyakat foglalnak magukban, amik minőséget és könnyű felhasználhatóságot képviselnek. Felhasznált anyagokat tekintve a természetes dolgok kerülnek előtérbe, elsősorban a világos színű fák, például a fenyő. Az egyéb lakberendezési eszközök is ezt a vonalat követik, gyakran találkozhatunk fonott kosarakkal, kerámia és üveg tárgyakkal.

Mivel szinte mindenhol a fehér és natúr színek dominálnak – esetleg egy kevés feketével kontrasztot alkotva –  a kiegészítőkkel és puha textíliákkal csempésznek színeket és otthonosságot a falak közé. A modern és könnyed megjelenést elősegítik a zöld növények, a vidám faliképek, egy-két színes lámpa vagy meghökkentő megjelenésű polc, szék. A fehér falak sok lehetőséget nyújtanak, hogy kedvünkre dekoráljunk. Néhány szívünkhöz nőtt kis apróság is helyet kaphat a praktikus holmik között, sőt a vintage stílus néhány eleme szépen megfér a skandináv lakások kiegészítőivel. A textilek anyaga jellemzően pamut, lenvászon vagy gyapjú. Kellemes tapintásúak, és melegséget kölcsönöznek a szobának. A díszítésükön is visszaköszön a természet szeretete; a gyakori geometrikus formák mellett sokszor állatokat, vagy növényi mintákat, hópelyheket ábrázolnak. Ilyeneket láthatunk néhány norvég mintás pulcsin is.

Bátran alkalmazzuk az északi lakberendezési stílusokat mindenféle méretű otthonban, nagy családi házban vagy kis lakásban. Az összes helyiségben jól mutatnak, például hálóban, konyhában, nappaliban, fürdőszobában vagy gyerekek kuckójában. Ha biztosra akarunk menni, akár szaunát is építhetünk a hideg ellen.

PM

Rovat: