hétfő, 2019. március 25., Irén, Irisz

Nem mindenkinek boldogság a természet ébredése

A mára népbetegséggé lett allergia a betegnek és az egészségügynek egyaránt komoly teherré vált. Mindehhez tudni kell, hogy az utóbbi évtizedben, nemhogy enyhült, mint inkább megkétszereződött az érintettek száma. Drámai adat: a felnőtt lakosság 20-30%-a allergiás, s remény sincs arra, hogy idővel kevesebben lesznek, sőt… Az allergiára való  hajlam pedig genetikailag is örökölhető.

Nem mindenkinek boldogság a természet ébredése

A számtalan allergia betegség közül a tavasszal jelentkező szénanátha a leggyakoribb. A hideg tél után érthető, hogy a szabadba vágyunk, valamennyien megcsodáljuk, magunkba szívjuk az ébredő természet színét és illatát.  Már aki, fenntartás nélkül teheti, ugyanis sokaknál a nyírfa, a mogyoró barkák, a nyíló virágok pora allergiás tüneteket okoznak. A környezetben előforduló leggyakoribb allergén a fű, a virág, a fa pollenje, illetve az állati szőr és a toll.

Az allergia az immunrendszer kóros reakciója az, amikor az allergiában szenvedő az amúgy ártalmatlan anyagokra – allergének – túlzott immunitással válaszol.

A szervezetbe jutott anyagok allergénként, antigénként viselkednek, az immunsejtek pedig fehérjéket, antitesteket – immunglobulin, IgE – állítanak elő, amik azután a hízósejt membránjához kapcsolódnak. A hízósejtek a szervezetben olyan „gyulladásos” anyagokat, mint a hisztamin szabadítanak fel, s ezek  viszketést, heves tüsszögést okozhatnak. Az immunrendszer noha küzd az irritáló anyagokkal szemben, ha vesztésre ál, akkor a „háború” végére kialakul az allergia.

Az allergének négy csoportba különíthetők el. Első az inhalációs allergén: pollenek, házipor, mérgek, állati nedvek, ízeltlábúak váladékai, különösen a poratkáé, aminél az allergiát annak az ürüléke váltja ki.  A másik a szájon át bejutó allergének, mint például különböző ételek, gyógyszerek. Harmadik a beszúrt anyagok, a gyógyszerek, a rovarcsípések stb. Végül negyedik a kontakt-allergének, lásd kozmetikumok, parfümök, nikkel tartalmú ékszerek, hajfestékek, mosószerek, gyapjú és még sok egyéb.

Bármi is a kiváltó ok, többnyire idegen fehérje vagy növényi eredetű anyag áll a háttérben. Az allergia enyhe bőrpír, csalánkiütés, orrfolyás és más irritációként jelentkezik. De erősebb esetben fulladás is előfordulhat. Súlyos reakció, amikor az egész testfelületen látható, vagy hányás, hasfájás, görcs, vérnyomásesés, ájulás, légzési problémákat vált ki.  Fontos, hogy mindenkor forduljanak orvoshoz!  

Amikor biztossá válik, hogy a kellemetlen jelenség allergia, akkor „hagyományos gyógyszereként” az antihisztaminok szedését, súlyosabb esetben a szteroidokat javasolják. Igaz, a gyógyszerek mellett/helyett más allergiaellenes szerek is léteznek, mint például a gyömbér, a szemvidítófű, a gyermekláncfű, vagy a máriatövis, a ginzeng stb., persze csak akkor, ha ezekre a beteg nem érzékeny! Az allergiások nyálkahártya erősítéséhez sok A-, E-, C- és B-vitamint tartalmazó ételt kell fogyasztaniuk. Persze tudjuk, ilyenkor még a zöldség és a gyümölcs vitamintartalma alacsony, meg drága. Az ásványi anyagok, nyomelemek közül immunerősítő és allergiaellenes hatású a szelén, a kalcium és a magnézium. Ezeket mindenekelőtt olajosmagvakban, tejtermékekben, zöldfélékben, hüvelyesekben találhatjuk meg.

Személy szerint valamennyi tüsszögő, be-, és feldagadt szemű pollenallergiást sajnálok. Tudom, még el sem múlik az egyikre való túlérzékenység, már kezdődnek a másik miatti szenvedések… És ahogy nálunk nyírják például a parlagfüvet – hiába fizethetnek büntetést, az elhanyagolt, mezők, rétek, kertek tulajdonosai -, vagyis nem igazán, a tavasz utáni újabb megpróbáltatás a nyáron újra elviselhetetlen lesz…

Krasznai Éva 

Rovat: