csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Nem akar 40 fokos lázban feküdni otthon? 1 percre van szükség a védelemhez!

Elkezdődött az influenzaszezon – ha el akarja kerülni a 40 fokos lázat, akkor kérni kell az oltást! Idén már a pedagógusoknak is ingyen jár a vakcina.

Nem akar 40 fokos lázban feküdni otthon? 1 percre van szükség a védelemhez!

Bár az oltás hatásának kialakulásához két hét van szükség, de mivel januárban szokott komolyra fordulni a megbetegedések száma, ezért még van idő arra, hogy beütemezzünk egy látogatást a háziorvosnál vagy üzemorvosnál. Nagyon sokan kaphatnak ingyen oltást, akinek pedig nem jár, az is pár ezer forintért – recept ellenében – hozzájuthat a patikában a vakcinához.

Ingyenesen minden 60 éven felüli (egészségi állapotától függetlenül), a várandósok, az egészségügyi és egyes szociális intézményben dolgozók és az alábbi betegségben szenvedők:

- Krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;

- súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;

- szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget);

- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);

- krónikus máj- és vesebetegek;

- anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;

- azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik;

- ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;

- tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt).

Szintén a kedvezményezettek közé tartoznak a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

- Egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá  a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is);

- ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi, szociális intézmények dolgozói;

- újdonságként pedig idén a pedagógusok is kérhetik az ingyenes oltást!

Mivel idén a déli féltekén, Ausztráliában – ahonnan az influenzavírus hozzánk érkezik, hiszen ott már tavaszodik – nagyon kemény járvány volt, várható, hogy nálunk is sokan lesznek betegek.

Kiirthatatlan nem csak maga az influenzavírus (ami folyton változik, így biztosítva a túlélését) hanem a rengeteg tévhit a betegséggel, a megelőzésével és az oltással kapcsolatban.

Lássuk ezeket!

Az influenza tünetei nagyon gyakran összekeverhetők a nátha, vagy más felsőlégúti betegség tüneteivel – vagy jobb, ha fordítva mondjuk: számos náthás, „megfázott” ember állítja azt magáról, hogy ő influenzás. Ez nem is lenne baj, ha ezzel nem sugallanák azt, hogy „semmiség az egész, mit kell felfújni!?”, hogy „kaptam oltást ellene, mégis itthon fekszem lázasan influenzával”, sőt: „kaptam oltást, attól lettem csak igazán influenzás!” vagy „erősíteni kell az immunrendszert, és akkor nem kapod el!”.

Miért nem mindegy?

Az influenza az emberek nagy részénél a náthához, vagy a többi kb. 300, légúti fertőzésért felelő kórokozóhoz hasonlóan magától gyógyul ugyan, de a nem szerencsés embereknél (akik lehetnek akár makkegészséges fiatalok is!) súlyos szövődményeket okoz. Közvetlenül halállal járhat a tünetek megjelenését követő 1- 2 napban a vírusos tüdőgyulladás. Hazánkban is követelt már halálos áldozatokat, az intenzívosztályos kezelés és a lélegeztetés ellenére is – legnagyobb számban a 2009-es pandémiát okozó H1N1 influenzavírus-törzs esetében, ahol – többek között - várandós nők és magzataik haltak bele.

A másik veszélyforrás a fertőzést követő alsó légúti gyulladás, bakteriális tüdőgyulladás (mely leginkább időseknél és krónikus betegeknél lesz gyakran halálos) és szívizomgyulladás (ami szintén halálhoz vezethet). Ehhez képest az összes többi, „influenzaszerű”, de nem az influenza által okozott betegségeknek nincs, vagy alig van ilyen szövődménye. Ennyit tehát a „mit kell felfújni ezt a semmiséget” kijelentésről.

Mások ugye azt az elvet vallják, hogy „immunerősítésre” van szükség, ám ez komoly fogalomzavar. Ha az immunrendszerünk túl erős, akkor az allergia vagy autoimmun betegségek formájában jelentkezik. A túl erős immunrendszer betegség – a túl gyenge szintén, de az meg orvosi diagnózis, nem úgy van az, hogy valaki azt gondolja magáról, hogy neki vagy a gyerekének túl gyenge az immunrendszere. Komoly vizsgálatokkal állítható fel ez a diagnózis, és akkor immunerősítő gyógyszert adnak rá. Akik csupán megszokásból, hiedelemből szednek mindenféle tablettát, szirupot, port az őszi/téli időszakban immunerősítés céljából, azok általában semmi különöset nem tesznek a szervezettel, bár legalább – vélhetőleg - vitaminhiányuk nem lesz. De a vírusfertőzésektől, bakteriális megbetegedésektől nem óvja meg őket a vitamin. Egyedül a D-vitaminról bizonyították, hogy (Magyarországon is) sokaknak alacsony a vérében a szintje, azt télen pótolni érdemes.

Megelőzésre csak az oltás jó, de – és itt válasz az újabb kérdésre – ez sem nyújt 100%-os védelmet. De mondjuk 70-90%-osat igen! Ám a védelem csak az influenza azon törzseire terjed ki, melyek ellen a vakcinát kifejlesztették, ha pechünkre egy ritkább típussal találkozunk, akkor lehetünk betegek, illetve a nátháért, megfázásokért felelős több mint 300 másféle kórokozó ellen nem nyújt védelmet. Azok ellen egyszerűen nem létezik oltás. Így tehát más miatt még kerülhetünk ágyba lázasan. De ahogy fentebbí rtam, az influenza igazán veszélyes, a többi valóban pár napos pihenéssel, szövődmény nélkül gyógyuló betegség.

Apropó láz!

Míg a sima megfázások akár hőemelkedéssel, de legalábbis max 39 fok körüli lázzal „megúszhatók”, addig az influenza gyakran csinál 40 fokos lázat, ami a krónikus betegek és idősek szervezetét nagyon megviseli, okozhat akár keringésösszeomlást is.

És végül az utolsó fontos dolog: a vakcinában NINCSEN ÉLŐ VÍRUS, nem lehet tőle elkapni az influenzát. Az előfordulhat statisztikailag, hogy valaki az oltás előtti 1-2 napon már megfertőződött, és mivel akár 3 nap is eltelhet a vírusfertőzés és az első tünetek megjelenése között, ezért érezheti valaki azt, hogy a most kapott oltástól lett beteg. Pedig nem. Illetve a rendelőben is össze lehet szedni bármilyen megfázást okozó kórokozót, amivel aztán ágynak dőlhetünk. Épp ezért akkor érdemes kérni az oltást, amikor még nincs túl sok influenzás a váróban – vagy rendelési idő előtt, ahogy ezt sok háziorvos csinálja!

Az oltás mindenképpen jó választás, még ha nem is nyújt 100%-os védelmet, pláne, ha valaki ingyen is jogosult rá, akkor mielőbb kérni kell – 1 millió 300 ezer ember kaphat térítésmentes védelmet ebben a szezonban is!

Kéky Kira

Rovat: