szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

Mozizz a hátsó kertedben!

Egész évben várjuk a nyarat, a régóta betervezett nyaralást, és aztán nagyon gyorsan eltelik az az egy-két hét. Tegyük élmény dússá a hétköznapi nyárestéket is, amiket otthon töltünk: rendezzünk be az otthonunkba egy kis kertmozit! Így az egész nyarunk kellemes és emlékezetes lesz.

Mozizz a hátsó kertedben!

A családi házban élők előnyben, hiszen egy kis udvar vagy kert már önmagában bővíti a szabadtéri programlehetőségeket. Sok társasházhoz tartozik egy kis közös udvar vagy erkély, jó hozzáállással ezt is remekül ki lehet használni. Sokaknak nosztalgikus, másoknak egészen új élményt nyújthat a nyáresti virágillatban, a csillagos ég alatt nézni kedvenc filmjüket, családi videójukat. Egy gyerekzsúrt, baráti összejövetelt vagy kerti partit is fel lehet dobni egy ilyen programmal. Vagy a párunkkal kettesben egy finom bor melletti romantikus film visszahozhatja az első randevúk hangulatát.

Néhány dolog, amire szükségünk lesz: egy világos, ablak nélküli falfelület, vagy pedig egy kifeszített fehér vászon; projektor; hangfal; kényelmes ülő- vagy fekvőalkalmatosságok párnákkal; a fázósabbaknak meleg plédek; megfelelő felkészültség a szúnyogok támadásai ellen; jó társaság és finom frissítők ropogtatnivalóval.

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, készítsük elő a terepet. Ha nincs az udvaron sima falfelület, amire vetíthetnénk, keressünk egy nagy fehér vásznat, lepedőt, fehér táblát, amit találunk. A lepedőnek készíthetünk egy egyszerű fakeretet, és erre kifeszíthetjük tűzőgép vagy apró szögek segítségével. A keretet a négy sarkánál fogva zsinórral vagy drótokkal rögzítsük stabilan, például fához, oszlophoz, házfalhoz.  Egyszerűbb megoldás lehet, ha egy kerítésre feszítjük ki a vásznat. Mindenképp figyeljünk arra, hogy a rögzítéshez használt eszközök ne legyenek útban, ne okozzanak a sötétben kellemetlen baleseteket. Állítsuk fel a projektort és helyezzük el a hangafalakat az igazi mozi élményért. Egy laptopról könnyen meg lehet oldani a filmlejátszást.

Ha kész az alapfelszerelés, a hangulat megteremtése már igazán kellemes feladat. Vigyünk ki egy matracot, puffot, használjuk a kerti bútorainkat, horgászszéket, nyugágyat, saját készítésű raklap bútort, piknikplédet, nagy párnákat, és alakítsuk ki egyedi igényeink szerint a nézőteret. Igazán sajátos hangulata lehet, ha a felállított kerti medencénkből mozizunk. Ha a gyerekek autós mozira vágynak, ülhetnek a kisautójukban, vagy készíthetünk nekik egyet kartondobozból. Tegyünk ki napelemes kerti lámpákat, akasszunk a fák ágaira égősort, vagy stabil tartókban néhány illatos gyertyát.

A kellemes hangulathoz hozzátartoznak a kedvenc rágcsálnivalóink, frissítőink is. Akinek melege van, annak hűtött sör, limonádé, üdítő, aki fázós, annak forró csoki vagy forralt bor jár. Falatozni is jól esik filmnézés közben; lehet a klasszikus popcorn, egy friss gyümölcssaláta, melegszendvics, pizza, chips, ki mit szeret. Ha előre odakészítjük egy kis bárpulton vagy asztalkán, minden kéznél lesz, de figyeljünk oda az étel iránt érdeklődő rovarokra is.

PM

Rovat: