hétfő, 2020. január 20., Fábián, Sebestyén

„Mindig megtalálnak az új lehetőségek" - interjú Keresztes Ildikóval

Mozgalmas időszak elé néz Keresztes Ildikó. Az „Irma, te édes" című darabban bártulajdonosnőként lép színpadra novemberben, az év végén pedig az Álomutazó című szuperprodukcióban szerepel. Közben egy tévéműsorban is láthatjuk majd, és adventi koncertre is készül Takács Nikolas-szal. A színész-énekesnőt a régi és új kihívásairól, a díjairól, az álmok jelentőségéről is kérdeztük.

„Mindig megtalálnak az új lehetőségek" - interjú Keresztes Ildikóval

Az előadóművészek számára az év vége korántsem a pihenésről szól, ez alól Ön sem kivétel, tele a naptára.

Valóban, gyakorlatilag februárig egyáltalán nem lesz pihenés számomra, aminek persze örülök. Annak viszont kevésbé, hogy mindig az őszi-téli szezon van ennyire betáblázva, amikor rossz az idő, könnyen lehet beteg az ember. Most meg is fáztam egy kicsit, igyekszem gyorsan kijönni belőle. A próbákon kívül nem is igen járok sehová, nehogy elkapjak valamit.

A Turay Ida Színházban november 18-án mutatják be az „Irma, te édes" musicalt, amelyben az egyik főszerepet játssza. Műfaját tekintve nem áll Öntől távol egy ilyen szerep.

Olyannyira nem, hogy már szerepeltem is ebben a darabban több mint húsz évvel ezelőtt Sopronban. Korábban én sem tudtam, hogy ennek a műnek kétféle színpadi változata létezik, a soproni előadásban az én szerepemet például férfi játszotta.

Egy klasszikus darab mellett egy vadonatújban is részt vehet idén. Az „Álomutazó" című mesemusicalt csak az ünnepek alatt néhány napig láthatja majd a közönség. Az eddigi hírek szerint „A Játékkészítő" alkotói ismét európai szintű szuperprodukciót varázsolnak a színpadra. A szerepe szerint Rém-álomkészítő lesz, vagyis egy ízig-vérig negatív figurát fog megtestesíteni?

Érdekes, hogy az ilyen karaktereknél a rendezőknek sokszor jutok az eszébe, ami persze nem baj. Egyébként nem leszek annyira gonosz, mint ahogy ez a „nevem" alapján sejthető lenne. Ábel Anitával és Falusi Mariannal alkotunk majd egy álomkészítő csapatot, amiben én leszek egy kicsit a rossz oldal, de azért a karakteremnek van humora, lelke. Nagyon örültem ennek a felkérésnek, rendkívül izgalmas és nem utolsósorban monumentális produkciónak ígérkezik, amiben örömmel veszek részt. Bár mesemusicalként hirdetik, korántsem csak gyerekeknek szól majd, inkább az egész családnak, mert a család, a közösség fontosságáról lesz majd szó. És persze az álmok jelentőségéről.

Ön mennyire tudatosan foglalkozik az álmaival, mekkora jelentőséget tulajdonít nekik?

Csak annyit, mint az átlagember. Persze nekem is vannak visszatérő álmaim, és olyanok - zuhanás, repülés -, amit szinte mindannyian átéltünk már. Egy alkalommal álmodtam egy ismert emberrel, aki a zeneiparban tevékenykedik. Természetesen tudtam, hogy ki ő, de semmilyen munkakapcsolat nem volt korábban közöttünk. Nem sokkal később megkeresett, és közösen dolgoztunk egy albumon, ráadásul jó barátság alakult ki közöttünk. Ez az eset elgondolkodtatott. Hiszek Istenben, és még sok dologban, és abban is biztos vagyok, hogy mi, nyugati emberek nem eléggé hallgatunk a belső ösztöneinkre. Ezzel szemben a keleti féltekén élők nem csak a testre helyezik a hangsúlyt, hanem a lélekre is.

A két premier között még egy adventi koncertre is elutazik Takács Nicolas-szal Dunaszerdahelyre...

Sőt két koncertet adunk. Ő keresett meg tavaly ezzel az ötlettel, akkor is sikeres volt, reméljük, idén is sokan eljönnek. A kötelező karácsonyi dalokon kívül természetesen újakkal, szóló dalokkal és duettekkel is készülünk. De nem „csak" ez vár rám még a színház mellett. Nemrég kértek fel egy tévés szereplésre, erről jelenleg még nem árulhatok el többet, de hamarosan a képernyőn is feltűnök ismét.

Szerencsésnek érezheti magát, hogy ennyi felkérést kap.

Valóban nagyon jó érzés, hogy nem nekem kell az új lehetőségek után mennem, mindig azok találnak rám. Ebben az évben különösen szerencsésnek érzem magam, mert három díjjal is elhalmoztak. A tavaly megjelent „Most" című új albumom nemrégiben lett aranylemez, a Turay Ida Színház idén nekem adományozta a Vándordíjat, augusztus 20-án pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntettek ki.

Ha már az új albumát emlegette, azért Önt elsősorban énekesnőként ismeri az ország. Kétszer indult már az Eurovíziós Dalfesztivál haza válogatóján, megpróbálná még egyszer?

Egy ilyen eseményre kijutni minden zenész életében nagy lehetőség, élmény, tapasztalat, hiszen nemzetközi porondon is megmérettetheti magát. Ebben azért nekem volt már részem eddigi pályafutásom alatt, részt vettem külföldi zenei fesztiválokon, ahonnan díjakat is hoztam. Álltam már nagyon közel ahhoz, hogy Magyarország engem küldjön erre az eseményre, aztán végül nem így történt. Mint ahogy mást sem kellett erőltetnem eddig az életemben, ezt sem szeretném. Ha van olyan szerző, aki megtalál egy dallal, lehet, hogy elindulnék még ezen a versenyen. Persze más körülmények is befolyásolják, hogy belevágnék-e. Az elmúlt években többször változott a kiválasztás módszere, meglehetősen hektikusan zajlott az egész, ezt pedig nem biztos, hogy még egyszer végig szeretném csinálni.

PM 

Rovat: