hétfő, 2019. március 18., Sándor, Ede

Miért nem fordulunk időben orvoshoz?

Időben orvoshoz fordulni – ez nem nyavalygás, nem a gyengeség vagy aggodalmaskodó természet jele, hanem a józanságé, a racionális gondolkodásé. Ha valaki odafigyel az egészségére, komolyan veszi a tüneteit, betartja az orvos előírásait, akkor az a családja iránt érzett felelősségét is jelzi. Felelőtlen magatartása miatti megelőzhető, értelmetlen halála a hozzátartozót sújtja.

Miért nem fordulunk időben orvoshoz?

Tünetek

Ma, az internet korában szinte már megszokott dolog, hogy az emberek előbb a Google-ba ütik be a tüneteiket, és a kapott oldalakat böngészve próbálják meg eldönteni – sokszor az orvos helyett is – hogy mi a bajuk és mit lehet csinálni, hogy enyhüljenek a problémáik.

Ön is magára ismert? Az persze egyáltalán nem baj, hogy tájékozódunk, hiszen már maga a tény, hogy figyelünk az egészségünk változására, egyes tünetek miatt aggódunk, azt mutatja, hogy törődünk magunkkal. Egészen addig hasznos ez a kutakodás, míg azt próbáljuk kideríteni, hogy mennyire sürgősen keressünk fel szakembert és kihez is forduljunk.

Az egy jó támpont, hogy ha bizonytalanok vagyunk, akkor telefonáljunk szakembernek (éjjel akár az orvosi ügyeletre is), és kérdezzük meg, mi a teendő. Ne riasszon el minket, ha esetleg nem kedvesek, ha nyűgnek érzik a tájékoztatást – bánni fogjuk utólag, ha emiatt nem kértünk, nem kaptunk időben segítséget.

Tény, hogy a nők könnyebben és gyakrabban fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, és ez látszódik a korfán is. A nők jobban odafigyelnek az egészséges életmód szabályainak betartására. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy sok férfi gyengeségnek fogja fel a betegséget, az ennek megelőzése érdekében végzett életmódváltást, és azt is, ha valamely tünetét nem tűri férfiasan, hanem orvoshoz fordul vele.

Terápia

Szóval a Google jó barátunk, ám a tájékozódásnak illene megállnia a kompetencia kiderítésénél. Az ugyanis már nem jó, ha házi gyógymódokkal kísérletezünk az orvosi kezelés helyett.

Persze egy szimpla náthával valóban nem érdemes orvoshoz menni, de ha egy tünet huzamosabb ideig fennáll, vagy intenzív, vagy szokatlan, vagy idegrendszeri panaszokat is okoz, ha esetleg hasonlít olyan tünetekre, melyekről a média számtalanszor elmondja, hogy sürgős beavatkozást igényel, akkor ne habozzunk orvoshoz fordulni.

A nem eléggé komolyan vett tünetek közé tartozik például a mellkasi vagy gyomorszáj környéki fájdalom, mely szívinfarktusra utalhat. Márpedig az infarktus kezelését azonnal meg kell kezdeni.

Tudta? Azt nevezzük szívinfarktusnak, amikor a szívbe vezető vér akadályba ütközik. Az elzáródott artéria miatt nem jut oxigénben dús vér a szívbe, ezért az elzáródott szívterület elkezd elhalni.

Magyarországon azért olyan magas a szívinfarktus okozta halálozás, mert a szívinfarktus jeleit észlelve (a gyomortól fölfelé erős mellkasi fájdalom, mely negyed órán belül sem szűnik meg, a fájdalmat kísérheti verejtékezés, izzadás, hányinger, légszomj vagy akár halálfélelem is) a betegek nagy része nem hív mentőt. Sajnos Magyarországon átlagosan 120 perccel hosszabb a mellkasi fájdalom jelentkezésétől a mentő hívásáig eltelt idő, mint például Ausztriában.

Ilyen esetben a halogatás, a „majd elmúlik”, „biztos rosszat ettem” típusú hozzáállás gyakran a beteg életébe kerülhet.

Megelőzés

Bár már azzal is sokat javítanánk az esélyeinken, ha tünetek esetén időben szakorvoshoz fordulnánk (és ne mentsük ki magunkat azzal, hogy úgysem jutunk be a rendelésre, mert várólista van), az igazi nagyágyú a megelőzés. Magyarországon például másfélszer többen halnak meg keringési- és daganatos megbetegedésben a prevenció hiánya valamint a késői kezelés miatt, mint a nyugat-európai országokban.

Sajnos a megelőző ellátások még nehezen érhetők el, így leginkább magunkra, a saját akaratunkra és a neten fellelhető információkra számíthatunk – ehhez keressünk hiteles, szakértők által is elfogadott, elismert forrást!

Hosszú távon az egyénnek és a társadalomnak is megéri a megelőzés: az egészségi állapot javulása számos kiadási tétel csökkentését eredményezheti. A dohányzásról való leszokás, az egészséges szinten tartott alkoholfogyasztás, elhízottaknál a testsúly 5-10 százalékkal történő csökkentése, a több mozgás és a stresszkezelő technikák elsajátítása kézzelfogható egészségjavuláshoz vezetnek.

Ezen túlmenően az egészséges táplálkozás szabályai szerint összeállított étrend, a testi és szellemi aktivitás megőrzése, a társas támogatás meghosszabbíthatja az életünket.

És bizony élnünk kellene a többi lehetőséggel is: védőoltások, a kor és veszélyeztetettség szerint ajánlott szűrővizsgálatokon való részvétel (és az emiatt időben elkezdett terápia) mind-mind a mi érdekünket szolgálja.

Általános tapasztalat, hogy a szűrővizsgálatok elhanyagolása, a tünetek semmibevétele miatt a betegek gyakran már kezelhetetlen, operálhatatlan állapotban jutnak orvoshoz. Az egyén szerepe tehát nagyon nagy a saját egészségi állapotának javításában és megóvásában – és gyakran a nőknek kell a férfiakat is rávenniük arra, hogy vigyázzanak magukra.

Kéky Kira

 

Rovat: