péntek, 2019. január 18., Piroska

Mesterségek Ünnepe

A nyár egyik kiemelten várt családi fesztiválja mindig a Mesterségek Ünnepe, idén a Budai Vár átépítési munkálatai miatt ugyan picit módosul a helyszín, de a megszokott, színvonalas, hagyományőrző programok ezúttal is várják a látogatókat, két színpadon gazdag programkínálattal, és a legkisebbek számára pedig változatos játékokkal, gyerekjátszókkal, táncházakkal.

Mesterségek Ünnepe

Az idei fesztivál mottója amúgy is a JÁTÉK, ez minden területen visszaköszön majd.

A 30. Mesterségek Ünnepe egyik vendégországa Üzbegisztán. Az innen érkező mesteremberek mind kiváló képviselői szakmájuknak. Minden résztvevő olyan családból származik, ahol már hosszú generációk óta művelik az adott mesterséget. Láthatunk sárgaréz dombornyomó mesterséggel foglalkozó családot, textildíszítőt, aranyhímzőt, szőnyegszövőt, ékszerkészítőt, miniatűr festőt, textilfestőt, kerámia készítőt és festőt, kovácsot és fafaragót is.

A rendezvény minden napján a gyerekeket különleges szórakoztató kézműves programokkal várják a Savoyai-teraszon és a Hunyadi Udvarban. Az utánpótlást biztosító kézműves iskolák is bemutatkoznak, a mesterekkel pedig egész nap lehet beszélgetni, megcsodálni a kézműves műhelyek bemutatóit. A vásárban pedig mindenki találhat kedvére való apróbb emlékeket vagy komolyabb tárgyakat, amelyek utána igazi vásárfiaként emlékeztetik a Várban töltött felejthetetlen órákra.

Tombol a gasztronómia divatja. A Mesterségek Ünnepe sem maradhat ki belőle. Természetesen nem maradhatnak el a hagyományos, vásárban megszokott finom ízek sem, így dödölle és töki pompos csalogat majd, a kürtőskalács illata pedig szintén messziről érződik majd. Aki a húsra szavaz, az haraphat kolbászt, saslikot, csülköt, házi savanyúsággal, frissen sült kenyérrel. Leöblíteni hideg sörrel és jó borokkal, fröccsel, házi szörppel lehet majd. Idén is vendégeink lesznek a sajtkészítők, sőt ezek a finomságok, mézekkel, lekvárokkal, hidegen sajtolt olajokkal, kolbászokkal, töpörtyűvel egyetemben megvásárolható, hazavihető is lesz. Hogy is lehetne ínycsiklandó falatok nélkül meg egy népi fesztivál? Hát sehogy! Jó étvágyat minden kedves vendégünknek!

Helyszín: Budapest, Budavári Palota

Időpont: 2016. augusztus 18-21.

Rovat: