péntek, 2019. január 18., Piroska

Mallorca – a spanyol ékkő

Spanyolország legnagyobb nyaralószigetéről sokaknak a partik, a pezsgő éjszakai élet jut az eszébe. Kétségtelen, hogy Mallorcán szórakozásban nincs hiány, ám ennél sokkal többet kínál. Óvárosának építészeti remekei és természeti kincsei mind felfedezésre várnak. Mallorca büszke lehet arra is, hogy több mint 500 kilométeren keresztül biztosít fürdőzési és sportolási lehetőséget Európa legtisztább tengerpartján.

Mallorca – a spanyol ékkő

A Baleár-szigetek legnagyobb tagja évek óta a legkedveltebb turistacélpont. A 3640 négyzetkilométernyi sziget egyaránt kínál kék mélységet és magasságot, a kristálytiszta tenger mellett ugyanis 1364 méter magas megmászható heggyel is rendelkezik. Emellett természetvédelmi parkjai is mindenképpen bejárásra érdemesek. Aki tehát aktív pihenésre vágyik, annak egyaránt van lehetősége az úszás és természetjárás mellett mélytengeri merülésre, biciklizésre, sziklamászásra vagy éppen golfozásra.

Mallorca már több ezer évvel ezelőtt is lakott terület volt, fővárosát, Palma de Mallorcát i.e. 123-ban alapították, és gyorsan közkedvelt kikötővárossá vált. A repülőtér megépítésével, majd az 1960-as években kezdődő szállodaépítési lázzal a város lakosság megháromszorozódott, ma 320 ezren élnek itt. Óvárosában csodálatos történelmi emlékekre bukkanhatunk, amelyek egy-egy korszak lenyomatai. Gótikus katedrálisa már messziről látható a tenger felől is, az épületet 44 méter magas kupolája és egyedülálló óriási rózsaablaka teszi még különlegesebbé. A vele szemben álló gótikus palota és a körülötte fekvő függőkertek is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.  A gyalogszerrel könnyen bejárható óváros fő terére is érdemes ellátogatni, itt hétvégente bolhapiacot rendeznek, az autentikus holmikra vágyók pedig ne hagyják ki a spanyol skanzent, ahol kézműves boltok s műhelyek várják a látogatókat. A városfalak alatt fut végig egy tengerparti sétány, ahol szabadtéri színpad is működik nyáron, itt a nyaralók alkalmi előadásokon, rendezvényeken vehetnek részt.

A szebbnél szebb hotelek, a csillogó éjszakai bárok, a luxushajókkal teli jachtkikötő egyaránt mutatja Mallorca népszerűségét, ugyanakkor a város és a sziget egyszerűbb, ám autentikusabb részei is a spanyol ékkő részei, e kettőség adja meg az üdülőhely igazi báját.

PM

Rovat: