szerda, 2018. augusztus 15., Mária

Magyaros húsgombóc leves

A vasárnapi ebéd nélkülözhetetlen része lehet egy finom tányér leves, ezért mutatunk egy receptet, ami biztosan elnyeri az egész család tetszését.

Magyaros húsgombóc leves

 

Hozzávalók:

3 evőkanál kókuszzsír

0.5 kg zöldborsó

0.5 kg sárgarépa

3 db fehérrépa

1 db zellergumó

1 db vöröshagyma (egészben, ha a leves megfőtt ki lehet dobni)

2 ek rizsliszt

1 teáskanál füstölt pirospaprika

3 l húsalaplé

3 ek barnacukor

1 csokor petrezselyem, és zellerzöld (ha a leves megfőtt ki lehet dobni)

1 nagy dobozos tejföl

só, bors ízlés szerint

 

Húsgombóc

40-50 dkg darált sertéscomb

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 púpozott ek rizsliszt

1 tojás

ízlés szerint só, bors, kakukkfű, lestyán

 

Először a húsgombócokat készítjük el, ehhez  a darált húst a megdinsztelt hagymákkal együtt, majd a fűszerekkel, a tojással, rizsliszttel összekeverjük. Sűrű, jól formázható masszát kell kapnunk, melyből diónyi golyókat formázunk.

A leveshez megdinszteljük a kockára vágott sárgarépát, majd megszórjuk pirospaprikával és liszttel. Húsalaplével felöntjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott fehérrépát, zellert, és egészben a vöröshagymát. Ízesítjük sóval, borssal és barnacukorral. Petrezselyem- és zeller zöld csokrot adunk hozzá. Lassú tűzön főzzük, majd belerakjuk a húsgombócokat és 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzzük. A tejfölhöz merünk a forró levesből, simára keverjük és visszaöntjük a levesbe. Eltávolítjuk a hagymát és a zöldeket. Összeforraljuk és tálalhatjuk is a levest.

Rovat: