csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Magyarország az a bázis, ahová mindig visszatérek - interjú Hevesi Tamással

Rendkívül komolyan veszi a feladatait, legyen szó éneklésről, fellépésről vagy egy focimeccsről. Imád távoli helyeket felfedezni, de soha nem hagyná el a hazáját. Dalai meghatározóak voltak a mai negyvenes-ötvenes korosztály számára, nemrégiben pedig egy új szerzeményét is megismerhette a közönség. A népszerű televíziós műsorokban való szerepléséről, zenei és futballedzői karrierjéről, utazásairól kérdeztük Hevesi Tamást.

 interjú Hevesi Tamással

Hosszú idő után 2014-ben láthatták a tévénézők a Sztárban sztár című műsorban, most pedig a Nagy Duettben. Hogyan készült ezekre a műsorokra? Versenyként, kihívásként vagy inkább kalandként fogta fel?

Teljes erőbedobással, maximálisan koncentráltam ezekre a feladatokra, mindent félretettem. A Sztárban sztár esetében az eredeti előadókról minden információt összegyűjtöttem az interneten, hogy az énekes mimikája, hanghordozása, de még az életfilozófiája is tükröződjön az előadásomban. A Nagy Duett viszont abból a szempontból nehezebb volt számomra, hogy nem egyedül léptem színpadra. Kulcsár Edinával nagyon szorosan együtt kellett működnünk, hogy a produkciók jól sikerüljenek. Ügyelnem kellett arra, hogy nem én versenyeztem elsősorban, hanem a párom. A szöveget, éneket úgy osztottuk fel, hogy legalább 40 százalékban ő adja elő. Nagyon komoly játéknak fogtam fel, amelyhez ugyanolyan szakmai felelősség és alázat szükséges, mint bármilyen más zenei fellépéshez.

A Nagy Duettben a verseny vége felé közeledve egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy meg is nyerhetik. Mennyire koncentráltak erre menet közben?

A felkészülések során nem gondoltunk arra, hogy győzzünk, csak arra, hogy a következő fordulóban továbbjussunk. Mi nagyon elégedettek voltunk ezzel az eredménnyel, büszkék vagyunk rá. Ezúton is köszönjük a rengeteg támogatást, szeretetet, amit a műsor alatt és után is folyamatosan kaptunk és kapunk ma is.

A 2014-es szereplése óta már Facebook-oldalt is indított, amelyen keresztül még gyorsabban és közvetlenebbül jutnak el Önhöz a rajongók visszajelzései. Mennyit változtatott az életén a két műsor?

Még mindig kezdő felhasználónak számítok, és csak olyasmiket posztolok, amik a szakmai pályafutásomhoz köthetőek. A Nagy Duett után a követőim száma megduplázódott, ami nagyon jól esett. Edina rajongóinak száma is több tízezerrel növekedett, tehát nagyon közvetlenül érzékeljük, hogy a szereplésünk jól sikerült. Úgy érzem, a „Maradj velem” című dal eléneklése az egyik csúcspontnak nevezhető, amire remélhetőleg még nagyon sokan nagyon sokáig emlékezni fognak. Örülök annak, hogy Edina megmutathatta, nem csak szép – ahogy sokan egy szépségkirálynőről vélekednek -, hanem egy vagány, belevaló lány, aki megbirkózott az énekléssel és még remekül is táncol. Hálás vagyok azért, hogy vele élhettem át ezt a csodálatos élményt.

A napokban jelent meg az új dala „Napból Hold lettem” címmel. Új szerzeményében arról énekel, hogy ismét a „napos oldalra” vágyik, a videóklip pedig azzal ér véget, hogy felnyit egy zongorát. Ez tehát egy új zenei korszak kezdete?

A videóklipemben a múltamra emlékszem vissza, amikor még a slágerlisták élén szerepeltek a dalaim. Úgy vélem, amikor még fiatalok vagyunk, úgy ragyogunk, mint a Nap, később, az évek múlásával érettebbek leszünk, és már inkább a Holdhoz hasonlítunk. Természetesen szeretnék továbbra is a köztudatban maradni, és biztosan készítek majd új dalokat. Egy teljes lemezt nem tervezek összerakni, de egy-egy új szerzeménnyel, videóklippel továbbra is szeretnék átadni a rajongóimnak azokból az érzésekből, amelyek bennem vannak. Mint minden zenész, én sem magamnak készítek dalokat, az igazi boldogságot az jelenti számomra, ha a számaim érzelmileg megérintik az embereket.

Köztudott, hogy futballedzőként is dolgozik. Jelenleg a cukorbeteg magyar válogatott kapitánya. Milyen eredményeket sikerült elérnie az utóbbi években a csapatával?

Több mint három évvel ezelőtt állt össze a válogatott. A végzettségem és az érintettségem is megvolt – magam is cukorbeteg vagyok -, hogy a kapitányuk legyek, ezért azonnal igent mondtam a felkérésre. Örömmel mondhatom, hogy kiváló eredményeket értünk el. Az első évben rögtön megnyertük az Európa Bajnokságot, a következő két évben pedig ezüstérmet szereztünk. A kontinensen a miénk az egyetlen válogatott, amely három éven keresztül ott volt a döntőben.

Ha már fociról esett szó, nem feledkezhetünk meg a júniusban kezdődött Európa Bajnokságról sem. Igazi focidrukkerként képzeljük el, aki minden meccset megnéz, és fejből tudja évekre visszamenőleg az eredményeket?

Nem számítok klasszikus focirajongónak abban az értelemben, hogy már más szemmel nézem a mérkőzéseket, ez szakmai ártalom. Az EB alatt egyébként szakkommentátornak is behívtak a televízióba, én pedig örömmel vettem a felkérést. Úgy szoktam fogalmazni, hogy már nem nézem, hanem látom a játékot. Nagyon izgalmas számomra megfigyelni, hogy egy-egy edző, csapat milyen újításokat, taktikát vet be a játék során, ezeket szorgalmasan jegyzetelem és elraktározom, hogy magam is tudjam hasznosítani. A futball folyamatosan változik, nekünk, szakmabelieknek pedig nyomon kell követnünk az új trendeket, hogy lépést tarthassunk. Ami az idei EB-t illeti, úgy gondolom, hogy a favoritok, biztosnak tartott befutók mellett lesz egy meglepetés csapat is a legjobb négy között.

Soha nem titkolta, hogy cukorbeteg. Ön azon zenészek köz tartozik, akik nagyon fegyelmezett, kiegyensúlyozott életet élnek. Ez a betegségének is köszönhető, vagy az alaptermészetéből adódik a nyugodt életforma?

Nyugodtnak nem nevezném magamat, inkább izgágának, aki mindig szeret valamit csinálni, de kiegyensúlyozottnak mindenképp. A sport mindig is jelen volt az életemben, a zene szintén nagyon régóta, így a testemet és a lelkemet is karban tudtam tartani. A cukorbetegség annyiban biztosan változtatott a mindennapjaimon, hogy rendszert vitt az életemben, és ez a rendszer azóta a lételememmé vált.

Többször nyilatkozott arról, hogy imád utazni, eddig mintegy száz országban járt. Mit néz meg először egy országban, ha megérkezik?

Mielőtt elindulok valahová, alaposan tájékozódom arról a helyről, ahová megyek. Korábban ezt magyar és idegen nyelvű útikönyvekből tehettem meg, ma már az interneten gyűjtöm össze az információkat. Alapvetően nem vagyok múzeum- és templomlátogató típus, sokkal inkább a természet szépsége vonz. Természetesen megnéztem a leghíresebb tárlatokat, épületeket, de ha ilyesmiről van szó, akkor szívesebben keresek fel vallásos, misztikus helyeket. A természetet pedig nem csak messziről csodálom meg, gyakran mászok meg hegyeket, sziklákat. És ha már a zenéről, a fociról és az utazásról is szó esett, júniusban különleges élményben lehetett részem a születésnapomon. Franciaországba utazhattam, ahol mind a négy szerelmem velem volt: a feleségem, a zene, mert egy koncertet adhattam, a foci és az utazás is.

El tudná képzelni az életét máshol?

Nem tudnám elhagyni a hazámat. Nagyon jó érzés új országokat, kultúrákat felfedezni, de legalább ennyire jó érzés, amikor a repülőgépem landol Budapesten. Imádok utazni, de Magyarország az a bázis, ahová mindig visszatérek.

PM

Rovat: