csütörtök, 2019. június 20., Rafael

Luxembourg – erős gazdaság és mesés főváros

Pénzügyi központ, sok esővel járó óceáni éghajlat, szárazföld tengerpart helyett, hatalmas erődítményrendszer... Hát nem egy tipikus nyaralási prospektus ajánlószövege. Mindez igaz Luxemburg miniállam fővárosára, Luxembourgra, mégis jó szívvel ajánlhatom egy tartalmas és különleges nyaralás helyszínének

Luxembourg – erős gazdaság és mesés főváros

Az ország kis méretével, erős gazdaságával, szolgáltatásaival, háromféle hivatalos nyelvével, gazdag történelmével és azok maradandó emlékeivel, államformájával és hercegi palotájával sok-sok különlegességet tudhat magáénak. A lakosság nagy része más országokból érkezett ide, így igen színes az élet. Fejlett mezőgazdaságának nyomai úton-útfélen felfedezhetők, és gyönyörködtetik a szemet. A modern vasútvonal - melyet sokat használnak a helyiek és a turisták is - behálózza az országot, és az állomások között hatalmas zöld legelőket, lovakat és bárányokat látni mindenütt. A folyópartokon levő szőlőültetvények és házikók egyenesen olyanok, mintha egy Grimm-mesébe csöppentünk volna. Ezt az érzést erősíti a sok kastély, park, történelmi épület, hangulatos kisváros. Mindezeken a korona pedig a varázslatos főváros.

Luxembourg városának fekvése igazán egyedinek mondható. Egy hatalmas erődrendszert foglal magában, így a város közepén több emelet magas meredek kőfalak húzódnak. Ezeken szépen megépített hidakon lehet átkelni, a mélyén pedig az óvárost hangulatos házakkal, kis folyóval, vendéglőkkel és parkokkal megcsodálni. Itt található a Grund, a belváros egyik legpatinásabb városrésze sok szórakozási lehetőséggel, ahova lifttel vagy sétálva is lejuthatunk. A város stratégiailag fontos helyen állt, ezért épült meg ez a különleges erődrendszer kazamatákkal – melyek most is látogathatók -, bástyákkal, vastag falakkal, melynek ma már csak egy része látható. Ez a rész viszont az óvárossal együtt felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Ha ide látogatunk, ez az, amit biztosan meg kell néznünk.

A kis távolságok miatt kényelmesen sétálva sok nevezetességet csodálhatunk meg. A Nagyherceg palotája igazán impozáns látvány az előtte masírozó fegyveres őrökkel. A nyár egy részében belülről is látogatható, de kívülről is bőven van rajta mit csodálni. A környezetében több hangulatos kávézó, cukrászda található, ahol bár kicsit magasabbak az árak az itthon megszokottnál, egyszer legalább érdemes beülni.

A palotától pár percre található a tíz szinten elhelyezkedő Nemzeti Művészeti és Történelmi Múzeum (Musee National d'Historie et d'Art, vagy MNHA). Öt szint a föld alatt, négy emelet a föld felett. A megmaradt római kori emlékeket különleges gondossággal és részletességgel mutatják be. Az üvegfalak és üveglift miatt megcsodálhatunk egy eredeti állapotban megmaradt hatalmas földalatti falat is, emellett mozaikokat, faragványokat, szobrokat, mindennapi használati tárgyakat. Mintha belecsöppentünk volna a történelemkönyvükbe. A felsőbb szinteken művészeti kiállítások, valamint későbbi korok helyi emlékei vannak kiállítva. Könnyen eltévedhetünk a hatalmas épületben; az igazán tartalmas élményért szánjunk rá legalább fél napot.

Ha ellátogatunk Luxemburgba, hamar rájövünk, hogy egy hét alatt könnyen megismerhetünk 4-5 országot. Egy-két órás utazással eljuthatunk Franciaországba, Németországba, Belgiumba. A közlekedés nem kerül sokba és nagyon színvonalas. Idén tegyünk egy különleges történelmi sétát Nyugat-Európában!

PM

Rovat: