szerda, 2017. december 13., Luca, Otília

Leveles tésztában sült szűzpecsenye, almás-céklás burgonyasalátával

Leveles tésztában sült szűzpecsenye, almás-céklás burgonyasalátával

Hozzávalók 4 személyre:

Sertés szűzpecsenye

1 csomag leveles tészta

3-4 szelet serrano sonka (vagy prosciutto)

1-2 lilahagyma

, bors, méz, mustár

1 tojássárgája

Olívaolaj

A húst sózzuk, borsozzuk, majd jól bekenjük mustárral kívülről és serpenyőben, forró olívaolajon világosbarna kérget sütünk rá. Rácsra helyezzük, és hagyjuk, hogy kihűljön. Közben az olajban a mézet világosbarnára karamellizáljuk, majd rádobjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát. Sóval, cukorral ízesítjük, és készre pároljuk.

Ezután a leveles tésztát kiterítjük, és közepére rendezzük a sonka szeleteket úgy, hogy hosszanti oldalukon kicsit átfedjék egymást. A hagyma felét rátesszük a sonkára, majd a húst keresztben a sonkák közepére, és a maradék hagymával beborítjuk a húst. Először a sonkák alsó részét, majd a felsőket hajtjuk rá és utána ugyanígy teszünk a tésztával is. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a hajtásokkal lefelé. Majd az egészet megkenjük tojássárgájával, és a villa hegyével fúrunk bele pár lyukacskát. 180 fokos sütőbe 30-35 perc alatt készre sütjük. Mikor elkészült 10-15 percet pihentetjük, mielőtt felszeletelnénk.

Almás - céklás burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg cékla

30 dkg burgonya

2 db alma

1.5 dl tartármártás

só, bors, méz ízlés szerint

A céklát és a burgonyát külön-külön puhára főzzük. Ha kész, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk. Majd az almát kockára vágjuk. Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót a tartármártással. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint mézzel ízesítjük. Behűtve, kicsit pihentetve a legfinomabb.

Rovat: