csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Leia hercegnő emlékére

Nem különösebben rajongok a fantasztikus filmekért, ez alól csupán a Star Wars-trilógia jelent kivételt, mármint a régi, klasszikus, amit még kamaszként láttam. 

Leia hercegnő emlékére

Emlékszem, a szüleimnek azt mondtam, hogy a barátnőmhöz megyek, közben a zsebpénzemből mozijegyet vettem, és másodjára is megnéztem „A jedi visszatér" című részt, az volt a kedvencem, aztán harmadjára is. Természetesen szerelmes voltam Luke Skywalkerbe – más lányok persze Han Soloért rajongtak -, de minden pozitív hőst a szívembe zártam. Így a női főszereplőért, Leia hercegnőért is odavoltam, akkoriban még nem igazán tudtam megfogalmazni, miért. Ma már pontosan látom, hogy olyan nőideált testesített meg, amelyre mai fejjel is felnéznék, és ha jól meggondolom, előfutára volt a mostani tinik számára bálvánnyá vált igazságos és erős női harcosoknak, így „Az éhezők viadala" Katniss Everdeen-jének, amely karakter már negyvenévesen nyűgözött le.

Milyen is volt Leia hercegnő? Külsőre inkább bájos, mintsem feltűnően szép, csak a harmadik részben tűnik fel szexi bikiniben, de engem ez érdekelt a legkevésbé. Sokkal fontosabb volt, hogy egy olyan hercegnőt kaptunk George Lucas rendezőtől, akihez egy mai nő szeretne hasonlítani, legalábbis én biztosan. Imádtam, hogy erős, a nehéz helyzetekben ugyanolyan bátran viselkedett, mint a férfi lázadók. Okos volt, a döntésekben egyenrangú partnerként vett részt, a kritikus pillanatokban sem vesztette el a fejét, hanem igyekezett kiutat találni. A szerelemben nem adta könnyen magát, noha a vonzalom közte és Han Solo között mindenki számára nyilvánvaló volt az első perctől kezdve. Viccesen fricskázta beképzelt udvarlóját, míg végül sikerült megszelídítenie. Az elvei mellett a végsőkig kitartott, hősiesen harcolt egy jobb világért. Tudott gyengéd és szerető testvér lenni, ha Luke-ról volt szó. Egy bátor lázadó, akinek a frizuráját a rendező állítólag mexikói forradalmárnőkéről mintázta.

Tavaly év végén váratlanul hunyt el a hercegnőt alakító Carrie Fisher, aki bár számos filmben szerepelt, és több népszerű alkotás forgatókönyvének megírásában is részt vett, igazából Leiaként maradt meg bennünk. Az eredeti trilógia mindegyik darabja olyan film, amit bármikor újra tudok nézni, és még mindig élvezem. Noha a később forgatott epizódok már nem váltották ki belőlem azt a rajongást, amit kamaszként éreztem, és ami tulajdonképpen azóta sem múlt el, Carrie Fisher emlékére idén beülök a moziba, hogy a hamarosan elkészülő, nyolcadik részt is megnézzem. Szerencsére a színésznő halála előtt az összes jelenetet leforgatta, így ebben az évben még mindenképpen velünk lesz a vásznon Leia hercegnő.

PM

Rovat: