csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Legyünk kicsit olaszok!

Magyarországon nőttem fel. Munka és nyaralások alkalmával sok helyre eljutottam, több időt töltöttem Németországban is. Aki utazik, látja az emberek közötti különbséget attól függően, melyik ország szülöttei, hol szocializálódtak. Bevallom, hozzám a németes mentalitás áll közel. Szeretem, ha a környezetemben betartják a szabályokat, ha precízen állnak a feladatok teljesítéséhez. Többször ért a „vád”, hogy talán német is vagyok. Azonban minél többet figyelem az olaszokat, egyre jobban szeretnék egy kis olasz életérzést csempészni a mindennapjaimba. Ha belegondolunk, nem is olyan nehéz!

Legyünk kicsit olaszok!

Dolce Vita, az életöröm, a szenvedély jut eszünkbe először az olaszokról. Mindegy, mit csinálnak, teljes szívből teszik. Ha máshol nem, filmekben láttuk már őket veszekedni, beszélgetni, örülni.  Teljes vehemenciával gesztikulálnak hangosan, és ez bizony távol áll a visszafogottan nevelt magyaroktól vagy akár németektől. Közvetlenek és őszinték, amelyet kommunikációjukban meg is mutatnak. Szívélyességüket érezhetjük egy boltba vagy kávézóba belépve. Ha előtte nem voltunk barátok, ott és akkor annak érezhetjük magunkat.

Mennyibe kerül egy mosoly, egy kacsintás? Az olaszok nem fukarkodnak vele! Kicsit flörtölnek, de a helyén kezelik a dolgokat. Nem a csábítás, hanem a jó kedv, az önbizalom a lényeg, praktikáikkal szebbé varázsolják a napjaikat. Ha az apró dolgoknak is örülünk, megváltozik a kisugárzásunk és környezetünktől is mosolyt kapunk vissza.

Tudják értékelni a szépet és a jót. A legtöbbjüknek nincs sok pénze, hasonlóan a magyarokhoz, azonban egy olasz inkább nem vesz semmit, mintsem a rosszabb minőséget szerezné be vagy kevesebbet vásárol, de jobb minőséget. Mindezt azért teszik, hogy az öröm érzését növeljék.

Élvezik az étkezéseket, mert minőségi ételek kerülnek az asztalokra és időt szánnak egymásra. Az olasz konyha világhírű, itthon is számos finomságot ismerünk. Minestrone leves, pesto, oregano, olíva olaj, pizza, rizottó, tortellini, lasagne, carbonara spagetti, ricotta, rukkola, panna cotta, bruschetta, prosciutto, gnochi, tiramisu. Csak néhány közülük, viszont máris éhes lettem. A tészták az előételek között szerepelnek, sok fogás követi őket. Mégis hogyan tartják alakjukat, ha ennyi ízletes szénhidrátgazdag ételből választanak nap mint nap? Szem előtt tartják a mennyiséget! Tésztákat esznek, bort isznak, de mértékkel.

A jó alakot fontosnak tartják, azonban a tévéreklámoktól és a magazinok címoldalától eltérően értelmezve. Nem modellnek szeretnének kinézni, hanem boldognak! Ők is tudják, hogy a kellemes összbenyomás számít, és aki jól érzi magát a bőrében, teltebb idomokkal is vonzza a tekinteteket.

Édes a pihenés, még ha nekünk úgy is tűnhet, hogy lenne tennivaló a munka, család, háztartás, sport, hobbi körben és azon kívül. Ez nem azonos a lustasággal, sokkal inkább a lélek egyensúlyának megtalálása. Ha kis kávészüneteket csempészünk a munkanapokba, és az irodai problémákat nem visszük haza, helyette időt szánunk baráti beszélgetésekre, jó vacsorákra, másnap sokkal könnyebben megy a szürkének tűnő munka. Ha kicsiben szeretné kezdeni, találjon magának 15 percet minden nap, amikor semmit nem csinál, csak magára figyel. Felszabadító és energiát ad! Próbálja ki már ma!

Újabb trükk, amelyet elleshetünk az olaszoktól, a lakás csinosítása. Hogy kellemesebbé varázsoljuk az otthon töltött időt, diszítsük apróságokkal, amelyektől újabb erőre kapunk. Tegyünk például az ablakba olasz fűszernövényeket. A bazsalikom nem csak gyógynövény, hanem stresszoldó, csökkenti az idegi fáradtságot is. A pénzköltés helyett a lélektápláló kis hangulatok megtalálására helyezzük a hangsúlyt.

A család és az összetartozás érzése az elsők között van az olaszok életében. Harmónia és szolidaritás jellemzi kapcsolatukat a generációk között, ezért nem ritka, hogy a gyeremekek fiatal felnőttként is a szülőkkel laknak. (Ez növekvő tendencia egyébként Európában.) Ha általunk szeretett emberek vesznek körül, akikben megbízunk, hiteles példaképeink és adunk a véleményükre, növeli biztonságérzetünket, amely által könnyebben nézünk szembe a mindennapok nehézségeivel. A család után a barátok a legfontosabbak. Társaságkedvelő emberek, órák hosszat tartó csevegéssel, táncolva vagy csak a napsugarakat élvezve töltik szabadidejüket. Ahogy mindenben, a barátokkal töltött időben is a minőségé a főszerep. Megbecsülik legszorosabb kapcsolataikat, mert csak a jó barátokkal oszthatja meg az ember a problémáit és élvezheti intenzíven az életet. Ahogy ezt írom, már tervezem is áthívni a barátnőimet, hogy egy bazsalikomos mozzarellasaláta és egy pohár rosé mellett beszélgessünk, jókat nevessünk, hangosan, olaszosan.

WR

Rovat: