szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

Légtisztító szobanövények a NASA „ajánlásával”

Tudtad, hogy bizonyos növények képesek a minket körülvevő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázok kiszűrésére? A NASA az 1980-as évek végén indított kutatást, 12 szobanövény légtisztító hatását vizsgálták három vegyület koncentrációjára, mint a formaldehid, a benzol és a triklóretilén.

Légtisztító szobanövények a NASA „ajánlásával”

Otthonunk levegője néha szennyezettebb, mint a kinti levegő, a minket körülvevő tárgyakból és az általunk használt vegyszerekből ugyanis rengeteg káros anyag szabadul fel. Pl. formaldehid a műanyagokból, bútorokból, ragasztóanyagokból, szigetelőkből, benzol a tisztítószerekből, festékből, háztartási vegyszerekből, és triklóretilén, szintén a tisztítószerekből. A káros anyagok kiszűrésében és a levegő tisztításában nagy segítségünkre lehetnek az alábbi növények.

Dracéna. Lassan növő, vörös peremes levelű növény, kiszűri a formaldehidet, a benzolt és egyéb káros vegyületeket. Egyetlen hátránya, hogy mérgező, így veszélyt jelent a háziállatokra. Zöldike. Hosszú, fűszál szerű leveleivel hatékonyan szűri a mérges gázokat, mint pl. a formaldehid és a xylén. Érdemes a konyhában tartani, ahol a legtöbb szénmonoxid képződik. Aloe félék. Könnyen kezelhető növény, ideális helye van a napos konyhaablakban. Kiváló a formaldehid és a benzol megkötésére, ezen túlmenően a leveleiben található zselészerű anyag remekül nyugtatja és gyógyítja a sérült, irritált bőrt. Gerbera. Napfényigényes, virágzó növény, ami hatalmas mennyiséget képes megkötni triklóretilénből és benzolból egyaránt. Anyósnyelv. Rendkívül szívós, örökzöld növény, ami nagy mennyiségű formaldehid és nitrogén oxid megkötésére képes, ezért ideális helye van a fürdőszobában. Szobai futóka. A növény egész falakat képes benőni, egyetlen veszélye, hogy levelei mérgezőek. Szintén nagyon hatékony a formaldehid ellen, ezért ideális a garázsban, de kiválóan alkalmas benzol és xylén gázok megkötésére is. Hegyi pálma, gyompálma. Lassan növő, érzékeny növény, tollseprű-szerű levelekkel. Érdemes újonnan lakkozott bútorok közelébe tenni. Krizantém. Kedveli az erős fényt és a levegőt, szépségén túl remek benzol-megkötő tulajdonsága miatt is megéri tartani. Azálea. A relatív hűvös környezetet kedveli, ideális teraszra, vagy az előszobába, ahol hatékonyan szűri ki a mérgező anyagokat a levegőből. Vitorlavirág. Az egyik legjobb légtisztító képességű, meglehetősen igénytelen növény, ami rengeteg rákkeltő anyag megkötésére képes, különösen hasznos a formaldehid és a benzol ellen.

Látható tehát, hogy sokat tehetünk egészségünk érdekében, ha – figyelembe véve otthonunk adottságait – beszerzünk néhányat ezekből a hasznos szobanövényekből.

Rovat: