péntek, 2018. november 16., Ödön

Krémes citromleves

A téli hidegben természetes, hogy vágyunk a meleg ételekre. De létezik olyan, ami finoman melenget, de közben kellemesen üdít is? A válasz, igen van és szinte lehetetlen ellenállni neki. Ez a citromleves!

Krémes citromleves

Hozzávalók (4 személyre):

- kb. 1 liter víz

- csipetnyi fahéj

- 3-4 szem szegfűszeg

- leheletnyi só

- 3-4 evőkanál cukor (vagy xylit)

- 2 nagy citrom

- 1 dl natúr joghurt (vagy tejföl)

- 2 tojássárgája

- 1 evőkanál finomliszt (vagy kukoricakeményítő)

A tűzre bő egy liter vizet felteszünk főni, a fahéjjal, a szegfűszeggel, egy leheletnyi sóval és a cukorral nem túl édesre ízesítjük. Az egyik fél citromból 2 szeletet levágunk, ezeket a fűszeres vízbe dobjuk, és felforraljuk. 5 percig hagyjuk forrni, majd a tűzről lehúzzuk. Egy tálban a joghurtot a tojások sárgájával és a liszttel, habverővel simára keverjük, majd a levesbe öntjük. Visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés közben újra felforraljuk. Amikor már krémesen sűrű, a lángot elzárjuk, és továbbra is folyamatosan kevergetve, a citromok levét belecsavarjuk. Mentalevéllel, citromkarikával, esetleg egy gombóc vaníliafagylalttal díszítve, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Tipp! a csomómentesség érdekében: a joghurtos habaráshoz adjunk hozzá kanalanként a készülő levesből annyit, amennyitől a habarás is éppen olyan hőmérsékletű lesz. Fontos, hogy mindezt folyamatos keverés mellett tegyük.

Rovat: