péntek, 2019. július 19., Emília

Kleopátra hagyatéka

Alanyából jelentjük: csak dőlj hanyatt a Kleopátra-strandon, élvezd a napsütést és a tenger hullámainak hangját, kortyolgass forró almateát (vagy hideget, ahogy jobban esik…), és ne törődj semmivel!

Törökországnak ez a gyöngyszeme a turisták egyik kedvence, és nem alaptalanul.

Bulizni vágysz? A tengerparti diszkók a kikötőben téged várnak. Kedvedre válogathatsz a stílusok között, táncpartnert mindig találsz, s ha kicsit nem figyelsz, éjfél után már a pulton ropod – pedig nem is ittál alkoholt. Egyszerűen csak magával ragadott a hangulat.

Passzív pihenésre vágysz? A Kleopátra-beach tökéletesen megfelel erre – és szinte minden szállodában van hammam, vagyis török fürdő, ami tökéletes testi-lelki felfrissülést nyújt… Fekszel a kellemesen meleg csempén, a bőröd lassan hozzászokik a klímához, az agyad pedig lassan teljesen kiürül. Szappanhabos masszázs következik, amitől a bőröd selymessé válik, majd pedig peeling – ami olyan, mintha orral szaladnál az üvegablaknak. Legalábbis akkor, ha nem ismered a rituálé menetét.  Leradírozzák ugyanis a bőröd felső rétegét, az elhalt hámsejteket (ezért praktikus a hammamot a nyaralás első napjaira beiktatni, különben oda a barnaság), s bár ez meglehetősen fura érzés, tökéletesen felfrissít, szinte fellélegzik a bőr. Amikor mindezen túl vagyunk, következik az olajos masszázs – s teljes a megtisztulás, kívül-belül.

Sportolnál?

Kipróbálhatod a vadvízi evezést, az összes vízi sportot, de ha valami egyszerűbbre vágysz, minden szállodához tartozik strandröplabda-pálya, amelyen vérre menő meccsek zajlanak a nyaralók között, de ugyanezt lehet elmondani a pingpong-párbajokról is.

Kirándulnál?

Azt is lehet! A félsziget egyik meghatározó építménye az alanyai vár, amely a korábbi erődítményekre épült. A váron belül találjuk a Szulejmán-mecsetet és a karavánszerájt, amelyet I. Szulejmán építtetett.  Aztán ott a Vörös torony, amelyet a strandról is látni. Harminchárom méter magas, és azért vörös, mert téglából építették.

Az utazási irodák amúgy egymást érik a városban – s jobbnál jobb programokat kínálnak.

Úszhatsz delfinekkel (előtte megnézheted a show-t fókákkal, delfinekkel, s tehetséges idomárokkal), ami talán nem olcsó, de mindenképp életre szóló élményt jelent. Már csak az is, hogy végigsimíthatod ezeknek a különleges állatoknak a bőrét, hogy egyáltalán a közelükben lehetsz.

A kirándulások közül az egyik legizgalmasabb a hajóút, amely a Manavgat-vízeséshez vezet. A hatalmas park egyszerűen gyönyörű, s igazi felfedezőnek érezheted magad, hiszen bizonyos helyeken beállhatsz a vízesés alá (mögé), amire mindig vágytál, ha rajongója voltál például az Indiana Jones-filmeknek, vagy szerettél felfedezőt játszani gyerekkorodban. A környék legnagyobb mecsetje egy teljesen új vallással, kultúrával ismertet meg, ami által jobban megértheted a helyieket.

No és ott van Pamukkale! Nem véletlenül választották a világörökség részévé ezt a hófehér mészkőmedencéiről híres területet, amelyet a feltörő forrásvíz alkotott meg ilyen gyönyörűre, lezúdulva a domboldalon. A harminc-harmincöt fokos vízben korábban fürdeni is lehetett (sőt, gyógyfürdőnek használták), ma már ez nem lehetséges, de így is hatalmas élmény mezítláb végigsétálni a mészkőmezőn, amely éppen olyan látvány, mint a hófödte hegyek – csak éppen meleg.

Pont, mint a homok a tengerparton, amely a nevét valószínűleg VII. Kelopátráról kapta, akinek Marcus Antonius ajándékozta ezt a területet – nászajándékként.

Tóth Anita

Rovat: