csütörtök, 2019. július 18., Frigyes

Kisállat a lakásban

Aki életében tartott már állatot – márpedig szinte minden családban megfordul hosszabb-rövidebb időre egy kis kedvenc – az tudja, hogy bármilyen állat jelenléte alapvetően változtatja meg a környezetében élők lelkiállapotát. Ám az állattartás az előnyök mellett veszélyekkel is járhat – nézzük, hogyan előzhetjük meg ezeket!

Társállat gyermek mellé

Talán a legnagyobb dilemma, hogy legyen-e a kisbaba, kisgyermek mellett a családban valamilyen állat. Több kutatás is megerősítette, hogy a tiszta, egészséges házi kedvencek jelenléte a gyermek közvetlen egészségére is jó hatással van: a gyermek immunrendszere idejében megtanulja felismerni és "ártalmatlannak nyilvánítani" az állat baktériumflóráját, fehérjéit – így az állat közelségében növekvő gyermekek között ritkábban alakul ki allergia, asztma.

A gyermeknek pszichésen is megnyugtató az állat jelenléte, hamarabb megtapasztalja, hogy a világ nem csak körülötte forog, hogy az állat ellátása felelősség, és egyre empatikusabbá, felelősségtudóbbá válik. Az állatot tartó családokban élőknek alacsonyabb a szorongás szintjük, stressz, fájdalom, szomorúság esetén a kis állat simogatása, ölelgetése, látványa csökkenti a vérnyomást, endorfinokat termel, és fájdalomcsökkentő hatással jár.

A háziállatok tartása akkor is előnyös, ha a szülőknek kevesebb az ideje, hogy az egyke gyermekkel foglalkozzanak, ilyenkor testvérpótlék is a kisállat. Az állat szavak nélkül szeret: a szemével, a hangjával, a figyelmével, a jelenlétével, a ragaszkodásával mutatja ki az érzelmeit.

Mire figyeljünk?

Akár kutya, akár macska, vadászgörény, tengerimalac, nyúl, hörcsög lesz a kisgyerek játszótársa, nagyon hamar tudatosítani kell a gyermekben, hogy az állat érző lény, amelynek fáj, ha nem jól nyúlunk hozzá. Általában nem az állat hibája, ha valami baj, sérülés történik, hanem a szülőé, aki túl korán engedte a gyereket az állat közvetlen közelébe. Meg kell tanulni, hogy az okozott fájdalom elől a kisállat akár úgy is menekül, hogy eközben (nem gonoszságból!) karmolhat, haraphat.

Mivel a kisgyermek még mindent a szájába vesz, ez alól nem lesznek kivételek a kisállat kéznél lévő testrészei sem. Ezt igyekezzünk megakadályozni, ám azzal is sokat segíthetünk, ha az állat rendszeresen oltva és féregtelenítve van, és ha kijárós, akkor a lába, szőrzete tisztán van tartva.

A közvetlenül állatról emberre terjedő betegségek ritkák, legismertebb közülük a veszettség, a kutyák kötelező és a kijáró macskák ajánlott oltása miatt azonban szerencsére elenyésző az előfordulása Magyarországon.

Ami reális veszély, az az egysejtűek, férgek "összeszedése" – a kutya sétáltatás alatt "nyalhatja be", a kijárós macska is megfertőződhet – ezért a féregtelenítés kötelező. Felnőttként is bajba kerülhetünk, ha az állatot puszilgatjuk, illetve ha a simogatás, babusgatás után kézmosást mellőzve kezdünk ételkészítésbe, étkezésbe.

Állatok és idős emberek

A társállat-tartás bizonyíthatóan meghosszabbítja az idősek életét – és ennek több oka is van. Egyrészt még az idős, beteg embereknek is napi rutint ad: a kutyát sétáltatni kell, a macska is követeli a reggelit, almozni kell a kisállatot, ha kijárós a kedvenc, akkor ki- és beereszteni kell. A kutya sétát követel évszaktól függetlenül, és hát állateledelt is kell venni – muszáj kimozdulni. Mindez napi kötelező testmozgásnak is kiváló. Ám az állat a szellemet is frissen tartja: lehet vele beszélgetni, zsörtölődni, észben kell tartani a vele kapcsolatos teendőket (élelem, oltás, séta), és fontosságérzetet is ad.

Pszichésen pedig azzal is segít egy kis állat, hogy feltétel nélkül szeretetet ad, és ezt lelkesen ki is mutatja. Ha valaki magányos, ha a (rossz) természete miatt a többi ember számára elviselhetetlen, akkor is a kutyája, macskája, madara szeretni fogja őt.

Míg a kutyák a testmozgás terén nagyon hasznosak, addig a macskák a dorombolásukkal tudnak nagyon jót tenni: csökkentik a stresszt, a vérnyomást, normalizálják a szívritmust, lazítanak, elégedettséggel töltik el a gazdit is: a világ szép és jó, ha egy macska dorombolását halljuk. Vigaszt nyújt, megnyugtatja a zaklatott embert, oldja a szorongást. Egy szelíd macska a fájdalmaktól szenvedő, esetleg haldokló betegeken is képes segíteni csupán azzal, hogy jelen van.

Mire figyeljünk?

Ha a saját immunrendszerünk legyengül akár természetes okok miatt, akár mondjuk kemoterápia miatt, akkor védtelenebbé válunk az állatoktól elkapható betegségekre, egysejtűek, férgek "támadására".

Mindenki maga választja meg, hogy milyen közel engedi magához a társállatot: egy hazai állatorvosi konferencián ismertették azt a felmérést, melyből kiderült, hogy itthon a gazdik 40 százaléka együtt is alszik (legalább hébe-hóba) az állatával, egyfajta szőrös gyermekként tekintve rá – a közeli testi kontaktus természetes. Mivel a macskák hajlamosak (akár a tudtunk nélkül) például a konyhaasztalon, étkezőasztalon is járkálni, ezért az állat oltása, féregtelenítése ne maradjon el!

Állat tartását ugyanakkor daganatos betegeknek és krónikus betegeknek is ajánlják, mivel a társállattal élők jobban tűrik a fájdalmat, rendszeresebben mozognak és jobb a kedélyállapotuk is – a kimutathatóan hosszabb élet a kisállatot tartók jutalma.

 

Kéky Kira

Rovat: