szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

„Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza"

A mai negyvenes-ötvenes korosztály tagjai közül sokan jártak fiatalként a Tiszánál vagy a Tisza-tónál, a legtöbben valószínűleg romantikus emlékeket őriznek az itt töltött nyarakról. Milyen lehetőségeket kínál a mai fiataloknak a folyó saját tava, mennyit változott, fejlődött az elmúlt évtizedekben?

„Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza"

Kezdjük egy érdekességgel: ez hazánk legnagyobb mesterséges tava, melyet elsősorban a Tisza szabályozására hoztak létre. Mára azonban egy méltán népszerű turisztikai célponttá nőtte ki magát, főleg a természet szerelmesei körében, csodálatos adottságai miatt felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Ha valaki szereti a falusi turizmus egyedi hangulatát, az kedvére válogathat a környéken. Azonban az utóbbi időben a tájházak, retró strandok és kempingek mellett egyre több modern létesítmény, hotel is kínálja szolgáltatásait a tó partján. A tó mellett találunk termálfürdőt is Tiszafüreden. Ellátogathatunk a helyi arborétumba, megfigyelhetjük a madárrezervátumban lakók életét, felkereshetjük a Kalandszigetet, vagy részt vehetünk a tó partján megrendezésre kerülő számos rendezvény valamelyikén.

Persze sportolási lehetőség is akad bőven, szárazföldön és vízen egyaránt. Komoly vízi sport-bázisok épültek fel, sőt itt található az Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerével büszkélkedő Tisza-tavi Ökocentrum. Kiépített tanösvények, vízi ösvények, aszfaltozott bicikli utak, vezetett túrák nyújtanak változatos lehetőségeket. Ha önmagában a tájat szeretnénk megcsodálni, üljünk kenuba. Csapatépítő programnak és sportnak sem utolsó egy több órás kenutúrán részt venni. Poroszlón, Tiszafüreden, de más környező településen is találunk kikötőt, ahol biztosítanak kenubérlési lehetőséget. Általában 3-4 személyesek a kis lélekvesztők, de van már hat férőhelyes is. Egy ilyen kaland során nem árt, ha tudunk úszni, hiszen a borulás lehetősége mindig fennáll. A kikötőkben adnak mentőmellényt és általában vízhatlan tárolót is a táskáknak, így nem kell félnünk, csak ügyesen felkészülnünk. De ha több kenuval megyünk, még ha egy úszni nem tudó borul is, könnyen ki lehet húzni a vízből. Érdemes naptejet, kalapot és szúnyogriasztót vinni magunkkal, és egy kis elemózsiát és vizet. Az igazán alaposak távcsövet, Gps-es telefont, vízálló fényképezőt és madárhatározót is pakolnak be. Ha saját navigációnk van, könnyebb tájékozódni és a távolságokat felmérni, rejtett ösvényeket felfedezni. Ha a napfelkeltével együtt indulunk a vízen, felejthetetlen látványban lesz részünk. A parton vannak helyek, ahol könnyen ki lehet kötni, utána pedig el lehet evezni valamelyik szabad strandig.

A kenu mellett kajakot, csónakot, motorcsónakot, biciklit, jet-skit is lehet bérelni a kikötőkben. Akinek régi, titkos vágya kipróbálni a flyboardot, a vízi bobot, a vízi banánt, a sup deszkát, a vízi sít, a wakeboardot, vagy egyéb extrém vízi sportot, az látogasson el Abádszalókon a vízi sportok paradicsomába. A nyugodtabb kikapcsolódásra vágyók sem csalódnak itt, a környék számos pontján remek horgászhelyek vannak a part mentén és a csónakkal megközelíthető helyeken.

Legyen a Tisza-tó a következő úti célunk!

PM

 

Rovat: