szerda, 2019. április 24., György

Kevés alvás magas vérnyomás

Az American Medical Association című lapban megjelent tanulmány szerint 578 harminchárom és negyvenöt év között felnőttet vizsgáltak. A kutatásban résztvevőknél azt figyelték, hogy hány órát és milyen minőségben alszanak.

Kevés alvás magas vérnyomás

Kiderült, a vizsgálatban résztvevők éjszakánként átlagosan 6 órát aludtak.  Akik ennél kevesebbet pihentek, azoknál nagyobb százalékban mértek emelkedett vérnyomást. Ráadásul az is kiderült, hogy minden óra nem alvás a vérnyomás emelkedését 37 százalékkal (!) növelte.

A kutatók egyértelműen állítják, az alvás és a hipertónia között van összefüggés. Ugyanakkor azt nem állítják, hogy a több pihenés a vérnyomást csökkentené - így ehhez még több vizsgálatra lenne szükség. Mike Rich, a Blood Pressure Association jótékonysági ügyvezető igazgatója elmondta, nem kétséges, hogy mindenkinek fontos az alvás. Továbbá a magas vérnyomásban szenvedők is jobban érzik magukat, miután éjszaka jól aludtak. A szakember hangsúlyozta, hogy a sok alvás természetesen nem helyettesíti a felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, illetve a megfelelő életmódot, amit a hipertóniával küzdőknek ajánlott betartaniuk. Tudni kell továbbá, hogy a kevés alváson kívül, a rossz minőségű alvás szintén növelheti a vérnyomást, ennek hátterében gyakorta az alvási apnoe jelensége áll. A jelenséget az alvás-laborokban ki is mutathatják.

Az alvási apnoe szindrómánál a garatizmok ellazulnak, a nyelv hátra csúszik, ami viszont akadályozza, hogy elegendő levegő jusson a tüdőbe. Nyomában az agyban oxigénhiány és széndioxid többlet lép fel, az érintett illető hirtelen felhorkan és a légutak felszabadulnak. Mivel az éjszaka során e jelenség többször is ismétlődik, az alvás nyugtalanná válik, a beteg nem piheni ki magát, a vérnyomása pedig megemelkedik.

Amennyiben az alvása „rendetlenkedik”, érdemes a vérnyomását megmérnie, hiszen könnyen lehet, hogy hipertóniás, csak mit sem tud az érintett. Tanácsos orvoshoz fordulni, aki a megfelelő kezeléssel a helyes vérnyomásértéket beállítja. Ellenkező esetben az alvási zavar és a kezeletlen magas vérnyomás együttesen nagyobb eséllyel szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Az már bizonyított, hogy nagy eséllyel alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik egy nap 6 óránál kevesebbet alszanak.

Krasznai Éva