csütörtök, 2019. július 18., Frigyes

Kései gyermekvállalás

Mihez képest kései? Pár száz éve a 14 éves lányok férjhez mehettek, és rögtön szülni is kezdtek, így 30-40 évesen már nagymamák voltak, nem pedig kismamák. Ma viszont már teljesen megszokott a szülészeteken a 35 évnél idősebb kismama, és nem rökönyödnek meg a 40 éves kora környékén szülő nőn sem.

Még sohasem volt ilyen magas a 30 éves, vagy annál is idősebb korban szülő nők aránya Magyarországon, mint most. A családalapítás időpontjának kitolódása 25 évvel ezelőtt indult el – mondja Dr. Erős Erika az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője. – Ennek oka elsősorban az, hogy ebben az életkorban már megteremtették az anyagi hátteret, a karrier is beindult, így a biztos háttérrel a hátuk mögött a nők sokkal jobban oda tudnak figyelni a gyermekvállalásra, tudatosabban tervezik az életüket – mondja a szakember. Magyarország évtizedekig azon országok közé tartozott, ahol az anyák általában a 20-as éveik elején szülték meg első gyermeküket. Ez a trend tört meg a 90-es évek elején, ugyanis ekkor kezdtünk igazodni azokhoz a nyugat-európai országokhoz, ahol a késői terhesség általánossá válása hamarabb elkezdődött. Persze kérdés, hogy mikortól késői a terhesség: biológiai jellemzők alapján a legideálisabb életkor a szüléshez a 20-34. életév között van – efelett már csökken a reprodukciós képesség, illetve nőni kezd a terhesség kihordásának egészségügyi kockázata is. Ha így nézzük, akkor 35 év felett már késői terhességről beszélünk. Ha azonban azt nézzük, hogy 2009-ben a szülő nők átlagos életkora 29,5 év volt, az anyák első gyermekeiket pedig 28 évesen vállalták, akkor társadalmi szempontból késeinek inkább a 40-es életkorban vállalt terhességet tarthatjuk.

A karrier a legjobb fogamzásgátló?

40 éves kor felett gyermeket vállalók között különösen nagy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Ennek egyik oka, hogy a jelenleg termékeny korban lévő nők között egyre többen vannak, akik nemcsak a családalapításban látják a kiteljesedés lehetőségét, ám a gyermekről teljesen lemondani nem szeretnének – ezért tolják ki a lehető legtovább azt. Kockáztatják persze ezzel azt is, hogy csak mesterséges megtermékenyítéssel lehessen gyermekük, vagy esetleg már úgy sem. Legyünk tehát óvatosabbak, hogy meddig halasztjuk a családalapítást! –figyelmeztet dr. Erős Erika.

Hátrányok

Jó tudni, hogy 40 évesen a teherbeesés aránya egy menstruációs ciklus alatt átlagosan már csupán 1 százalék! 42 éves életkortól pedig nagyobb az esélye a vetélésnek, illetve a magzati halálozásnak, mint az élve szülésnek. A kórházban nagyobb odafigyelést igényelnek a későn szülő nők, mivel az egészségi állapotuk esetleg rosszabb, ezért egy egész teamnek kell együttműködnie a várandósság alatt, az anya kezelésekor a beadott gyógyszerekkel „centizgetni” kell, illetve a szülés körüli komplikációk esélye nő. Gyakoribb a koraszülés (25 százalék körüli), a császármetszés, illetve több a kis súlyú újszülött, komolyabb orvosi felkészültségre lehet szükség. A késői gyermekvállalás demográfiailag magával hozhatja azt, hogy kevesebb gyermek születik, hiszen egyrészt a halogatás eredményeként sok nő kicsúszik az időből, és később már hatalmas erőfeszítések ellenére is gyermektelen marad, illetve a későn szült első gyermek után másodikra már végképp nincs biológiai ideje a nőnek. Sződy Judit pszichológus azt tapasztalta, hogy ha egy családban idősebben kezdik a családtervezést, akkor a nagycsalád kialakulására végképp kevés esély marad, illetve az idősebb anyák többet szoronghatnak, mert tökéletesek szeretnének lenni, ezért ha ez nem sikerül, akkor gyakoribb (főleg az első szülőknél) a szülést követő depresszió kialakulásának esélye. Szociális és társadalmi szempontból nézve a későn szülő nők 60-70 évesek lesznek, mire gyermekük önállóvá válik és saját családot alapít.

Előnyök

Igen, határozottan beszélhetünk előnyökről is a kései gyermekvállalás esetén! Mivel ma Magyarországon egy átlagos család nem él meg egy fizetésből, ezért a kétkeresős családmodell fenntartása jó néhány évig kényszerűség is, ám aztán azzal az előnnyel jár, hogy a gyermek születésekor már biztos családi háttér van. A párkapcsolat stabil, a pár érzelmi gondolkodása érettebb. Az idősebb családba vállalt gyermek nyugodtabb, elfogadóbb családi környezetbe érkezik, szülei több időt és pénzt tudnak a nevelésére áldozni. Több – például Ausztráliában és az Egyesült Államokban – végzett vizsgálat szerint is a harminc év felett szült anyák gyermekei intelligensebbek. Ennek oka valószínűleg az anya érzelmi érettsége: tudja, Családi szempontból is lehetnek előnyök: az idősebben szülő nő szülei már nyugdíjasok, így a család valóban számíthat a segítségükre. A kései terhesség miatt évekkel később jelentkezik a változókor, és érzelmileg az is kevésbé lesz megterhelő, hiszen ott van egy szeretett kisgyermek, akit nevelni kell. A késői gyermek új célt ad a házaspárnak, így még a férfiakat is megkímélheti a változókorral járó érzelmi bizonytalanságtól.

Kéky Kira

Rovat: