csütörtök, 2019. június 20., Rafael

Keressünk magunknak hobbyt!

„Sosincs időm semmire, mindig rohanok, sokat túlórázok.” Elég gyakran találkozunk olyan emberekkel, akiknek az életét az előző mondat jellemzi leginkább. Pihenésre, kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, az évi egy nyaralás pedig nem elegendő a feltöltődésre. De milyen szabadidős elfoglaltságot válasszunk a nyári hónapok után? Ebben próbálunk most segíteni.

Keressünk magunknak hobbyt!

Mindenkinek van szenvedélye, valakinek több is lehet. Előfordulhat, hogy nem találtuk még meg a sajátunkat, de biztosan ott van bennünk. Valódi kihívást jelenthet, hogy a pihenésre szánt értékes időt melyik szenvedélyünkkel töltsük. Alkossunk, fedezzünk fel vagy tanuljunk meg valamit, figyeljünk meg és kutassunk, gyűjtsünk valamit? Esetleg foglalkozzunk emberekkel vagy állatokkal, végezzünk valamilyen edzést, vagy önkénteskedjünk? Magányos hobbyra vagy csoportos tevékenységre vágyunk? Aktív vagy inkább passzívabb lehetőségek vonzanak? Szánjunk egy kis időt a gondolkodásra, talán jegyzetelhetjük is az ötleteinket. A végén igazán elégedettek leszünk, ha sikerül az időnket olyan dologra fordítani, ami tényleg feltölt minket.

Vannak igazán klasszikus, ugyanakkor valóban sikeres hobbyk. Csak néhány ilyen: bélyeg-, képeslap-, szalvéta-, képregény-, különleges kupak gyűjtés; a világon bármi gyűjtése. Tenyészthetünk és gondozhatunk állatokat, kertészkedhetünk, ezek biztosan megnyugtató tevékenységek. Valaki összeállít egy listát könyvcímekből, és igyekszik egy előre kitűzött dátumig elolvasni valamennyit.

A mozgást kedvelők vagy ülő munkát végzők sokféle dologgal foglalkozhatnak: tematikus edzéstervek; biciklizés; nordicwalking; vízi sportok; extrém sportok; labdajátékok. Egy fárasztó nap után egyszerűen egy intenzív, pár kilométeres séta is képes kitisztítani a fejünket és feltölteni minket.

Aki a természetet kedveli, biztosan sokat kirándul. Rendszeresen van lehetőség országszerte szervezett teljesítménytúrákon, terepfutáson részt venni. A geocachking visz egy kis plusz kalandor hangulatot a természetjárásba. Ha van bennünk felfedezési és tanulási vágy, kirándulás közben igyekezhetünk meghatározni a minket körülvevő táj elemeinek egy-egy csoportját. Vigyünk magunkkal jegyzetfüzetet, határozó könyvet vagy applikációt, távcsövet, fényképezőt, és válasszunk ki egy csoportot. Van, aki szívesen figyeli meg a madarakat és szokásaikat, de sok más érdekes témát választhatunk: rovarok, lepkék, fák, mezei virágok, kétéltűek, emlősök, bokrok, kövek. Valaki azért mászik magas hegyek tetejére, hogy ott letelepedve rádióadókat fogjon be a saját műszerével.

Ha alkotunk valami újat, a folyamat közben könnyen átállhat az elménk egy másik állapotba, ahol megteremthetjük a saját kis világunkat, és az idő is másként telik. Rajzolhatunk, festhetünk, színezhetünk, fonhatunk, agyagozhatunk. Készíthetünk ékszert, szobrot, játékot, dísztárgyat. A tánc, a zenélés és éneklés, írás, de még a főzés is hasonló boldogságot jelenthet.

PM

Rovat: