hétfő, 2019. május 27., Hella

Karácsonyi dekoráció: ahogy te akarod!

Noha minden évben kijelölik az éppen aktuális trendet a karácsonyi díszítésben, már jó ideje többféle stílus jól megfér egymás mellett. Valaki a csillogást, a klasszikus dekorációt kedveli, valaki a természetes anyagokból, kézzel készített díszeket, és vannak, akik a minimalista irányzatot képviselik. Bármelyiket is válasszuk ebben az évben, nem lógunk majd ki a sorból.

Karácsonyi dekoráció: ahogy te akarod!

Ahogyan a lakások, úgy a karácsonyi dekoráció is magán viseli az eltérő kultúrák meghatározó jegyeit: az angolszász országokban inkább a tradicionális színek dominálnak, így a zöld, a vörös és az arany. A melegebb éghajlaton élők viszont szívesen használnak rózsaszínt, lilát és élénkebb tónusokat is, míg a hűvös Skandináviában a szürke-ekrü-fehér színekre kerül nagyobb hangsúly, apró vörös színfoltokkal. Az angolszász államokban szívesen dekorálják a kandallót - ha van - a párkányára apró díszeket, gyertyatartókat helyeznek, textil-csizmákat akasztanak. A többszintes házakban a lépcsőkorlát is ünneplőbe öltözik: fenyőág vagy akár színes boa kerülhet rá. Globális trendnek tűnik, hogy a fenyőfa díszítő színei visszaköszönnek a lakásdíszek, a teríték, az ajándékok csomagolásában is, teljes összhangot alkotva ezzel.

Míg mi itt Európában inkább a belső terek díszítésére fókuszálunk, addig Amerikában a külterek dekorálására fektetik a hangsúlyt. Adventkor iszonyú mennyiségű, formájú, a szivárvány minden színében pompázó izzósorok, nagyméretű, sőt felfújható Mikulások, rénszarvasok „helyettesítik" a közvilágítást. A fehér karácsony hiánya sem gond, műhóból mindig akad bőven. Ami a különböző stílusokat illeti, kedvünk szerint válasszunk az alábbi főbb irányzatokból, a lényeg, hogy ettől meghittebbnek érezzük az ünnepet.

Hagyományos piros és arany

Tökéletes választás, ha a szekrényben, a karácsonyi dobozokban a szülőktől, nagyszülőktől örökölt díszek lapulnak. Sokféle, változatos, az évek, évtizedek alatt összegyűjtött kincseket úgy érdemes felhasználni, hogy egy stílust képviseljenek. Ezt a dekorációt főként azok választják, hogy ragaszkodnak a karácsony régi hagyományaihoz, amit még a szülői házból hoztak.

Skandináv egyszerűség

Létezik egy norvég szó, a Hygge, ami azt jelenti, hogy terhek, nyomás nélkül beszélgetsz, lazítasz a barátaiddal, a családoddal. Nem kell vacsorát tálalni, megfelelni, csak elengedni magad, és a hátad mögött hagyni a gondokat, a külvilágot. Ezt jelenti a skandináv karácsonyi stílus is: egyszerű, természetes, ahol jó érzés a fa mellett üldögélve forralt bort inni. A színekben a fehér, bézs uralkodik, nincs sok csillogás, girland, mégis a kevés dísz is remekül jelzi az ünnepet.

Ragyogó-fémes

Ez a trend természetesen Hollywoodból származik: ragyogó, csillogó, sokszor szalagokkal díszített otthonok, ahol kötelező az arany és az ezüst együttes használata. Ennél a stílusnál kifejezetten cél, hogy minél több dísz kerüljön a fára, sőt ehhez még egy arany-ezüst hangulatú, gömbös fény is jól passzol a szobában.

Rusztikus egyszerűség

Ezt a trendet egyre többen kedvelik és követik. A rusztikus hangulatot a karácsonyfán és a lakásban a kézzel készített, sokszor természetes alapanyagokból összeállított dekorációk, a szürkés-fehéres, akár vintage hangulatot árasztó díszek adják. A rusztikus hangulathoz fontos, hogy egy-két szín domináljon a fán.

Bársonyosan régimódi

Egy másik kedvelt stílusirányzat a 20-as évek Amerikáját idézi: csillogó ezüst díszek, szalaggal, masnikkal kiegészítve. Visszarepít az időben ez a dekoráció: flitterek, bársonyok, csipkék is jól megférnek a szobában.

Rovat: