csütörtök, 2019. július 18., Frigyes

Juliette Binoche mosolya

Nemrég járt Magyarországon a világhírű színésznő, a miskolci Jameson CineFest meghívását fogadta el, ahol a frissen alapított Európa-díjat vehette át. Régóta nagy rajongója vagyok, és nem csak a filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításai miatt. Ő azon francia színésznők egyike, akit a belső kisugárzása megvéd az idő múlásától.

Juliette Binoche mosolya

Juliette Binoche már 52 éves – igen, mi, nők ezt bizony számon tartjuk -, és mégis úgy ragyog, olyan természetesen szép, mint húsz évvel ezelőtt. A miskolci rendezvényen kevés sminkben, egyszerű sötét kosztümben, fehér blúzban jelent meg, az őszinte és nagyon emberi mosolya azonban így is különlegessé tette.

Sokan magasztalták már a francia színésznők plasztikai beavatkozások és minden erőlködés nélküli szépségét. Az ország első számú nagyasszonya, Catherine Deneuve még 70 felett is felkelti a férfiak érdeklődését, és elbűvöli a nőket. Az ötvenhez közeledő Sophie Marceau ugyancsak kortalannak tűnik, mindig laza és elegáns egyben. A bájos kis filmcsillag, Audrey Tautou is betöltötte már a negyvenet, mégis még a „nagyszemű” bakfisként él bennünk. Nagyon eltérő társadalmi, családi környezetből jönnek, mégis mindenkire igaz, hogy olyan belső, finom elegancia árad belőlük, amelyet nem lehet ruhákkal, sminkkel, csillogó ékszerekkel helyettesíteni.

Nemrégiben töltöttem be a negyvenet, és az évfordulóhoz közeledve a gyávábbik utat választottam. A barátaim nagy ünneplésre készülődtek, de én lefújtam az egészet. Mit ünnepeljünk ezen? Hogy egyre több a ránc a szemem körül, néha hasogat a derekam és benyilall a térdem, egy önfeledt esti evés után két napig nagy a hasam? Azóta eltelt egy kis idő, és már másképp gondolom a dolgokat. Bánom, hogy ilyen egyszerűen megfutamodtam attól, hogy szembenézzek a korommal. Mindig is nagy volt a társadalmi nyomás a nőkön, hogy jól nézzenek ki, és erre bizony képesek, akár hány évesek is. A belső kisugárzás, a derű, az egészséges önbizalom nem kopik el, nem lesz kevesebb az öregedéssel, ha vigyázunk arra, hogy megőrizzük. Elhatároztam, hogy az ötvenedik születésnapomon megadom majd a módját az ünneplésnek. Engem erre bíztat, erről győzött meg Juliette Binoche mosolya.

PM

Rovat: