péntek, 2019. január 18., Piroska

Játssz a tűzzel!

Ha ajándékot készítünk valakinek, vagy a saját otthonunkat szeretnénk díszíteni, törekszünk az egyediségre és a különleges kivitelezésre. Persze az is fontos, hogy az elkészült dekoráció vagy használati tárgy tartós legyen, ne jelentsen túl nagy költséget, és ne igényeljen rendkívüli kézügyességet. Ezeket az előnyöket mind magában foglalja a pirográf technika, vagyis a fába, parafába vagy bőrbe való tetszőleges minta égetése. Ebben a hűvös időben a pirult fa illata még meghittebbé teheti az otthonunkat, amíg dolgozunk.

Játssz a tűzzel!

A pirográf egy pár ezer forintért beszerezhető, elektromos árammal működő eszköz, mely cserélhető fejekkel rendelkezik. Ezek lehetnek különböző méretű írófejek, vagy egyszerű készminta-fejek. Sokféle tárgy dekorálható vele egyedi módon, például fakanalak, fatányérok, vágódeszkák, fadobozkák, képkeretek, szalvétatartók, bőreszközök. Készíthető vele ékszer, házszámtábla, fali óra hátlapja, névtábla, kulcstartó, falikép, ajtódísz. A lehetőségek tárháza szinte végtelen; egy dologra kell nagyon figyelni, hogy a fa- vagy bőrfelület legyen tiszta, festés nélküli, és kellőképpen száraz.

Érdemes egyszerűbb mintával kezdeni, amit grafit és másoló papír segítségével könnyen felrajzolhatunk. Az interneten számos mintát lehet találni különböző témában, ami nagy segítséget jelenthet, de saját ötletet is megvalósíthatunk. Később a felesleges grafitvonalakat kiradírozhatjuk, szóval igyekezzünk azokat vékonyan felvinni. Válasszuk ki a kívánt fejet, és még használat előtt helyezzük fel a pirográfra, ami pár perc alatt eléri a kellő hőmérsékletet. A felrajzolt minta vonalát kövesük, ha lehet egyforma erővel és egy irányból nyomva a fejet, hogy egyenletes legyen. Persze kísérletezéssel akár egyfajta fejjel is sokféle hatást érhetünk el, de az elején még bosszúságot okozhat, hogy különböző mélységű vagy vastagságú lesz a vonalunk. Akár egy felesleges falemezt ki is nevezhetünk gyakorlólapnak.

Mivel égetésről van szó, nagyon körültekintően kell eljárnunk használat során. A pirográf fém részei és a cserélhető fejek igen magas hőmérsékletet érhetnek el, ezért puszta kézzel semmiképp se érjünk ezekhez kihűlés előtt. Ha menetközben szeretnénk fejet cserélni, azt tegyük inkább fogóval. A készlethez kapható tartóra kényelmesen ráhelyezhetjük az eszközt, amíg kihűl. Ügyeljünk a keletkező füstre, ha túl közel hajolunk, csíphet és könnyezést okozhat. Hosszú használat során a pirográf és a ráhelyezhető fej túlmelegedhet, a fej akár egy kicsit el is deformálódhat, ezért ajánlott ésszerű időközönként kicsit kihúzni az eszközt, és pihentetni. Ilyenkor kihűlés után meg is tisztíthatjuk.

Az elkészült mintát kiegészíthetjük pár vidám színnel, ehhez használhatunk például akrilfestéket. Az égetett és a natúr fa kontrasztja önmagában is szép és hangulatos, de vannak, akik ezt még jobban kiemelik itt-ott egy kis fehérrel. Utolsó lépésként lelakkozhatjuk, de ezt nem minden esetben szükséges. Ha kültéri használatra készítettünk valamit, akkor viszont mindenkép ajánlott. Ha már ügyesebbek vagyunk, egészen összetett mintákat is készíthetünk, egyebek között szép betűtípusú szövegeket, vagy személyeket fénykép alapján, esetleg tájképeket.

PM

Rovat: