hétfő, 2019. március 18., Sándor, Ede

Játékos esték

Mindannyian várjuk a tavaszt, amikor a természetben pihenhetünk, mozoghatunk, a jó levegőn élvezhetjük egymás társaságát. De mit tehetünk addig,  a hűvösebb, esős, otthon maradós estéken? Ilyenkor előkerülhetnek a társasjátékok, amiket házilag is gyárthatunk magunknak.

Játékos esték

Mindenki szívesen játszik borozgatás közben otthon a barátokkal, rokonokkal, visszaidézi egy kicsit a gyermekkorunkat. De nem csak ezt szeretjük benne, hanem a harcot is. Néhány játék kihozza az ember igazi énjét: a hétköznapokban elbújt vadállatot, politikust, spekulánst, humanitáriust, hadvezért vagy kis nyuszit. Tehát önismereti utazásnak sem utolsó, és persze rengeteget lehet nevetni, emlékezetes pillanatokat gyűjteni. Ha nincs otthon társasjátékunk, használjuk a fantáziánkat, és készítsünk magunknak egyet, ami jobb lesz, mint a boltban kapható!

Malom házilag

Nagyon egyszerű: egy keményebb lapra –  ami lehet valaminek a csomagolásából is – felrajzoljuk a pályát filccel vagy tollal. Vonalzóval szépen ki tudjuk mérni, akár díszíthetjük is. Nagymamánál egyikünk gombbal, a másikunk aprópénzzel játszott. De lehetnek a bábuk babból, régi játékok maradék bábuiból, kemény lapból kivágva és kiszínezve.

Szótáras Activity

Van otthon egy kisméretű magyar-kínai szótáram, de persze bármilyen megteszi. A többi hozzávaló pár papírlap, toll vagy ceruza, de ha van otthon tábla az még jobb. A soron következő kinyitja tetszőleges helyen a szótárat, mondjuk a 96. oldalon, a csapat másik tagja mond neki egy számot, például 7 (mi kb 20-ig mentünk, attól függ, hogy a szótárban milyen sűrűn vannak a szavak). Tehát a 96. oldalon a 7. szó a feladvány. Mi körökre osztottuk a feladat típusát; az első körben mindenki mutogatott, másodikban szavakkal kellett körül írni, a harmadikban rajzolni. Egyvalaki papíron vezette, hogy melyik körben ki találta ki a feladványt.

Tematikus Kérdezz-felelek

Egy kicsit időigényesebb az előkészítése, mint az előzőeknél, de megéri, és okosodunk is tőle. Ideális olyan csoportoknak, akiket összeköt valami közös dolog: például a foglalkozásuk, a hobbijuk, a sportjuk, a közös munkahely vagy iskola. Legyen öt alapkategória, ezen belül lesznek a feladványok. A kategóriák: élőlény, fogalom, tárgy, évszám, hely. A játékvezető megmondja, hogy az adott feladvány melyik kategóriába tartozik, majd mond róla tizenkét különböző fontosságú állítást. Mindegyik felolvasása után hagy időt a csapatnak, hogy a rendelkezésükre álló információkból kitalálják az adott dolgot. A cél a lehető legkevesebb állításból rájönni a megfejtésre. Például egy zenész csapatnak a tárgy kategórián belül lehet a feladvány a gitár. Ilyen állítások lehetnek hozzá: „Húrjaimon szép dallamok születnek.", „Néhány zenész földhöz csapdos.", „Rendkívül népszerű vagyok a különböző zenei stílusokban." Körülbelül tíz ilyen feladvánnyal már jól el lehet szórakoztatni egy nagyobb létszámú csoportot is.

Milyen ember vagy?

Legalább hárman kell játszani, de többen még jobb. Mindenki kap három kis papírdarabot. Fel kell írni mindegyik lapra egy-egy olyan kérdést, amit valószínűleg nem tenne fel senki egy hétköznapi beszélgetés során, de feltárna valami érdekeset a másik személyiségéről. Ilyenek is lehetnek: „Ha megkérdeznénk a kutyádat, hogy milyen ember vagy, hogyan jellemezne téged?", „Van valamilyen konkrét zene, ami nagy hatással volt az életedre? ", „Milyen szuperképességet választanál?". Bármi lehet, de nem a zavarba ejtés a cél, hanem az alaposabb megismerés. Ha készen vannak, a papírokat ugyanolyan méretűre összehajtogatjuk, beletesszük egy kalapba, és mindenki húz hármat. Szóval olyan kérdéseket kell írnunk, hogy lehet, nekünk kell megválaszolnunk. Ha kihúztuk, van lehetőség a cserére azért, mert egy olyan kérdés került hozzánk, amire nagyon szeretnénk, ha egy másik csapattagunk válaszolna. Ezután mindenki őszintén felel a hozzá került három kérdésre. Nagyon érdekes beszélgetések elindítója lehet ez a játék, itt tehát nincs nyertes vagy vesztes, csak a másik jobb megismerése a cél. 

PM

Rovat: