hétfő, 2019. május 27., Hella

Innovatív megoldás a mióma kezelésére

A mióma, mely a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb, jóindulatú daganat a nők közel negyedét érintő probléma. Mivel az esetek nagy részében tünetmentes, ezért többnyire az éves nőgyógyászati kontroll alkalmával derül fény a betegségre. A közelmúltban jelent meg a patikák polcán az az új készítmény, mely hatékonynak bizonyult a mióma kezelésében, hozzájárulva a betegségben szenvedő nők életminőségének javításához.

A nőket sújtó egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség a mióma. Gyakran tünetmentes, ám sok esetben rendszertelen, erős havi vérzést, vérszegénységet, gyakori vizelési ingert, súlyosabb esetben meddőséget, terhességi komplikációkat okoz. Tünetmentes mióma esetén elégséges a rendszeres ellenőrzése, ám a panaszokat okozó elváltozások esetén mindenképpen szükséges az orvosi kezelés, mely lehet gyógyszeres vagy sebészeti eljárás is. A mióma eltávolításának egyik módja az endoszkópos eljárás, de sajnos a hiszterektómia (a méh eltávolítása) is nagyon gyakran alkalmazott sebészeti beavatkozás. Az ilyen műtéteket hasi vagy hüvelyi úton végzik, az utóbbinál lényegesen rövidebb idő alatt épül fel a páciens. A méheltávolítás esetén nem kell további göbök kialakulásától tartani. Amennyiben viszont a fogamzó képesség megtartására törekszünk, akkor a mióma izolált eltávolítása (enukleáció) történik, azaz csak a miómát távolítják el, és a méh megmarad. Alkalmazhatósága függ a mióma számától, elhelyezkedésétől, nagyságától. A miómák műtét előtti gyógyszeres kezelésében eddig egyedüli elfogadott terápiaként injekciós készítményeket, a mesterséges változókor előidézésére alkalmazott gyógyszereket használták. Alkalmazásukat jelentősen korlátozta az ösztrogén szintjének csökkentése miatt szinte mindig kialakuló posztmenopauzás tünet együttes. Ezek közé sorolható a hőhullám, a depresszió, a hangulatváltozás, a nemi vágy csökkenése, a hüvelyszárazság és a csontok ásványi anyag sűrűségének csökkenése. Az idei év tavaszán került forgalomba az a készítmény, mely gátló hatást fejt ki a szervezetben található progeszteron hormonon, ami a méhet belülről borító szövet növekedését szabályozza. A progeszteron aktivitás gátlása alatt a mióma sejtjei nem osztódnak, fokozatosan elpusztulnak, így csökken a daganatok mérete és az általuk előidézett tünetek súlyossága. A kutatások alkalmával beigazolódott, hogy a készítmény hatékonyan szüntette meg a vérzést, mérsékelte a vérszegénységet és csökkentette a mióma kiterjedését.

A magyar központú és irányítású Richter Gedeon Nyrt. ez eddig is a nők szolgálatában állt, készítményeivel igyekszik életminőségük javításához nagymértékben hozzájárulni. A cég portfóliójában megjelenő új termékkel lehetőség nyílik a mióma kezelésére, a gyógyulási időszak lerövidítésére.

Blvd

Mióma:
Jóindulatú méhdaganat. A méhizom-daganat tokkal körülvett, jóindulatú, de szinte végtelen növekedésre képes daganat, mely háromféleképpen helyezkedhet el a méhen belül.

Megelőzése:
A mióma kialakulásának kockázata hormonális fogamzásgátlással csökkenthető. Fontos a változókor hormonális gondozása is. A vérzési ciklus megfigyelése és rendben tartása a mióma elkerülésének legbiztosabb módja.

Rovat: