péntek, 2018. november 16., Ödön

Illatos otthonok

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy illat váratlanuk a nagyit, az első randinkat, egy nyaralást vagy egy régi nem látott kedves ismerőst juttatja az eszünkbe.  Nem véletlenül, az illatok ugyanis a legközvetlenebb módon hatnak az agy azon részére, amely az érzelmekért felel. Friss és szárított virágokkal, illatos gyertyákkal, illóolajokkal, füstölőkkel az otthonunk különböző részeiben olyan atmoszférát teremthetünk, amelyre éppen szükségünk van. 

Az egyik legmutatósabb és legillatosabb virág, amely frissen és szárítva is sokáig garantálja a kellemes illatot mindenütt, a levendula.  Nem csoda, hogy nem megy ki a divatból, sőt újra és újra „virágkorát" éli. Egy szép csokor a vázában nyáron, vagy szárított virágai egy régi zokniban, kis dísz zsákocskákban,  összekötve, felfüggesztve egy kevésbé zavaró helyen télen is gondoskodik a rossz szagok elűzéséről. Aki intenzívebb illatra vágyik, az pár csepp illataromát is belecsepegtethet a házilag készített illatpárnácskákba. A rózsa ugyancsak az egyik legdekoratívabb és intenzív illatot árasztó virág, amely vágott formában és szárítva szintén illatos otthonná varázsolja a lakásunkat, házunkat.

Illóolajokat természetesen készen is vásárolhatunk, ám azzal számolnunk kell, hogy nem feltétlenül tiszta növényi összetevőkből áll, a hozzáadott nem természetes anyagok pedig akár éppen az ellenkező hatást is kiválthatják az erre érzékenyekből. Arról nem is beszélve, hogy „készen kapjuk" az illatot. Ha egyedi keveréket szeretnénk készíteni a saját ízlésünk szerint, vagy egyszerűen szeretnénk kísérletezni, a megbízható helyekről vásárolt illóolajokat, illataromákat magunk is vegyíthetjük. Ha elkészültünk a speciális keverékünkkel, töltsük kis nyitott üvegcsékbe, állítsunk bele néhány fapálcikát, és élvezzük a saját „parfümünk" illatát. Bár különböző illatokat részesítünk előnyben, bizonyos illóolajok mindenkinél hasonlóan hatnak az agyra: megnyugtatnak, segítik az elalvást, vagy éppen a koncentrációt, az energiaszintet növelik. Otthonunk különböző helyiségeibe ezért más és más keverékeket érdemes készíteni annak függvényében, hogy mire használjuk. Íme néhány bevált recept.

A nyár illata

Ez a keverék a nyarat idézi majd a szobánkban a hideg napokon is, mert friss és virágos. 2 csepp jázmin-, geránium- (rózsamuskátli), bergamott- (kesernyés narancsfajta) és magnóliavirágolajat kell csupán összevegyítenünk, hogy a mostani vitalitásunkat megőrizzük.

Üde szellő

Ha szeretjük az erdő illatát, mindenképpen válasszuk ezt a receptet, amely nem csak természetesen üde, hanem a levegőt is tisztítja. Ehhez nincs másra szükségünk, mint 2 csepp citrom- és eukaliptuszolajra, valamint 6 csepp törpefenyő aromára.

Koncentrációnövelés

A dolgozószoba vagy –sarok közelében érdemes elhelyezni ezt a keveréket, mert segít a szellemi tevékenységekben való elmélyülésben: 2 csepp citrom-, bergamott- és vaníliaolaj.

A belső nyugalomért

Sok gyógynövény hat jótékonyan az idegrendszerre, közülük kettő vegyítsünk illóolaj formájában, és máris érezzük, hogy a napi stressz miatt érzett belső nyugtalanságunk elszáll: 4 csepp orbáncfű- és citromfűolaj.

A nyugodt alvásért

Ugyancsak megnyugtatóan hat a szervezetre, és hozzásegít bennünket ahhoz, hogy az éjszakát végigaludjuk, az alábbi három összetevő: 2 csepp majoranna-, levendula- és narancsvirágolaj.

PM

Rovat: