Egy hideg, őszi reggelen nehezebben kelünk ki a puha, meleg ágyból, főleg egy álmos vasárnapon. Ám ha már a korai órákban fahéj és kakaó illata tölti meg a lakást, az egész család a konyhában fogja várni, hogy megsüljenek a csigák.

Hozzávalók:
A tésztához:
600 g liszt
100 g teavaj
50 g cukor
50 g friss élesztő
3 dl tej
1 db tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
100 g teavaj
8 ek barnacukor
4 ek holland kakaópor
2 ek instant kakaópor
1 ek őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
1 db tojás
A langyos tejhez adjuk a cukrot, a sót, a tojást, a megolvasztott vajat, belemorzsoljuk az élesztőt. majd a keveréket egy mély tálba átszitált liszthez öntjük. Pár perc alatt selymes állagú tésztává gyúrjuk, majd 45 percig konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Tipp: Ha egy főzőlapra tett lábasba vizet engedünk, arra egy kisebb tepsit helyezünk, majd erre tesszük a konyharuhával letakart tálat, ideális körülményeket teremtünk a tészta keléséhez.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél-1 cm vastagságúra nyújtjuk és megszórjuk vaníliás cukorral. A teavajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a holland kakaóport és a fahéjat. A tölteléket egyenletesen elkenjük a tésztán, majd megszórjuk instant kakaóporral is.
Tipp: A tölteléket nem érdemes előre elkészíteni, mert a teavaj megdermed és kenhetetlenné válik a keverék, a mikrózástól pedig összecsomósodik benne a kakaópor.
2-3 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, majd szorosan feltekerjük, csigákat formázva. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csigákat, egymástól legalább 5 cm-es távolságra, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze a sütemények. Megkenjük őket tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt arany barnára sütjük.
Tipp: Porcukorral, vaníliás cukorral, vagy fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
VD