szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

Igyunk gyümölcsöt!

A szörpöt mindenki szerette gyerekkorában, később egyre többfélét lehetett kapni a boltokban, és az anyukák, nagymamák már nem olyan gyakran álltak neki gézen csöpögtetni a spájzban a gyümölcsöket. Manapság újra divat otthon elkészíteni a hűsítő nyári üdítőket, amelyek ráadásul egészségesek is.

Igyunk gyümölcsöt!

Amikor a szezonális gyümölcsök piaci ára eléri a legalacsonyabb szintet, és a konyhakerttel rendelkezők már nem győzik megenni a gyümölcsöket, épp itt az ideje, hogy másképp is hasznosítsuk a nyár legfinomabb ajándékait. Semmilyen boltban vásárolható üdítő íze nem ér fel a házilag, frissen készített szörpök zamatával. Szinte valamennyi idénygyümölcsből készülhet friss gyümölcslé, erre legalkalmasabbak a málna, eper, ribizli, meggy, barack, de a csipkebogyó a magas C-vitamin tartalma miatt, illetve a bodza-, a pitypang-, a szeder, sőt a menta, a citromfű és a gyömbér is egyre népszerűbb.

Az otthoni szörpkészítés óriási előnye, hogy nem kell tartani a különféle adalékanyagoktól, természetazonos aromáktól, színezőktől, a család 100% gyümölcsöt ihat. E finom frissítő italok elkészítésénél a legnagyobb problémát persze a tartósítás jelenti. Ha nem szeretnénk hozzáadni semmilyen tartósítót, a legegyszerűbb, ha a még forrásban lévő szörpöt tisztára mosott üvegekbe merjük, azonnal lezárjuk, és még öt percig a feje tetejére is állítjuk. A hőtől így biztosan minden olyan organizmus elpusztul az üvegben, amely megindíthatja a romlást. Persze vannak, akik még mindig esküdnek a száraz dunsztra, a szalicilre, vagy ezek kombinációjára, akinek már bevált egy módszer, az természetesen nyugodtan alkalmazhatja.

Variációk gyümölcsös italokra

A gyümölcsös szörpök a legvonzóbbak a gyerekek számára ízük és színük miatt. Nem érdemes kihagyni őket annak ellenére, hogy nem kevés munka van velük, hiszen ki kell magozni, le kell szemezni a gyümölcsöket, majd fel is kell darabolni. Az előkészített ribizlit, meggyet, szedret, barackot vízzel felforraljuk (1 kilogramm gyümölcshöz körülbelül fél liter vizet adjunk) addig, míg a gyümölcs teljesen megpuhul. Ezután fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezután gézen csöpögtessük át, a így kapott levet cukorral és kevés citromlével vagy citromsavval főzzük fel, a habját szedjük le, majd még forrón töltsük üvegekbe és azonnal zárjuk le.

A bodzaszörp az egyik nagy kedvenc a legforróbb nyári napokon, elkészítése ráadásul nem is olyan bonyolult. Tegyük a bodzavirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszít. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel, és áztassuk legalább egy napon keresztül. Másnap sűrűszövésű gézen szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjunk hozzá ízlés szerint cukrot vagy mézet, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba, és este már jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával fogyaszthatjuk.

A gyógynövényalapú, vagyis a mentából, citromfűből készült szörpök készítésénél az alaprecept, hogy az alaposan megtisztított növényeket – akárcsak a bodzát - áztassuk be minimum fél órára, de akár egy éjszakára is a hűtőbe tehetjük. Áztatás után a vizet szűrjük le, a növényeket is alaposan nyomkodjuk ki. Cukorból és vízből főzzünk sűrű szirupot, majd ebbe keverjük bele a gyógynövényes vizet még forrón. A kész szörpöt töltsük tiszta üvegekbe, és tartsuk hűvös, sötét helyen.

PM

Rovat: