csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Hozd formába a lábad a szandál-szezonra!

Ahogy közeledik a nyár, úgy válik egyre inkább fontossá, hogy lábunk is ápolt és szép legyen. Érdemes már most elkezdeni lábfejünk gondozását, hogy mire a nyitott cipők előkerülnek a szekrényből, a lábunk is újra a régi fényében tündökölhessen.

Hozd formába a lábad a szandál-szezonra!

Sajnos a hideg hónapokban hosszúszárú és zárt, levegőtlen csizmákban, bakancsokban kell járnunk, emiatt bőrkeményedések, körömproblémák, akár tyúkszem is kialakulhat a lábunkon. Ezeken a gondokon otthon is tudunk segíteni a patikákban és az üzletekben kapható speciális lábápoló készítményekkel, talpradírral, puhító krémekkel.

Az otthoni lábápolás első lépése a lábfürdő, amely nyugtató hatású, csökkenti a láb duzzadtságát. A kellemesen meleg vízbe néhány csepp mentol-, árnika-, rozmaringolajat is tehetünk. Ezek gyulladásgátló hatásúak, serkentik a vérkeringést, felfrissítik a fáradt lábakat. A fürdő után a körmök is könnyebben levághatók, ha azonban benőttek és gyulladtak, bízzuk pedikűrösre a kezelésüket. A megkeményedett bőrfelületet, szaruréteget habkővel vagy reszelővel tudjuk a legkönnyebben eltávolítani. Ezt követően használjuk a puhító krémeket, amelyek megelőzik a bőrkeményedés kialakulását, lágyítják a bőrt. Éjszakára szarvas- vagy marhafaggyúval is bekenhetjük lábunkat. Reggelre a szaruréteg teljesen felpuhul, így könnyen lekaparható. Természetesen használhatunk lábradírt is, ezt a készítményeket hetente egyszer, a lábfürdő után alkalmazzuk.

A láb hidratálása nagyon fontos. Erre a célra kiválóan alkalmasak a testápoló krémek, de használhatunk speciális lábápolókrémeket is. Mind a lábfürdő, mind pedig a napi tisztálkodás után szárazra kell törölni a lábat, főleg a lábujjak között, így elkerülhetjük a gombásodást. A gombásodás a lábujjak között kezdődik, a gyógynövények közül a körömvirágból készült kenőcs alkalmas ennek a problémának a kezelésére. A gombás fertőzések mellett a láb izzadása is komoly gondot jelenthet. A lábizzadás ma már hatékonyan kezelhető az erre a célra kifejlesztett krémekkel, dezodorokkal.

Sokaknak okoz álmatlan éjszakákat a lábgörcs vagy zsibbadás. Lábikragörcs esetén száraz szivaccsal, erősebb kefével dörzsöljük át a lábunkat. A masszírozást a lábfejnél kezdjük, majd lassan haladjunk a comb és a csípő felé. Ezt naponta megismételve a görcs teljesen megszűnhet. Ha vádlink görcsöl, korpafüves fürdőt is vehetünk, vagy szárított korpafüvet kendőre téve, kisebb vászon- vagy gézzacskóba töltve a fájó testrészre helyezhetjük.

Blvd

Rovat: