szerda, 2019. augusztus 21., Sámuel, Hajna

Hollókő – ahol a hagyomány ma is él

A késő őszi napsütéses hétvégék remek alkalmakat nyújtanak arra, hogy egy rövid barangolás során megcsodáljuk hazánk szépséges látnivalóit. Bárhol élünk is Magyarországon, egy óra autózással szinte biztosan elérünk egy híres nevezetességet vagy természeti csodát. Például Budapesttől alig 100 km-re található Hollókő, az „Élő falu”.

Hollókő – ahol a hagyomány ma is él

Világszerte ismert szépségéről és hagyományőrző jellegzetességeiről a kis település. Népszerűségét és egyediségét jelzi az is, hogy az egyetlen magyar faluként szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A máig is lakott és használt házak és épületek máshol fel nem lelhető bájjal és eredetiséggel őrizték meg a sok évvel ezelőtti hagyományokat és jegyeket.

Az Ófalu az ősi palóc építészet hű képét mutatja ma is. Ahogy végigsétálunk a házak között, szinte minden ajtó mögött találunk valami kincset. Benézhetünk a fazekashoz, a bőrműves műhelybe, a palóc játszóházba, egy régi kézműves nyomdaműhelybe, a kosárfonó boltjába, a szatócsboltba. Olyan, mintha az egész falu egy élő, lüktető múzeum lenne. Több helyen interaktív programok és megvásárolható helyi nevezetességek várják a látogatókat. A múlt emlékeit őrzi a Falumúzeum, a Guzsalyas ház, a Posta múzeum, a Szövőműhely, a Palóc babamúzeum. A gasztronómia szerelmesei sincsenek elfeledve, hiszen pékség, borkóstoló, palóc ételek, kávézó, magyaros fogások, csemegék, kézműves sajtkülönlegességek találhatóak mindenütt.

A legimpozánsabb látnivaló a település fölött tornyosuló régi vár. Keletkezéséről több monda is kering, de általában szerepel benne elrabolt szépasszony és köveket elhordó holló. Innen jött a vár és falu neve is. Érdemes felkapaszkodni az ide vezető ösvényen, hiszen a vár falai, termei, valamint a körülötte elterülő vidék messzi korokba repít vissza bennünket.

Ha igazán szeretnénk megismerni a helyiek és a környék régi életét, látogassuk meg a falu tanösvényeit. A Vár-alja tanösvény az élővilág jellegzetességeit, a Kertek-alja tanösvény az itt élők szokásait és hétköznapjait mutatják be. Barangolhatunk is a közeli erdőkben, még jobban kiélvezve a természet egyszerű és utánozhatatlan szépségét.

Hollókőn nemcsak az épületekkel, boltokkal és finomságokkal őrzik a hagyományokat. Sok rendezvényt szerveznek, melyek még inkább megidézik a népi élet hangulatát. Indulás előtt érdemes tájékozódni, melyek a legközelebbi programok.

Ha már ellátogattunk Hollókőre, tegyünk meg még 30 kilométert a szlovák határ felé, hogy egy kevésbé ismert csodát fedezzünk fel. Ez a Palóc Grand Canyonnak nevezett szurdok. Sokan még a közelben élők közül sem hallottak róla, pedig aki egyszer itt járt, nem egykönnyen felejti el. A Paris patak mély szurdokvölgyének több emelet magas falai gyönyörű üledékes rétegeket őriznek, amik szabad szemmel is jól kivehetőek. Magasan nyújtózó növények és formás kavicsok kísérik a túrázót, aki igen kicsinek érzi magát a két oldalt meredő hatalmas fal között. Esős időben akár még kis vízeséseket is láthatunk. Fényképezőt mindenképp vigyünk magunkkal, ha ide jövünk, mert a beszámolónk alapján nem biztos, hogy hinni fognak nekünk.

PM

Rovat: