hétfő, 2019. március 25., Irén, Irisz

Hobby állattartás – csak jól érdemes csinálni!

Aki szívvel-lélekkel tart otthon állatot, az egyetért azzal, hogy a kis jószágok bőven meghálálják a kapott gondoskodást. Vigyázunk rájuk, etetjük, gondozzuk őket, és van, hogy tanítani vagy nevelni is kell a kedvenceket. Ez bizony időt és energiát követel. De amit cserébe kapunk, az sokkal többet ér.

Hobby állattartás – csak jól érdemes csinálni!

Igaz, hogy sok állatot hobbyból vagy kedvtelésből tartanak, de nem szabad félvállról venni az ezzel járó kötelezettségeket. Ha úgy tekintünk rájuk, mint egy kis családtagra, könnyebben fogjuk ezt észben tartani. Hiszen ki az, aki elfelejti megetetni a gyerekét, vagy nem viszi el őt orvoshoz, ha beteg? Ugyanígy csak akkor vágjunk bele az állattartásba, ha kellően felkészültek vagyunk.

Miért érdemes befogadni az otthonunkba vagy kertünkbe egy kis élőlényt? Ha vannak szép gyermekkori emlékeink vidékről, ezek egy része valószínűleg állatokhoz köthető. Talán etettük a nagymama tyúkjait és kacsáit, elvittük a rétre a kiskecskét, simogattuk a kandúrt, vagy jót játszottunk a kutyával az udvaron. Ezeket nem fogjuk elfelejteni. De még ha nincsenek is saját tapasztalataink, sokat hallani arról, milyen jó hatással van az állatok közelsége az emberre. Akinek van kedvence, az általában többet mozog, boldogabbnak és elégedettebbnek érzi magát, és talán a felelősségvállalás fontosságát is jobban megérti. Egy állat segíthet elűzni a magányt vagy megédesíteni a hétköznapokat. A beteg emberek gyógyításában és rehabilitációjában is sokszor igen nagy mértékben lehet támogató a jelenlétük.

Mit érdemes átgondolnunk, mielőtt belevágunk egy ilyen hosszú távú "projektbe"? Hova szeretnénk az új lakót helyezni, lakásba vagy udvarba? Tudunk neki megfelelő méretű mozgásteret biztosítani? Ha például kutyát választunk, el fogjuk vinni rendszeresen sétálni? Jól ki fog jönni a családban lévő gyerekekkel? Ha váratlan költségek merülnek fel, például betegség esetén, vállalni fogjuk a plusz kiadásokat? Kitartóak leszünk akkor is, ha az elején bosszantani fog a kis jószág? Kellő szeretettel fogunk róla gondoskodni? Csak hirtelen fellángolásból szeretnénk állatot, vagy tényleg több évre, akár egy életre tervezünk? Arra is érdemes figyelni, hogy a mi éghajlatunkat jól bírja-e az állatka. Ha ezeket jól átgondoljuk, nem fogunk feleslegesen fájdalmat okozni magunknak és a kedvencünknek.

Ma már nagyon sokféle állat közül választhatunk, akár egészen egzotikus példányok is kerülhetnek a lakásunkba. Aki szereti az extrémebb dolgokat, talán egy kígyót, leguánt, vagy pókot fog választani. Legtöbben a klasszikus kutya-macska lehetőségeket részesítik előnyben. Nem véletlen, hiszen egy jól nevelt kutyával valódi tartós barátságot lehet kialakítani, a cicák pedig utánozhatatlan eleganciával lopják be magukat a szívünkbe. Aki a csendesebb, nyugodtabb állatokat szereti, tarthat teknőst vagy színes halakat. Jó nézni őket, ahogy a mindennapi tevékenységeiket végzik. Sokan szeretik a különféle méretű díszmadarakat, például a kanárikat, papagájokat. Akik a kis, puha szőrgombócokat kedvelik, tarthatnak hörcsögöt, tengerimalacot, degut vagy törpe nyuszit. Ha valami különlegesebbre vágyunk, lehet sünink, patkányunk vagy görényünk. A lényeg, hogy szeressük őket!

PM

Rovat: