vasárnap, 2018. december 9., Natália

Hasfájásnak indult, aztán hajat és bőrt találtak a kislány petefészkében

Bőrt, szőrt, zsírt és más, oda nem illő szöveteket operáltak ki egy ismerősöm 6 éves kislányának petefészkéből. Laparoszkópos műtétnek indult, végül mégis fel kellett nyitni a hasát, mivel a megcsavarodott, hatalmasra duzzadt petefészket másként nem lehetett kitisztítani. Amit eltávolítottak, az egy úgynevezett dermoid ciszta; és jelenléte életveszélyes volt.

Hasfájásnak indult, aztán hajat és bőrt találtak a kislány petefészkében

Másnapi találkozónkat mondta le az ismerősöm ijesztő sms-sel: „Kórházban vagyok, Lilit éjjel 2-kor műtötték, majd írok”.

Amikor bő egy hét múlva találkoztunk, akkor megdöbbentő történetet mesélt Ágota. Azt mondta, hogy Lili hányásos, hasfájásos tünetekkel előbb gyermekorvoshoz, majd kórházba került. Az épp dúló hányós-hasmenéses járvány áldozatának gondolták a kislányt. Ám az állapota nem javult, és az ultrahang meglepő dologról árulkodott: Lili egyik petefészke nagyobb a kelleténél, és megcsavarodott, mégpedig jó pár nappal ezelőtt, vélhetőleg egy felhőtlen játszóházi délutánon, amikor – mint mi, gyerekkorunkban a dombról – úgy gurultak le barátaival egy játszóház széles csúszdáján. Le és aztán szaladás fel, aztán újra le... Ám a szép délután emléke hamar tovaszállt, mert jött a hányás, hasfájás, és, a 6 éves kislányt görcsök mardosták, vigasztalhatatlanul sírt.

A furcsa az volt, hogy hiába nyomkodta az orvos a kislány hasát, nem talált semmi gyanúsat, Lili sem mutatott fájdalmat a has betapintásásnál. Ahhoz, hogy az orvos kitapintsa a megnőtt petefészket, rektális vizsgálatot kellett végezni. És ultrahangot. Ekkor derült ki, hogy a normális esetben picuri petefészek 5 centis, van benne valami, aminek nem kellene ott lennie, és meg is van csavarodva. Azonnal műtőbe tolták a pici lányt, sürgősséggel, mivel félő volt, hogy szövetelhalás kezdődik.

Endoszkópos technikával kezdték a beavatkozást. Az volt a terv, hogy a petefészekből leszívják a folyadékot, az eredeti állapotot helyreállítják és Lili pár nap múlva hazamehet. Ám a petefészekben nem sima folyadék volt, hanem sűrű, zsírszerű. Illetve konkrétan zsír. És ekkor már tudni lehetett, hogy egy különlegességgel, egy teratomával, azon belül is dermoid cisztával állnak szemben az orvosok. És ennek eltávolítása nem fog menni kulcslyuksebészettel. Lili hasát fel kellett vágni, és úgy távolították el petefészekkel együtt ezt a jóindulatú daganatfélét, melyben – édesanyja számára is megdöbbentő módon – emberi bőrt, hajszálakat találtak. Igen. Mintha ott benn még valaki más, egy másik emberi lény készülődött volna. Még egy embrió, vagy legalábbis embrionális sejtek, melyek növekedésnek indultak. De mielőtt tovább mesélem Lili történetét, két másik, hasonló, de ennél is furcsább esetet hadd elevenítsek fel!

Pár éve járta be a sajtót a hír, hogy egy Hong Kong-i kislány születésekor már terhes volt. Az orvosok már az édesanya várandóssága alatt is látták, hogy a kislány súlya nagyobb, mint kellene, de – mi másra? – jobb híján tumorra gyanakodtak. Három hónapos volt a kislány, amikor műtétet hajtottak végre rajta, hogy eltávolítsák a daganatot, ám mást találtak. Két magzat maradványai voltak benne, akik körülbelül akkora méretűek voltak, mint amekkora egy 8-10 hetes magzat, köldökzsinórjuk a kislány hasüregéhez kapcsolódott, onnan táplálkoztak a szövetek. Ám ezek nem voltak életképes magzatok, hanem úgynevezett parazita ikertestvérek, akik a „gazdaszervezetből”, a kislányból táplálkoztak, onnan biztosították a növekedéshez szükséges oxigéndús vért és tápanyagokat. Ezt nevezik „magzat a magzatban” jelenségnek.

Lássunk egy másik példát is! Egy kínai kislánynak egy éves kora után kezdett óriásira nőni a hasa, totyogós kisdedként úgy nézett ki, mint aki gyereket vár. A CT vizsgálat mutatta ki, hogy hasában a bekebelezett ikertestvérét hordozza. Bár a jelenség rendkívül ritka, de a szakirodalom jól ismeri, és az Egészségügyi Világszervezet előírása szerint a csecsemőkben található magzattal úgy kell bánni, mint egy tumorral vagy cisztával – el kell távolítani. De hogyan állhat elő ilyen bizarr helyzet? Ilyenkor az történik, hogy még az anyaméhben az egyik fejlődő embriót felszívja a másik, gyengébb embriót, vagy jelen esetben embriókat. És néha a magába olvasztott ikertestvér nem szívódik fel, hanem a bekebelező szervezetben, a testvérében próbál meg (sikertelenül) kifejlődni. Ezeket a furcsa, daganatként azonosított képződményeket teratómának (szörnynek) nevezik, és általában a magzat maradványait tartalmazza, fogakat, körmöt, hajat, csontokat.

Így járt jó pár éve egy indiai férfi is, akit az óriásira nőtt hasa kényszerített orvoshoz. Már levegőt is alig kapott, úgy nézett ki, mintha nő lenne, és szülés előtt állna. Az orvosok tumorra gyanakodtak, ám a férfi hasüregében a magzati lét alatt bekebelezett ikertestvére tovább növekedett maradványait találták: csontokat, hosszú körmökkel rendelkező egész végtagokat, állkapocsdarabokat és rengeteg hajat. Természetesen ezt a hatalmas teratómát is eltávolították.

De térjünk vissza Lilihez! Benne dermoid ciszta fejlődött, ami emberi bőrt, hajat tartalmazott és zsírt. Bár kulcslyuksebészetnek indult, de a műtét során kiderült, hogy nem lehet leszívni ezt a masszív tartalmat, így Lilit végül klasszikusan megműtötték, és az 5 centis dermoid cisztát a petefészkével együtt távolították el. A dermoid ciszta úgy alakul ki, hogy többféle szövet kialakítására képes sejtek kerülnek vagy maradnak vissza a petefészekben. Ahogy ezek osztódni kezdenek, úgy bizarr megjelenésű sejtcsomók jönnek létre, melyek faggyút, szőrszálakat, izmot, porcot, pajzsmirigyet, fogat, csontot vagy akár hörgődarabokat is tartalmazhatnak. Mivel ez az állomány nő, így egyre több helyet követel: a gyermeknek előbb-utóbb „terhes-hasa” lesz, és ez mindenképp felhívja a figyelmet a bajra. Lili szerencsésebb volt, nem jutott el ideáig, 6 évesen megszabadult ettől a képződménytől. Bár a dermoid ciszta magzati korban jön létre, akár évtizedekig is láthatatlanul rejtőzhet. Lilinek is csupán annyi tünetet okozott, hogy gyakran fájlalta futás után a jobb oldalát, ám az orvosok szerint ez csak a szokásos futás utáni levegő beszorulás, a szokásos bagatell fájdalom. Most már tudja, hogy ez bizony a növekvő ciszta jelzése volt. Lili édesanyja, Ágota azt tanácsolja, hogy ha egy gyermek rendszeresen ugyanott fájlalja a hasát, akkor ne engedjük lerázni magunkat, mert – miközben az orvos betapintással nem fog találni semmit - egy egyszerű ultrahangvizsgálat kimutatja a bajt.

Lili már jól van, a varratait is kiszedték, és egy petefészekkel is tökéletes kislány – immár a 6 évig vele élt bizarr sejtcsomó nélkül.

Kéky Kira

 

Rovat: