hétfő, 2019. május 27., Hella

Harminc éve a színpadon - interjú Zoltán Erikával

Táncosként kezdte pályafutását 18 évesen, majd felfedezték az Interpop Fesztiválon, és a zenei karrierje azóta is töretlen. Zoltán Erika dalait a fiatal és az idősebb korosztály is kívülről fújja, a bulik mindig felpörgethetők a slágereivel. Az elmúlt harminc évben folyamatosan színpadon volt, és sorra adta ki az albumait. Vitalitása az idő múlásával sem csökkent, most éppen egy fergeteges jubileumi koncertre készül.

Harminc éve a színpadon

A hivatalos Facebook oldalát látva még mindig rengeteg fellépést vállal. Hányszor lép színpadra egy évben, és mi alapján dönti el, hogy melyik felkérésre mond igent?

Rengeteg fellépésem van egy évben, nem is számolom. Ez 18 éves korom óta így van, akkoriban még táncos munkáim voltak, majd az 1986-os fesztivál a zenei pályán is elindított. 1987-ben adtam ki az első albumomat, és onnantól kezdve már nem kellett foglalkoznom azzal, hogy hívjanak rendezvényekre, eseményekre. Az életem szerves részévé vált a színpad, már nem is tudnám másképp elképzelni. Egyetlen alkalommal tartottam egy éves szünetet, de akkor is "igazoltan" voltam távol a kislányom születése miatt. Utána sem okozott gondot a visszatérés, mert rögtön kaptam felkéréseket. Örömmel megyek mindenhová, mert szeretek közönség elé lépni, bármilyen rendezvényről legyen szó. A naptáram jó előre be van táblázva, de persze nem minden időszak egyformán erős. A december és tavasztól - a szabadtéri rendezvények, fesztiválok miatt - a melegebb hónapok természetesen nagyon mozgalmasak számomra is, de már januárban, februárban sem unatkozom a sok pótszilveszter és a báli szezon miatt.

Több mint harminc éve van a pályán. A közönség még mindig ugyanazt várja el Öntől, mint korábban, vagy változott az énekesnő Zoltán Erika? Másképp tervezi meg a fellépéseit, ha 40-50-es korosztály előtt lép fel, és ha 20-30 éveseknek énekel?

A retro-láz jó ideje tart nálunk is, a rendezvényeket általában úgy alakítják, hogy legyen egy ilyen blokk, a 20-30 évvel ezelőtti korszak meghatározó énekesei, zenészei, zenekarai is kapjanak helyet a színpadon. A szervezőknek gyakran esik rám a választásuk, mert a dalaimat még mindig nagyon szeretik és ismerik a fiatalabbak és idősebbek egyaránt. A közönségben mindig több korosztály képviselteti magát, legyen szó egy falunapról, fesztiválról vagy céges rendezvényről. Nagyon sok albumot adtam ki az első lemezem óta, ezekről és a 2013 végén megjelent új albumomról is igyekszem belecsempészni egy-két szerzeményt, de alapvetően ugyanazt várják el tőlem mindenhol: a régi jól ismert slágereket, amelyek beleégtek az emberek fejébe, és amelyek - DJ-ktől hallottam - bármikor képesek felpörgetni egy ellaposodott bulit is. A fellépéseimet ugyanolyan gondosan előkészítem, mint régen, legyen szó akár csak egy félórás koncertről. Két táncos nélkül például soha nem indulok el, mert a tánc még mindig nagyon fontos a számomra a színpadon is. Alapvetően tehát harminc éve ugyanazt az irányvonalat képviselem, az emberek így ismertek és szerettek meg.

Éppen 30 éve ismerhette meg egy egész ország, hogyan készül a jubileum megünneplésére?

Természetesen egy nagy koncerttel, amelyre márciusban kerül majd sor, az első plakátok már meg is jelentek az utcákon. Nem egyszerű feladat a zenei programot összeállítani, hiszen három évtizedet szeretnék felölelni dalokban. Az állandó zenekarom is kiegészül majd erre az alkalomra egy fúvós és a szimfonikus szekcióval. Lesznek természetesen vendég fellépők is, akik a pályám során meghatározóak voltak számomra, az ő nevüket azonban most még nem árulhatom el.

Tánciskola, koncertek, fellépések, tévés szereplések - nagyon mozgalmasak a mindennapjai. Hogyan tartja formában magát? Hogyan őrzi meg a szépségét, egészségét, fittségét?

Jó genetikai adottságokat örököltem a szüleimtől, ők is egész életükben nagyon energikusak voltak, és ez az idő múlásával sem változott. Persze már azért érzem, hogy hány éves vagyok, ezért igyekszem magam folyamatosan karban tartani. Nem az évekkel szeretnék szembemenni, inkább csak megőrizni azt az energikusságot, ami fiatal korom óta jellemzett. Fontosnak tartom, hogy olyan dolgokkal foglalkozzak, ami nekem jó. A vitalitás megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a nyugodt, kiegyensúlyozott családi háttér, ami nekem megadatott, ebből bármikor fel tudok töltekezni. Ami az életmódomat illeti, nem vagyok gyógyszerbarát, ha lehet, természetesen anyagokkal tartom fitten és egészségesen a szervezetemet, olykor méregtelenítő kúrákat is tartok. Mozgásban elsősorban a kardio edzést részesítem előnyben, emellett pedig van egy fantasztikus masszőröm. A helyes táplálkozásra természetesen mi is nagy hangsúlyt fordítunk, főleg úgy, hogy a férjem cukorbeteg. Imádok főzni és imádunk enni, és főként csak este tudunk együtt elkölteni egy finom vacsorát, ezért nagyon ügyelek arra, hogy mi kerül a tányérunkra. Olykor azért megengedhető egy kis bűnözés is, a kedvenc ételeink ugyanis nem feltétlenül egészségesek, de ez még belefér.

Ha van ideje pihenni, mivel tölti szívesen a szabadidejét?

A férjemmel, Kátai Róberttel már 26 éve vagyunk együtt, más házaspárokkal ellentétben mi sok időt töltünk együtt a munka miatt. Ha azonban van egy kis szabadidőnk, arra törekszünk, hogy teljesen kiszakadjunk a mindennapokból. Sokat utazunk, ez olykor csak 3-4 napot jelent, ez idő alatt azonban új élményekben van részünk, új helyzetekbe kerülünk, ami kizökkent bennünket a napi rutinból. Ha mégis itthon maradunk, én remekül elfoglalom magam a konyhában, vagy az egyik kedvenc tevékenységemnek, a pakolásnak hódolok, ilyenkor mindig sorra kerül valamelyik szekrény.

PM

Rovat: