csütörtök, 2019. június 20., Rafael

Ha sikeres 2016-ot szeretne, akkor ezt tegye az év első napjaiban!

Már meg is szegted az (egyik) szilveszteri fogadalmadat? Az elszántság elillant? Nem késő, hogy átgondold: mit szeretnél elérni 2016-ban.

Ha sikeres 2016-ot szeretne, akkor ezt tegye az év első napjaiban!

Mi a gond?

Fogadjunk, hogy a legtöbben az állandó, kényszeres teljesítménykényszert, a folytonos rohanást élik meg legrosszabbnak. Ezzel a nők nagy többsége így van. Annyi helyzetben kell zsonglőrködni, hogy sokszor azt érezzük: élni nem marad időnk.

Először is érdemes feltenni magunknak a kérdést: miért pörgünk a mókuskerékben, és ez vajon jó-e nekünk, vagy csak vélt és valós elvárásoknak szeretnénk megfelelni. Csiki Judit life-coach szerint néha épp mi magunk teszünk keresztbe magunknak.

- Adjuk meg magunknak az énidő luxusát. Minden nap legyen legalább 10-15 perc, ami csak rólunk szól. Ezt töltsük azzal, amihez épp kedvünk van, a forró fürdőtől a kedvenc könyvünkig, de az sem szentségtörés, ha egyszerűen csak a plafont bámuljuk. Az sem rossz ötlet, ha – miközben mindenki másra gondolunk – magunkat is meglepjük néha egy apróbb ajándékkal (természetesen a pénzügyi kerettől függően). A másik luxus a jókedv és a lazaság luxusa: humorral annyi minden könnyebben elviselhető!

Értékeljük, szeressük azt, aki úgy szeret minket, ahogy vagyunk, annak nem a külsőségek fontosak, akinek nem kell mindig megfelelni. Ez legyen a lényeg, ne az állandó tökéletesség! Ne rokkanjunk bele abba, hogy szuperanyák és szupernők legyünk!

Télen egyébként is egy kicsit lelassulunk, befelé fordulunk, magunkba nézünk, összegzünk, terveket szövünk – a tél amúgy is inkább ennek az időszaka kellene, hogy legyen, mintsem a hajtásé, a rohanásé.

A tél a karrier jótevője!

A télnek, a hideg, sötét, havas, szobábanülős időszaknak nagy jelentősége van a tervezés szempontjából – hangsúlyozza Joó Zsuzsa, a diplomások karrier-tanácsadója, a Karrier Iskola alapítója is. Amikor azt firtattam, hogy az ilyenkor oly nagyon vágyott semmittevésen, „alukáláson” kívül hogyan használhatjuk ki a téli estéket például a karrierünk előmozdítása érdekében, akkor meglepő volt a válasza.

- Alukálni igenis jó dolog, és kell! Ugyanis most történik meg, ami év közben, hajtásban nem: néha magunkkal is foglalkozunk. Az évre jellemző, hogy a keményen dolgozó emberek nem pihenik ki magukat – most viszont esténként a kanapén ücsörögve vagy hétvégén az ágyban lustálkodva lelkiismeret furdalás nélkül lehet pihenni. És ez nem öncélú dolog! Ennek nagyon is van értelme, ha a karrierünkkel foglalkoznánk. Ilyenkor télen, az év végén, év elején jönnek ugyanis a jó gondolatok. Amire nincs idő a mókuskerékben rohangálásban, arra a lecsendesülés idején van lehetőség. És azt tapasztalom, hogy ilyenkor születnek a nagy döntések – jönnek például a nagy pályamódosítások.

- Hogyan? Mit döntenek el ebben a pár napban?

- Például azt, hogy tudatosan készülnek az előmenetelükre, vagy felderítik a hiányosságaikat, vagy éppen megtervezik, hogy az előrelépéshez vagy az új hivatáshoz mire, milyen tudás megszerzésére van (még) szükségük.

- Oké, tegyük fel, a döntés megszületett: az illető tudja, hogy hova akar (tovább)lépni. Mit tegyen?

- Konkrét, rászabott célokat tűzzön ki maga elé. Ez még akkor is igaz, ha nem a munkájáról van szó. Határozza el, hogy – ha erre van szükség - a párkapcsolatát helyrehozza, vagy akár azt, hogy a gyermekvállalásnak eljött az ideje, esetleg azt, hogy munkahelyet vált.

Sose általánosságot fogalmazzunk meg, hanem konkrétumokat tűzzünk ki magunk elé. Ezt és ezt csinálom – eddig. Ilyenkor, az év elején gondoljuk át: hová akarunk jutni és ehhez mire van szükségem, mennyi idő alatt.

Az év első napjaiban szervezzük is meg, hogy mit és hol tanulunk, végzünk el, teszünk le. A határidőket rögzítsük papíron, akár a telefonunkon is beállíthatunk rendszeres figyelmeztetéseket, hogy mondjuk hetente, havonta emlékeztessen minket a közelgő határidőre. De az év fordulója másra is jó: átgondolhatjuk az elmúlt évünket.

- Arra gondolsz, hogy értékeljünk a munkánkat?

- Igen. De ezt sem szabad eszetlenül csinálni. Sose mérjük magunkat másokhoz! Írjuk le, hogy mire lehettünk büszkék 2015-ben, mit értünk el, mennyivel sikerült előrébb jutnunk. Ne csak a munkával kapcsolatos eredményeinket írjuk le, hanem azt is, hogy jótékonykodtunk-e, vállaltunk-e társadalmi munkát, kinek segítettünk, sikerült-e pénzt félretenni, a nyelvvizsgánkat megszereztük-e, vagy eljutottunk-e olyan helyre, ahova terveztük – mindent, amit fontosnak tartunk.

És ennek fényében tervezhetjük meg az idei évet. Lehet, hogy csupán az lesz a terv, hogy ezt az eredményt, ezt a tempót tartani tudjuk. Lehet, hogy többet tudunk letenni az asztalra és ezt tűzhetjük ki magunk elé. Aztán menet közben persze csiszolódhat a terv, de legyen valami, amihez képest változtathatunk – tette hozzá Joó Zsuzsa karrier tanácsadó. 

Kéky Kira

 

Rovat: