szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

Gyermekeink táplálkozása

A gyermekkori elhízás világszerte komoly népegészségügyi problémát jelent. Európában például minden harmadik csemete érintett. A túlsúly pedig későbbi életükre is veszélyt jelent, hiszen az elhízottak nagy része felnőttként is túlsúllyal küzdenek majd.

Gyermekeink táplálkozása

Az elhízás leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozáshoz, és a mozgásszegény életmódhoz vezethető vissza, igaz, különböző gyomor- és bélproblémák is állhatnak a háttérben. A gyerekeket nem fogyókúrára kell fogni, hanem kivizsgálni az elhízás lelki okait, illetve szemléletmód váltással elérni a megfelelő életmódot. Ebben nagy segítséget jelent a szakember gasztroenterológus, dietetikus, endokrinológus vagy gyógytornász.

Az éremnek persze másik oldala is van: sok szülő éppen azért aggódik, mert gyereke étvágytalan, vagy hirtelen lefogyott, esetleg hasmenéssel küzd. Sokszor a gyerek egyszerűen nem éhes, mert valami izgalmas játék lefoglalja, ezért eszébe sem jut, hogy egyen. Tehát esetükben nincs ok aggodalomra, a helyzet akkor jelenthet súlyosabb problémát, ha a csemete hosszabb ideig étvágytalan. A háttérben itt is nagyon sok ok állhat, mint táplálékintolerancia, ételallergia, parazita, bélférgesség, hormonális probléma, cukorbetegség vagy anyagcserezavar.

A nagyobb gyerekeknél, kiskamaszoknál sokszor a testképzavar, a felnőtt korral való szembenézés okoz táplálkozási zavarokat, ami sajnos súlyos esetben anorexiát, bulimiát is takarhat. A gasztroenterológusnak viszont sok olyan tünet nyújthat támpontot, amelynek egyébként a szülő egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget. Nem is gondolnánk, hogy gyakorta bizonyos bőrproblémák mögött gyomor- és bélproblémák állnak: a csalánkiütést és az ekcémát például felszívódási zavarok, laktózérzékenység, tejallergia okozhatja.

Sokan rettegnek a gasztroenterológiai vizsgálattól, mondván az mindjárt gyomor- és béltükrözéssel járhat, de ez egyáltalán nem így van. A szakember ugyanis először a gyermek eddigi gyarapodásáról, étkezési szokásairól, és más betegségeiről kikérdezi a szülőket. Tény, hogy a fizikai vizsgálat sem mellőzhető, nem ritka, hogy allergiatesztet is elvégeznek a gyereknél. Indokolt esetben további kivizsgálást – vérkép-, vizelet-, székletkontrollt – kérhet a doktor, végül hasi ultrahangvizsgálatra is sor kerülhet. Diagnózis függvényében az orvos gyógyszert, étrendváltozást, kezelést javasol.

Krasznai Éva

Rovat: