hétfő, 2019. március 18., Sándor, Ede

A gyermek a legjobb tükör az ember életében – interjú Rákóczi Ferenccel

A népszerű rádiós műsorvezető 30 év után hagyott fel a dohányzással, aki azóta teljes életmódváltáson esett át. Dietetikus és személyi edző segítségével 15 kilótól is megszabadult, a sport mindennapjai részévé vált és a mozgás szeretetét igyekszik gyermekeinek is átadni.

interjú Rákóczi Ferenccel

Milyen indíttatásból döntöttél az életmódváltás mellett?

Azon életmódváltók közé tartozom, akik nem érezték szükségét annak, hogy változtassanak az életvitelükön. Jól voltam, jól éreztem magam a bőrömben, de egyszer csak megvilágosodtam. A futás indított el ezen az úton. 3 évvel ezelőtt letöltöttem egy alkalmazást, mely azzal kezdődött, hogy fuss 1 percet és gyalogolj kettőt. A 30. másodpercben azt mondtam, hogy nekem itt elég. Valamiért mégis folytattam, és eljutottam 5, majd 10 km egybe lefutásáig. A futás és az egészségtelen étkezés, a dohányzás kísérte egymást az elmúlt években, mígnem szeptemberben felfüggesztette káros szenvedélyét.

Hogy történt ez a váltás, volt egy markáns elhatározás, vagy szakaszosan, tudatosan álltál át?

Nem hiszek a fokozatosságban. Elhatároztam, hogy leteszem a cigarettát, kitűztem egy dátumot. Miután ez megtörtént, mintha az étkezésbe menekültem volna, elkezdtem hízni. Ekkor döntöttem úgy, hogy komolyan veszem a dolgot, felfogadtam egy dietetikust és edzői segítséget kértem. Azóta 15 kilótól szabadultam meg, de a megtett kilométereim száma viszont egyre nő. Annál is inkább, hiszen április 30-án lefutottam a félmaratont, amit életem egyik legnagyobb teljesítményének tartok.

A rendszeres testmozgás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Otthon, családi körben mennyire figyeltek a bevitt élelmiszerek minőségére, egyensúlyára?

Én a kiegyensúlyozott táplálkozásban és a minőségi ételekben hiszek. Mivel én főzök otthon, a családom is azt eszi, amit én készítek. Szerencsére imádunk salátát enni, szeretjük a bulgurt, a zöldségeket. Nem vagyok az egyhangú, monoton rizs-csirke diéta híve, szerintem kiváló ételeket lehet készíteni egészséges alapanyagokból, ami változatos étrendet tesz lehetővé.

Sportos példát mutatsz gyermekeidnek, ők mennyire aktívak?

Állandó mozgásban vagyunk a gyerekekkel, általában mindenhova biciklivel közlekedünk.  A gyerekek foci, karate, szertorna és kézilabda edzésekre járnak, emellett szinte minden hétvégén megyünk kirándulni. Nyaranta leköltözünk a Velencei tóra, akkor egész nap fürdőzés van, tó köröket biciklizünk. Soma 4 éves volt, mikor először letekerte a 30 km-t. Az én gyerekkoromban nem volt ennyire jellemző sem az egyéni sem a családi sportolás. Ez a lendület, ami mostanában jellemzi az országot, pár éve indult el. A gyermek a legjobb tükör az ember életében. Az összes rossz döntésedet és a jó dolgokat is látod rajta. Nagyon boldog érzés, amikor a gyermeked azt mondja neked: „apa, elmegyek veled futni”, mert azt látja, hogy a héten már ötödszörre öltözöl a futóruhádba. Hiszek abban, hogy ha jó példát lát a gyermek, teljesen természetes lesz számára a sportolás.

Idén csatlakoztál a Richter Egészségváros Programhoz, mint a programsorozat házigazdája. Családi életetekben mennyire tartjátok fontosnak a megelőző szűrővizsgálatokon való részvételt?

Minden évben elmegyek egy komplett egészségügyi felmérésre, ún. „manager szűrésre”. Számomra nagyon fontos, hogy az egészségügyi állapotommal mindig tisztában legyek, még akkor is, ha jelen pillanatban egészségesen élek. Terheléses vizsgálatokon, ultrahangokon, tüdőszűrésen, és vérvizsgálaton minden évben részt veszek, és szerintem nagyon fontos, hogy egy bizonyos kor után az ember igenis odafigyeljen erre.  A családom minden tagját arra ösztönzöm, hogy megelőző jelleggel rendszeresen vegyen részt vizsgálatokon, mert az egészség pótolhatatlan és megfizethetetlen.

Mi a Te saját egészség-üzeneted, jótanácsod, amit ha tehetnél, mindenkihez eljuttatnál?

Azt üzenném, hogy nem kell túlzásokba esni és heti hétszer beleerőltetni a mindennapokba a sportot, de heti kétszer érdemes elmenni mozogni, sétálni, edzeni. Idővel látni fogjuk, hogy a rendszeres mozgás által egy sokkal szebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Rovat: